Uzasne,dakujeme.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Uzasne,dakujeme.
fantastické...moc ďakujem
každému chutí dezert s mascarpone a je to teraz tak trochu aj módne, ale určite nie diétnejšie ako maslová plnka, mascarpone má 70% a zvyčajne sa k nemu pridáva ešte 33-36% šľahačka, takže čo sa týka tuku, tak v konečnom dôsledku je táto plnka ešte tučnejšia ako 82% maslo :)
Mascarpone obsahuje 78 percent tuku v susine, ale susina tvori z mascarpone cca 46 percent, ak slahacka obsahuje 33 percent, vysledky podiel tuku sa priemeruje a nie scitava. Mne z toho vychadza stale o dost menej ako 82 percent. A hlavne k mascarpone a tej slahacke ozaj staci 1 PL cukru. Do maslovych kremov pokial viem, ide toho cukru ovela viac.
vďaka za objasnenie, bola som pozrieť aj do chladničky, mne sa zdalo, že má 70%, to nevadí, som múdrejšia, ale aj tak zostávam pri klasickom masle
Matematické vysvetlenie, že tuku je menej ako 82%
250 g mascarpone s obsahom tuku 70% to je 0,7 . 250 g = 175 g tuku
250 g šľahačky s obsahom tuku 33% to je 0,33 . 250 g = 82,5 g tuku
ale teraz máte spolu 175 g +82,5 g = 257,5 g tuku v 500 g zmesi mascarpone a šľahačky, už aj odhadom vidíme že je to okolo 50 % tuku, presne je to 257,5:5 =51,5% (lebo 1% z 500 g je 5) Takže nie je to viac ako 82%, ale naopak, oveľa menej :)
ja by som k diskusii o mascarpone pridala to, že keď som do mascarpone pridala šľahačku, tak hostia vždy hovorili, že krém je ťažký. dávam vždy iba mascarpone + polotučný tvaroh. prisladiť, prípadne prichutiť aj troškou kyslej smotany. a zahusťujem troškou pudingu bez varenia Ole.
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či by som mohla dať do krému z pudingu zo zlatého klasu a masla vyšľahaného s cukrom mascarpone, resp. nahradiť časť masla mascarpone. alebo dať len mascarpone a žiadne maslo. ďakujem Janka
LiViera, cookerka, Manu Sinoj | Koláž: Tortyodmamy.sk, Recepty s macsarpone
Mascarpone je obľúbený krémový syr ideálny na prípravu lahodných smotanových krémov.
Čo je mascarpone?
Mascarpone pochádza z Lombardie. Je to jemný, krémový čerstvý syr, vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odoberania srvátky. Obsahuje vysoké percento tuku, cca 60%. Používa sa predovšetkým pri príprave sladkých dezertov, pretože má jemnú krémovú štruktúru a lahodnú chuť. Svoje miesto má však aj v "slanej" kuchyni.
Foto: Kamila
Pevný mascarpone krém - mascarpone (250g) vyšľahané spolu so šľahačkovou smotanou (150ml)
Mascarpone krém s ovocím, vynikajúca kombinácia
Foto: Kamila, Pozrite si recept na točenú čokoládovo smotanovú tortu s ovocím
Použitie mascarpone
Mascarpone krém sa skvele hodí k čerstvému ovociu, na torty či do pohárov, nepečených dezertov s piškótami, sušienkami. Je základom tradičného Tiramisu, je však vhodný aj ako náhrada "tučného" masla v krémoch.
Foto: Kamila, Pozrite si recept na Tiramisu s mascarpone a tvarohom
Mascarpone je však vhodné aj na slané použitie, stačí k nemu pridať jednu výraznú chuť a pripravíte výbornú nátierku na chlebíčky alebo omáčku k cestovinám.
Mascarpone krém - recepty
Základný mascarpone krém
Najčastejšie používaný mascarpone krém tvorí len kombinácia mascarpone a smotany na šľahanie s cukrom, vanilkou, prípadne mandľovým likérom, šťavou z limetky. Výsledkom je krásne tuhý a lahodný krém, ktorý sa hodí k letnému ovociu, výraznejším korpusom, ale aj kávou poliatym piškótam v tiramisu.
Mascarpone môžeme vyšľahať spolu so šľahačkovou smotanou naraz, začíname na nižších otáčkach, postupne pridávame a pred záverom opäť znížime otáčky.
Foto: cookerka
Pozrite si recept na tvarohové Míša rezy. Tvarohový dezert s mascarpone a hebkým kakaovým korpusom.
Pevný mascarpone krém
Podľa toho aký tuhý mascarpone krém potrebujeme, meníme pomer.
Tuhú náplň dostaneme aj pri spoločnom vyšľahaní 250 g mascarpone a 250 ml šľahačkovej smotany. Pozor však na prešľahanie.
Pri plnení poschodovej torty, môžete ubrať šľahačkovej smotany, prípadne náplň zahustiť želatínou. Takýto krém môžete dochutiť roztopenou kvalitnou čokoládou, prípadne karamelom.
Mascarpone v Tiramisu
Foto: PatríciaH,
Pozrite si recept na tradičné Tiramisu s mascarpone
Snáď najznámejšie využitie mascarpone poznáme vďaka tradičnému talianskemu nepečenému dezertu Tiramisu. V originálnom recepte za požívajú vyšľahané žĺtky, bez tepelnej úpravy. U nás k tomu pristupujeme trochu opatrnejšie.
PatríciaH použila ako náhradu vaječný likér, ale žĺtka môžete vyšľahať s cukrom aj nad parou a po vychladnutí primiešať k mascarpone. Pozor, žĺtka zriedia krém, po vychladnutí by však náplň mala opäť pekne stuhnúť.
Mascarpone krém doplnený o kyslú smotanu
Foto: cookerka
Tradičný lahodný nepečený kávový zákusok, v ktorom je krém z mascarpone okrem šľahačky doplnený aj o sviežu kyslú smotanu. Pozrite si recept na tiramisu
Mascaropne krém s bielou čokoládou
Foto: Vieruš
Pozrite si recept na cupcakes s mascarpone krémom
Výborný krém sa dá pripraviť kombináciou mascarpone a bielej čokolády. V tomto prípade nie je potrebné pridávať cukor. Požadovanú farbu docielite pomocou cukrárskych ovocných polotovarov, cukrárskej farby, alebo prepasírovaného ovocia.
Macsarpone krém s tvarohom
Foto: Kamila
Pozrite si recept na makovo jahodovú tortu s mascrapone
Tvaroh je typickou slovenskou ingredienciou. V kombinácii s mascarpone a smotanou na šľahanie v pomere 1:1:1 vznikne lahodný svieži krém. Stačí dosladiť vanilkou, cukrom podľa chuti, netreba ho veľa, stačí 1-2 PL. Do ťažšej poschodovej torty ho zrejme treba zhustiť želatínou, ale pri nízkej torte postačí ak naplnená postojí pár hodín v chladničke.
Mascarpone krém s jogurtom
Foto: Liviera
Svieži mascarpone krém doplnený o jogurt v exceletnom ovocnom zákusku. .Pozrite si recept na malinové minitortičky
Macsarpone s ovocím
Foto: Kamila ,
Pozrite si recept na nepečenú čučoriedkovú tortu s mascarpone. Opäť svieža chuť tvarohu, v kombinácii s mascarpone, šľahačky a letného ovocia. Ako náhradu môžete použiť kvalitný ovocný džem, rozvarené alebo prepasírované mrazené ovocie.
Mascarpone a cheescake
Foto: Manu Sinoj,
Pozrite si recept na jahodovo - malinový cheesecake s mascarpone
Mascarpone patrí aj k tradičnému cheessecaku. U nás je mu skvelým partnerom jemný tvaroh. S pridaním bielej čokolády, bude fantastický.
Nepečený cheesecake
Foto: cookerka
Lahodný nepečený cheesecake s mascarpone a karamelovou polevou. Pozrite si recept na nepečený karamelový cheesecake
Vynikajúci krém z mascarpone a salka
Foto: cookerka
Pozrite si recept na fantastický nepečený bounty cheesecake
Nepečený kokosový cheesecake hotový za pár chvíľ s výborným krémom s mascarpone a salkom. Krém pre labužníkov a úplna rýchlovka.
Mascarpone so stužovačom za studena
Foto: Jancina77
Recept s fotopostupom na tortu v tvare čísla s mascarpone krémom
Momentálnym hitom v pečení narodeninových tortičiek sú torty v tvare čísla, prípadne srdca. Práve tu je ideálnou náplňou mascarpone krém v kombinácii so šľahačkovou smotanou. Ak použijete pomer surovin 2 diely šľahačkovej smotany a 1 diel mascarpone, krém treba zahustiť želatínou. V opačnom pomere 2 diely mascarpone a jeden diel šľahačkovej smotany, nepotrebujete zahusťovať. Krém je krásne tuhý, viď prvý obrázok v tomto článku.
Svieže ovocné poháre s mascarpone
Foto: Lorna
Ľahké a svieže poháriky sú na leto ako stvorené. Pozrite si recept na ovocné dezerty v pohároch s mascarpone.
Pozrite si aj:
Fantastický krém s mascarpone, jednoducho, rýchlo a s minimom cukru
Overený recept na svieži mascarpone krém s tvarohom, s minimom cukru, ktorý drží tvar hneď a spravíte ho za 5 minút.
Čo je ganache - čokoládova poleva aj náplň
Recept na prípravu ganache aj inšpirácie na jeho použitie ako lahodnej čokoládovej polevy, alebo krému.
Parížsky krém, parížska šľahačka - aký je v tom rozdiel
Obľúbený čokoládový krém na plnenie tort a zákuskov v rôznych obmenách.