Prudko ovocný koláčik z mrazeného ovocia so smotanovým krémom.
Piškóta: | ||
5 | kusy | vajce |
5 | polievkové lyžice | hladká múka |
5 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1⁄2 | deciliter | olej |
1⁄2 | deciliter | voda horúca |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
Ovocná zmes: | ||
700 | gramov | mrazené ovocie |
2 | decilitre | voda |
2 | balíky | želatína jemne mletá |
cukor | ||
citrónová šťava | ||
Smotanový krém: | ||
250 | millilitrov | smotana na šľahanie |
750 | gramov | kyslá smotana |
1 | polievková lyžica | práškový cukor |
1 | balík | stužovač za studena |
Želatína: | ||
1 | liter | voda |
2 | balíky | cukrárenské želé extra silné |
džem | ||
čučoriedky |
Robila som na veľkom plechu lebo tento koláčik má každý rád a rýchlo ho spráskamePlech má 45x35.Keď robíte na menšom plechu, spravte piškótu len zo štyroch vajec, tak isto dajte menej aj smotany do náplne, kľudne aj menej ovocia.Ak dáte ovocia ako je v recepte, budete mať vyššiu ovocnú časť, nič sa tým nepokazí lebo je to ozaj dobrota
Piškóta:
Kľudne si urobte piškótu na akú ste zvyknutí, ja robím túto:
Vajcia vyšľahám s cukrom do bledej peny, zašľahám horúcu vodu a olej, ak dávate prášok dopečiva, najprvho rozmiešame v múke a primiešame do vaječnej zmesy - už nešľaháme lebo nám pena/vaječná zmes, padne.
Plech vytriem olejom a vysypem polohrubou múkou, dám piecť na 200 stupňov asi na 15-20 minút.Nechám vychladnúť.Potriem džemom.
Ovocná zmes:
Ovocie zalejem vodou a nechám rozvariť, ja som mala jahody a ríbezle.Ak nechcete kúsky ovocia, zmes rozmixujte, ak nechcete žiadne zrniečka, zmes precedte cez huste sito.Dochutíme cukrom a citrónovou šťavou.Želatínu pripravíme dľa návodu (nechať napučať vo vode, zahriať), potom do hotovej želatíny dáme žufanu (naberačku) už rozvareného ovocia, zamiešame a prilejeme k zvyšku ovocia.Necháme v hrnci tuhnúť, trvá to aj zo dve hodiny.Keď vidiíme že začína tuhnúť, vylejeme na piškótu potretú džemom a necháme stuhnúť úplne.
Smotanový krém:
Šľahačku vyšľaháme do tuha, želatínový stužovač pripravíme dľa návodu a všetko spolu aj so smotanou zamiešame.Vylejeme na ovocnú zmes a necháme zatuhnúť/zavädnúť.
Želatína vrch:
Používam cukrárenské želé extra silné lebo to nikdy nesklamalo.Pripravím dľa návodu, odstavím a strážim si bod tuhnutia.Keď už sa nalepuje na steny hrnca, e čas ju jemne liať na smotanový krém.Pred tým ale pridáme ovocie na ozdobenie, a som mala čučoriedky mrazené.Nerozmrazujeme, dáme ich mrazené.Treba liať naozaj jemne a pomaly aby sa nám smotanový krém neroztopil.
Necháme zatuhnúť.
Je úplne jedno koľko použiete ovocnej zmesy, koľko smtany, koľko šľahačky, dôležité je vždy všetko ochutnať a dochutiť podľa seba.
Dobrú chuť!
Ďalšie recepty
Jahody s ríbezľami som dala variť bo máme radi kysléak dáte len jahody, bude to sladučké, ak chcete kyslejšie, dajte citronovú šťavu, extrakt, čokoľvek kyslé z citrona.Až potom, keď sa to trošku rozvarí, rozmixujem to.Ak chcete kúsky ovocia, nemixujte.
Jasné, želatínu práškovú kúpite ale ak máte skúsenosti s plátkovou, kľudne použite aj tú podľa návodu.Idem to dopísať do receptu že smele aj plátkovú.
Cukrárenské želé som chcela dať len červené ale som mala len jedno červené a jedno žltéale keby som mala, isto dám dve červené
Tá ovocná zmes musí byť vychladená, lebo na ňu sa dáva smotanová plnka.Až keď smotanová plnka zatuhne, môžete dať na vrch želatínu.Tá želatína bude teplá keď ju budete dávať na plnku, tak treba opatrne, nalepšie je liať tam kde je ovocie, ona sa potom roztečie - opatrne ale zase s rozumom, lebo ona už bude potom hneď tuhnuť
Nech sa darí!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem ano to viem ze ta ovocna zmes musi byt vychladena..ale ja som sa pytala ze ked budem davat zelatinu do ovocnej zmesi ..ci ta musi byt vychladena..ta ovocna zmes..alebo staci tepla a davat zelatinu...a potom ju necham vychladnut to viem..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jaaaj, nie tá želatína sa zahrieva, nesmie vrieť a hneď ju bachnem do toho rozvareneho, odstaveneho, rozmixovaneho ovocia - ešte horúceho
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super..upeciem..a jahody ste vy rozmixovala..lebo aj ja mam jahody..tu zelatinu na jemne mleta je dostat normalne kupit?a cukrarenske zele ste davala cervene..dakujem za odpoved..a prosim ta ovocna zmes musi byt vychladena ked sa dava zelatina..