reklama

Smotanový kiwi koláč

Pridal/a aramana dňa 08. 05. 2019 - 17:21 - Recepty aramana
Smotanový kiwi koláč, Recepty na zákusky, aramana

aramana


reklama

Lahodný makový koláč s kiwi, tvarohom, kyslou smotanou a šľahačkou.

Ingrediencie
Cesto:
5 kusy vajce
5 polievkové lyžice práškový cukor
5 polievkové lyžice hladká múka
1⁄2 deciliter voda
1⁄2 deciliter olej
  štipka prášok do pečiva
2 polievkové lyžice mak
Kiwi plnka:
2 polievkové lyžice Zlatý klas
10 kusy kiwi
400 millilitrov voda
2 polievkové lyžice kryštálový cukor
Smotanový krém:
250 millilitrov smotana na šľahanie
250 gramov jemný tvaroh
200 gramov kyslá smotana
2 balíky vanilkový cukor
Dokončenie:
  marhuľový džem
  želatína zelená
Postup

Cesto:

Ak máte robot s metlou s planetárnym pohybom, kľudne miešajte celé vajcia s práškovým cukrom do peny, potom postupne liať horúcu vodu, olej, znížiť obrátky a primiešať múku s práškom do pečiva a mak.

Ak šľaháte ručným mixérom, žĺtky vyšľaháme s cukrom, do toho prišľaháme vodu a olej a na koniec sneh z bielkov na striedačku s múkou zmiešanou s práškom do pečiva a makom.

Pečieme na papieri na pečenie na 170-180 stupňov, po 15tich minútach pichneme špajdľou, ak lepí, ešte pečieme.

Kiwi plnka:

Kým sa pečie koláč, očistíme si kivi a postrúhame na na rezance. Ak sú moc mäkké, pokrájame na drobné kocky, dáme variť, pridáme cukor, zalejeme zlatým klasom rozmiešanom vo vode a varíme. Ak nám to zhustne moc rýchlo, prilejeme ešte vodu, musí sa to variť aspoň 3-4 minúty aby zlatý klas nebol surový.

Upečené cesto prevrátime, stiahneme papier, natrieme marhuľovým alebo broskyňovým džemom a na to vylejeme kivi plnku. Dáme zachladiť, až prechladnúť.

Smotanový krém:

Smotanu na šľahanie si vyšľaháme napoly, pridáme tvaroh a kyslú smotanu a vanilkový cukor a prešľaháme. Nanesieme na dobre stuhnutý koláč. Je úplne jedno koľko tvarohu, smotany, šľahačky dáte, kľudne si niečoho uberte, niečoho pridajte, bude to chutiť aj tak. Len to treba ochutnať či netreba pridať práškový cukor.

Ak chcete také čiarky po koláči ako na obrázku, z niečoho tvrdšieho si spravte pomôcku. Jednu stranu zarovnať, povystrihovať trojuholníčky a tým prejdite po koláči. Vzniknú vám také zuby, ktoré zalejete zelenou želatínou.

Želatínu si spravíme podľa návodu, ešte teplú dáme do sáčka, spravíme malú dierku a snažíme sa do medzier na koláči dostať želatínu.

Výnos
1 plech
Celkový čas
55 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút
Zatiaľ nehodnotené

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama