reklama

Vianočná hviezda

Pridal/a sedita321321 dňa 12. 11. 2019 - 22:16 - Recepty sedita321321
Vianočná hviezda, Recepty na koláče, sedita321321

reklama

Tradičný koláč z kysnutého cesta na Vianoce nesmie chýbať. Tento má mnoho názvov, niekto ho volá vianočná hviezda, niekto vianočná ruža alebo jednoducho len vianočný kysnutý koláč. Hlavné však je, že pripomína atmosféru Vianoc a pochutia si na ňom všetci maškrníci, ktorí obľubujú sladké koláče.

Ingrediencie
450 gramov hladká múka
  štipka soľ
25 gramov droždie
30 gramov trstinový cukor
1⁄2 čajová lyžička trstinový cukor
200 millilitrov mlieko
2 kusy vajce
3 polievkové lyžice maslo
200 gramov čokoládovo-lieskovcový krém
Postup

Z vlažného mlieka, cukru (1/2 ČL) a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť. Múku preosejeme a pridáme do nej štipku soli a cukor. Z vajíčok oddelíme žĺtky a bielky odložíme na potretie hotového koláča. Maslo necháme zmäknúť na izbovú teplotu.

Do pripravenej múky s cukrom a soľou pridáme žĺtky, kvások, maslo a všetko premiešame vareškou. Potom vymiesime cesto, bochník zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút.

Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na 4 bochníčky. Každý rozvaľkáme na okrúhly plát hrubý cca 2-3 mm o priemere 28 cm, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a natrieme lieskovo-čokoládovým krémom trochu zohriatým vo varnom kúpeli. Postupne vyvaľkáme ďalšie pláty, ktoré potreté krémom kladieme na seba. Posledný plát už nepotrieme.

Na takto pripravený koláč položíme do stredu malý pohárik o priemere cca 3 - 4 cm a smerom od pohárika k vonkajšiemu obvodu koláč rozkrojíme na 16 dielov. Postupne každé dva susedné diely opatrne od stredu vytáčame v smere od seba do vonkajšej strany. Každú dvojicu vytočíme 2 krát a na koncoch navzájom spojíme. Postup opakujeme so všetkými dvojicami dielov.

Hotovú hviezdu potrieme bielkom a pečieme cca 20 minút v rúre rozohriatej na 180 °C. Dobrú chuť!

Celkový čas
1 hod, 10 minút
Čas prípravy
50 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút
Priemer 4.5 (4 hlasov)

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama