reklama

Moravské koláče

Pridal/a aramana dňa 26. 03. 2019 - 17:00 - Recepty aramana
Moravské koláče, Recepty na koláče, aramana

reklama

Kysnuté koláče plnené tvarohom na vrchu s makom, slivkovým lekvárom s posýpkou.

Ingrediencie
Cesto:
500 gramov polohrubá múka
500 gramov hladká múka
2 kusy vajce
2 kusy droždie
2 decilitre olej
550 millilitrov mlieko
1 polievková lyžica soľ
1 polievková lyžica kryštálový cukor
Tvarohová náplň:
750 gramov tvaroh hrudkovitý
3 kusy vanilkový cukor
1 balík citrónová kôra
  práškový cukor
Maková plnka:
  mletý mak
  mlieko
  kryštálový cukor
Posýpka:
50 gramov maslo
2 polievkové lyžice hrubá múka
4 polievkové lyžice kryštálový cukor
Dokončenie:
  žĺtok
  slivkový lekvár
Postup

Kysnuté cesto:

Mlieko zohrejeme (letné, nie horúce), dáme do neho droždie, zamiešame vidličkou.

Do vandlíka si navážime všetky suroviny, okrem oleja.

Keď sa nám droždie "preberie", vylejeme ho k ostatným surovinám a miesime.Keď sa mlieko začne vžívať do múky a už sa nám masa javí ako cesto, až vtedy prilejeme olej.Miesime kým sa cesto samé nezačne oddeľovať od nádoby. (Priznám sa že to robím v robote ale ak miesite rukou, dobre vymiesené kysnuté cesto je vtedy, keď začne bolieť ruka plus 5 minút)

Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.Nesmie byť v prievane alebo v chlade.

Tvarohová náplň:

Všetko spolu zmiešame a ochutnáme, cukor pridávame postupne aby sme sladkosť neprehnali.Môžete pridať hrozienka.Ak sa vám chce moc hrať, hrozienka pred tým namočte do rumu.

Maková náplň:

Mak pomelieme a ochutnáme.Ak je horký, vraj ho stačí v hustom sitku prepláchnuť teplou vodou, rozložiť na plech a nechať usušiť.Každopádne ak máte horký mak, nedávajte plnky veľa, koláč nebude taký dobrý.

Pomletý krátko povaríme v mlieku, pridávame cukor podľa chuti.Maková plnka má byť sladká ale nie až príkro sladká.

Mrvenička:

Všetko si dáme do nádoby kde sa nám zmesti ruka a prstami rozmrvujeme.Maslo pod teplom rúk povolí a začne sa robiť mrvenička.Ak je moc lepkavá, prisypeme múky.Tiež to treba ochutnať, ak nechutí, prisypeme cukru.

Znova si premiesime kysnuté cesto.Stačí pár krát, len nech je premiesené.

Rúru dáme hriať na 200 stupňov.

Plechy namažeme olejom.

Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm a vykrojíme koliečka.Robím to opakom pohára, má 9cm.Tie zvyšky cesta čo nám ostanú po vykrajovaní, dáme nazad do nádoby s cestom a prikryjeme utierkou.

Do stredu každého krúžku dáme tvarohovú náplň a uzavrieme ako by sme robili buchty.Keďže mne to nikdy nejde, okraje každého koliečka si trošku ponaťahujem a tak uzatváram.Buchty kladieme na vymastený plech zlepeným na spodok.Jemne ich potrieme olejem a necháme kysnúť.Keď vidíme že už kysnú, prstami si spravíme do stredu každej buchty jamky.Niekto to robí pohárom, ja prstami tak, aby ostal na kraji len asi 1cm okraj cesta - proste velké jamky.Akoby sme roztláčali to cesto do krajov.Zase nechám chvíľku kysnúť, stačí 5-10 minút.Pomedzi to si pripravujem ďalší plech.

Takto podkysnuté buchty s jamkami naplním makom, dávam veľa lebo mak ľúbia všetci.Do stredu maku dáme kôpku lekváru, boky pomastíme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mrveničkou (snažíme sa trafiť na koláče lebo to ide dole z plechu len po odmočení) a necháme kysnúť ešte 10-15 podľa toho, ako máme doma teplo.

Vkladáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov, po piatich minútach stiahnem na 180-190 a pečiem ešte asi 30 minút.Majú mať zlatú farbu.Slabo žltá je neupečená, hnedé ste mali vybrať 5 minút dozadu.

Po upečení sa môžu posypať práškovým cukrom.

 

Doplňujúce obrázky
Moravské koláče, Recepty na koláče, aramana, 1
Moravské koláče, Recepty na koláče, aramana, 2
Moravské koláče, Recepty na koláče, aramana, 3
Moravské koláče, Recepty na koláče, aramana, 4
Moravské koláče, Recepty na koláče, aramana, 5
Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 5 (1 hlas)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama