Mascarpone je obľúbený krémový syr ideálny na prípravu lahodných smotanových krémov.
Mascarpone (250g) vyšľahané spolu so šľahačkovou smotanou (150ml)
Čo je mascarpone?
Mascarpone pochádza z Lombardie. Je to jemný, krémový čerstvý syr, vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odoberania srvátky. Obsahuje vysoké percento tuku, cca 60%. Používa sa predovšetkým pri príprave sladkých dezertov, pretože má jemnú krémovú štruktúru a lahodnú chuť. Svoje miesto má však aj v "slanej" kuchyni.
Autorka: Kamila, Recept na Točenú čokoládovo smotanovú tortu s ovocím
Použitie mascarpone
Mascarpone krém sa skvele hodí k čerstvému ovociu, na torty či do pohárov, nepečených dezertov s piškótami, sušienkami. Je základom tradičného Tiramisu, je však vhodný aj ako náhrada "tučného" masla v krémoch.
Autorka: Kamila, Recept na Tiramisu v slovenskej verzii
Mascaropne je však vhodné aj na slané použitie, stačí k nemu pridať jednu výraznú chuť a pripravíte výbornú nátierku na chlebíčky alebo omáčku k cestovinám.
Mascarpone krém - recepty
Základný mascarpone krém
Najčastejšie používaný mascarpone krém tvorí len kombinácia mascarpone a smotany na šľahanie s cukrom, vanilkou, prípadne mandľovým likérom, šťavou z limetky. Výsledkom je krásne tuhý a lahodný krém, ktorý sa hodí k letnému ovociu, výraznejším korpusom, ale aj kávou poliatym piškótam v tiramisu.
Mascarpone môžeme vyšľahať spolu so šľahačkovou smotanou naraz, začíname na nižších otáčkach, postupne pridávame a pred záverom opäť znížime otáčky.
Autorka: Kamila, Recept na Tiramisu roládu
Podľa toho aký tuhý krém potrebujeme, meníme pomer.
Tuhú náplň dostaneme aj pri spoločnom vyšľahaní 250 g mascarpone a 250 ml šľahačkovej smotany. Pozor však na prešľahanie.
Pri plnení poschodovej torty, môžete ubrať šľahačkovej smotany, prípadne náplň zahustiť želatínou. Takýto krém môžete dochutiť roztopenou kvalitnou čokoládou, prípadne karamelom.
Mascarpone v Tiramisu
Autorka: PatríciaH, Recept na Tiramisu
Snáď najznámejšie využitie mascarpone poznáme vďaka tradičnému talianskemu nepečenému dezertu Tiramisu. V originálnom recepte za požívajú vyšľahané žĺtky, bez tepelnej úpravy. U nás k tomu pristupujeme trochu opatrnejšie.
PatríciaH použila ako náhradu vaječný likér, ale žĺtka môžete vyšľahať s cukrom aj nad parou a po vychladnutí primiešať k mascarpone. Pozor, žĺtka zriedia krém, po vychladnutí by však náplň mala opäť pekne stuhnúť.
Mascaropne krém s bielou čokoládou
Autorka: Vieruš, Recept na Cupcakes
Výborný krém sa dá pripraviť kombináciou mascarpone a bielej čokolády. V tomto prípade nie je potrebné pridávať cukor. Požadovanú farbu docielite pomocou cukrárskych ovocných polotovarov, cukrárskej farby, alebo prepasírovaného ovocia.
Macsarpone krém s tvarohom
Autorka: Kamila, Recept na makovo jahodovú tortu
Tvaroh je typickou slovenskou ingredienciou. V kombinácii s mascarpone a smotanou na šľahanie v pomere 1:1:1 vznikne lahodný svieži krém. Stačí dosladiť vanilkou, cukrom podľa chuti, netreba ho veľa, stačí 1-2 PL. Do ťažšej poschodovej torty ho zrejme treba zhustiť želatínou, ale pri nízkej torte postačí ak naplnená postojí pár hodín v chladničke.
Mascarpone s kyslou smotanou
Autorka: Liviera, Recept na ovocný dezert
Svieži krém k ovocným zákuskom môžeme pripraviť v kombinácii mascarpone a kyslej smotany.
Macsarpone s ovocím
Autorka: Kamila , Recept na nepečenú čučoriedkovú tortu s mascarpone.
Opäť svieža chuť tvarohu, v kombinácii s mascarpone, šľahačky a letného ovocia. Ako náhradu môžete použiť kvalitný ovocný džem, rozvarené alebo prepasírované mrazené ovocie.
- 500 gramov jemný tvaroh
- 250 gramov mascarpone
- 250 millilitrov šľahačkovej smotany
- ovocná dreň, kvalitný džem či ovocný cukrársky polotovar a cukor podľa chuti
Smotanu na šľahanie, mascarpone, cukor vyšľaháme do tuha, pozor na prešľahanie. Na nižších otáčkach primiešame tvaroh. Na záver už len ručne primiešame prepasírované ovocie (čerstvé alebo tepelne upravené a vychladené). Hmota stuhne v chladničke aj bez želatíny, ale potrebuje viac času. Ak sa ponáhľate, môžete ju zahustiť želatínou.
Mascarpone a Cheescake
Autorka: Silver, Recept na tvarohový cheesecake s mascarpone
Mascarpone patrí aj k tradičnému cheessecaku. U nás je mu skvelým partnerom jemný tvaroh. Stačí už len primiešať 2 vajíčka, 1 PL kukuričného škrobu, prípadne hladkej múky, dosladiť. Silver sa vo svojom recepte pohrala aj čokoládovou trikolórou.
Mascarpone s tvarohom stužený želatínou
Autorka: Sio, Recept na mascarpone krém
Výborná kombinácia mascarpone, šľahačkovej smotany a jemného tvarohu v pomere 1:1:1 dochutená šľahanými vajíčkami nad parou a zahustená želatínou.
Mascarpone so stužovačom za studena
Autorka: Jancina77, Recept s fotopostupom na tortu v tvare čísla
Momentálnym hitom v pečení narodeninových tortičiek sú torty v tvare čísla, prípadne srdca. Práve tu je ideálnou náplňou mascarpone krém v kombinácii so šľahačkovou smotanou. Ak použijete pomer surovin 2 diely šľahačkovej smotany a 1 diel mascarpone, krém treba zahustiť želatínou. V opačnom pomere 2 diely mascarpone a jeden diel šľahačkovej smotany, nepotrebujete zahusťovať. Krém je krásne tuhý, viď prvý obrázok v tomto článku.
Fantastický krém s mascarpone, jednoducho, rýchlo a s minimom cukru
Viac receptov s mascarpone na torty a zákusky, pečené aj nepečné nájdete TU
Kategória:
Uzasne,dakujeme.
fantastické...moc ďakujem
každému chutí dezert s mascarpone a je to teraz tak trochu aj módne, ale určite nie diétnejšie ako maslová plnka, mascarpone má 70% a zvyčajne sa k nemu pridáva ešte 33-36% šľahačka, takže čo sa týka tuku, tak v konečnom dôsledku je táto plnka ešte tučnejšia ako 82% maslo :)
Mascarpone obsahuje 78 percent tuku v susine, ale susina tvori z mascarpone cca 46 percent, ak slahacka obsahuje 33 percent, vysledky podiel tuku sa priemeruje a nie scitava. Mne z toho vychadza stale o dost menej ako 82 percent. A hlavne k mascarpone a tej slahacke ozaj staci 1 PL cukru. Do maslovych kremov pokial viem, ide toho cukru ovela viac.
vďaka za objasnenie, bola som pozrieť aj do chladničky, mne sa zdalo, že má 70%, to nevadí, som múdrejšia, ale aj tak zostávam pri klasickom masle


Matematické vysvetlenie, že tuku je menej ako 82%
250 g mascarpone s obsahom tuku 70% to je 0,7 . 250 g = 175 g tuku
250 g šľahačky s obsahom tuku 33% to je 0,33 . 250 g = 82,5 g tuku
ale teraz máte spolu 175 g +82,5 g = 257,5 g tuku v 500 g zmesi mascarpone a šľahačky, už aj odhadom vidíme že je to okolo 50 % tuku, presne je to 257,5:5 =51,5% (lebo 1% z 500 g je 5) Takže nie je to viac ako 82%, ale naopak, oveľa menej :)
ja by som k diskusii o mascarpone pridala to, že keď som do mascarpone pridala šľahačku, tak hostia vždy hovorili, že krém je ťažký. dávam vždy iba mascarpone + polotučný tvaroh. prisladiť, prípadne prichutiť aj troškou kyslej smotany. a zahusťujem troškou pudingu bez varenia Ole.
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či by som mohla dať do krému z pudingu zo zlatého klasu a masla vyšľahaného s cukrom mascarpone, resp. nahradiť časť masla mascarpone. alebo dať len mascarpone a žiadne maslo. ďakujem Janka