reklama

Mascarpone krém v tortách a zákuskoch - rady a recepty

Mascarpone krém v tortách a zákuskoch -  rady a recepty, Slovník, Tortyodmamy.sk

LiViera, cookerka, Manu Sinoj | Koláž: Tortyodmamy.sk, Recepty s macsarpone


reklama

Mascarpone je obľúbený krémový syr ideálny na prípravu lahodných smotanových krémov. 

Čo je mascarpone?

Mascarpone pochádza z Lombardie. Je to jemný, krémový čerstvý syr, vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odoberania srvátky. Obsahuje vysoké percento tuku, cca 60%. Používa sa predovšetkým pri príprave sladkých dezertov, pretože má jemnú krémovú štruktúru a lahodnú chuť. Svoje miesto má však aj v "slanej" kuchyni.

Mascarpone
Foto: Kamila

Pevný mascarpone krém - mascarpone (250g) vyšľahané spolu so šľahačkovou smotanou (150ml) 

Mascarpone krém s ovocím, vynikajúca kombinácia

Točená čokoládová torta s mascarpone a letným ovocím
Foto: KamilaPozrite si recept na točenú čokoládovo smotanovú tortu s ovocím

Použitie mascarpone

Mascarpone krém sa skvele hodí k čerstvému ovociu, na torty či do pohárov, nepečených dezertov s piškótami, sušienkami. Je základom tradičného Tiramisu, je však vhodný aj ako náhrada "tučného" masla v krémoch.

Tiramisu po slovensky
Foto: KamilaPozrite si recept na Tiramisu s mascarpone a tvarohom Úsmev

Mascarpone je však vhodné aj na slané použitie, stačí k nemu pridať jednu výraznú chuť a pripravíte výbornú nátierku na chlebíčky alebo omáčku k cestovinám.

Mascarpone krém - recepty

Základný mascarpone krém

Najčastejšie používaný mascarpone krém tvorí len kombinácia mascarpone a smotany na šľahanie s cukrom, vanilkou, prípadne mandľovým likérom, šťavou z limetky.  Výsledkom je krásne tuhý a lahodný krém, ktorý sa hodí k letnému ovociu, výraznejším korpusom, ale aj kávou poliatym piškótam v tiramisu.

Mascarpone môžeme vyšľahať spolu so šľahačkovou smotanou naraz, začíname na nižších otáčkach, postupne pridávame a pred záverom opäť znížime otáčky.

TVarohové Míša rezy, recept
Foto: cookerka

Pozrite si recept na tvarohové Míša rezy.  Tvarohový dezert s mascarpone a hebkým kakaovým korpusom. Mrkám


reklama


reklama

Pevný mascarpone krém

Podľa toho aký tuhý mascarpone krém  potrebujeme, meníme pomer.

Tuhú náplň dostaneme aj pri spoločnom vyšľahaní 250 g mascarpone a 250 ml šľahačkovej smotany. Pozor však na prešľahanie.

Pri plnení poschodovej torty, môžete ubrať šľahačkovej smotany, prípadne náplň zahustiť želatínou. Takýto krém môžete dochutiť roztopenou kvalitnou čokoládou, prípadne karamelom.

Mascarpone v Tiramisu

Tiramisu
Foto: PatríciaH,

Pozrite si recept na tradičné Tiramisu s mascarpone

Snáď najznámejšie využitie mascarpone poznáme vďaka tradičnému talianskemu nepečenému dezertu Tiramisu. V originálnom recepte za požívajú vyšľahané žĺtky, bez tepelnej úpravy. U nás k tomu pristupujeme trochu opatrnejšie. 

PatríciaH použila ako náhradu vaječný likér, ale žĺtka môžete vyšľahať s cukrom aj nad parou a po vychladnutí primiešať k mascarpone. Pozor, žĺtka zriedia krém, po vychladnutí  by však náplň mala opäť pekne stuhnúť.

Mascarpone krém doplnený o kyslú smotanu

Tiramissu, recept
Foto: cookerka

Tradičný lahodný nepečený kávový zákusok, v ktorom je krém z mascarpone okrem šľahačky doplnený aj o sviežu kyslú smotanu. Pozrite si recept na tiramisu

Mascaropne krém s bielou čokoládou

Cupcakes s bielou čokoládou
Foto: Vieruš

Pozrite si recept na cupcakes s mascarpone krémom

Výborný krém sa dá pripraviť kombináciou mascarpone a bielej čokolády. V tomto prípade nie je potrebné pridávať cukor. Požadovanú farbu docielite pomocou cukrárskych ovocných polotovarov, cukrárskej farby, alebo prepasírovaného ovocia.

Macsarpone krém s tvarohom

Makovo jahodova torta s mascarpone krémom
Foto: Kamila

Pozrite si recept na makovo jahodovú tortu s mascrapone

Tvaroh je typickou slovenskou ingredienciou. V kombinácii s mascarpone a smotanou na šľahanie v pomere 1:1:1 vznikne lahodný svieži krém. Stačí dosladiť vanilkou, cukrom podľa chuti, netreba ho veľa, stačí 1-2 PL. Do ťažšej poschodovej torty ho zrejme treba zhustiť želatínou, ale pri nízkej torte postačí ak naplnená postojí pár hodín v chladničke. Úsmev


reklama


reklama

Mascarpone krém s jogurtom

Malinové minitortičky, recept


Foto: Liviera

Svieži mascarpone krém doplnený o jogurt v exceletnom ovocnom zákusku. .Pozrite si recept na malinové minitortičky

Macsarpone s ovocím

Nepečená čučoriedkova torta
Foto: Kamila ,

Pozrite si recept na nepečenú čučoriedkovú tortu s mascarpone. Opäť svieža chuť tvarohu, v kombinácii s mascarpone, šľahačky a letného ovocia. Ako náhradu môžete použiť kvalitný ovocný džem, rozvarené alebo prepasírované mrazené ovocie.

Mascarpone a cheescake

Malinový cheesecake s mascarpone
Foto: Manu Sinoj,

Pozrite si recept na jahodovo - malinový cheesecake s mascarpone

Mascarpone patrí aj k tradičnému cheessecaku. U nás je mu skvelým partnerom jemný tvaroh. Úsmev S pridaním bielej čokolády, bude fantastický.

Nepečený cheesecake

Karamelový cheesecake bez pečenia
Foto: cookerka 

Lahodný nepečený cheesecake s mascarpone a karamelovou polevou. Pozrite si recept na nepečený karamelový cheesecake


reklama


reklama

Vynikajúci krém z mascarpone a salka

Nepečený bounty cheesecake, recept
Foto: cookerka

Pozrite si recept na fantastický nepečený bounty cheesecake

Nepečený kokosový cheesecake hotový za pár chvíľ s výborným krémom s mascarpone a salkom. Krém pre labužníkov a úplna rýchlovka.

Mascarpone so stužovačom za studena

Torta v tvare čísla
Foto: Jancina77

Recept s fotopostupom na tortu v tvare čísla s mascarpone krémom

​Momentálnym hitom v pečení narodeninových tortičiek sú torty v tvare čísla, prípadne srdca. Práve tu je ideálnou náplňou mascarpone krém v kombinácii so šľahačkovou smotanou. Ak použijete pomer surovin 2 diely šľahačkovej smotany a 1 diel mascarpone, krém treba zahustiť želatínou. V opačnom pomere 2 diely mascarpone a jeden diel šľahačkovej smotany, nepotrebujete zahusťovať. Krém je krásne tuhý, viď prvý obrázok v tomto článku. Úsmev

Svieže ovocné poháre s mascarpone

Ovocné poháre s mascarpone
Foto: Lorna

Ľahké a svieže poháriky sú na leto ako stvorené. Pozrite si recept na ovocné dezerty v pohároch s mascarpone

Pozrite si aj: 

Fantastický krém s mascarpone, jeednoducho a rýchloFantastický krém s mascarpone, jednoducho, rýchlo a s minimom cukru

Overený recept na svieži mascarpone krém s tvarohom, s minimom cukru, ktorý drží tvar hneď a spravíte ho za 5 minút.


 Ganache - čokoládová poleva aj náplňČo je ganache - čokoládova poleva aj náplň

Recept na prípravu ganache aj inšpirácie na jeho použitie ako  lahodnej čokoládovej polevy, alebo krému.
 


Parížska šľahačka  a krém, aký je v nich rodiel Parížsky krém, parížska šľahačka - aký je v tom rozdiel

Obľúbený čokoládový krém na plnenie tort a zákuskov v rôznych obmenách.

Aliss, So, 21. 04. 2018 - 19:52

každému chutí dezert s mascarpone a je to teraz tak trochu aj módne, ale určite nie diétnejšie ako maslová plnka, mascarpone má 70% a zvyčajne sa k nemu pridáva ešte 33-36% šľahačka, takže čo sa týka tuku, tak v konečnom dôsledku je táto plnka ešte tučnejšia ako 82% maslo :)

Kamila, So, 21. 04. 2018 - 22:50

Mascarpone obsahuje 78 percent tuku v susine, ale susina tvori z  mascarpone cca 46 percent, ak slahacka obsahuje 33 percent, vysledky podiel tuku sa priemeruje a nie scitava. Mne z toho vychadza stale o dost menej ako 82 percent. A hlavne k mascarpone a tej slahacke ozaj staci 1 PL cukru. Do maslovych kremov pokial viem, ide toho cukru ovela viac. 

Aliss, Po, 23. 04. 2018 - 09:12

vďaka za objasnenie, bola som pozrieť aj do chladničky, mne sa zdalo, že má 70%, to nevadí, som múdrejšia, ale aj tak zostávam pri klasickom masle Chichocem saTortaSlnko

IvettF, Pi, 02. 11. 2018 - 09:06

Matematické vysvetlenie, že tuku je menej ako 82%

250 g mascarpone s obsahom tuku 70% to je 0,7 . 250 g = 175 g tuku

250 g šľahačky s obsahom tuku 33% to je 0,33 . 250 g = 82,5 g tuku

ale teraz máte spolu 175 g +82,5 g = 257,5 g tuku v 500 g zmesi mascarpone a šľahačky, už aj odhadom vidíme že je to okolo 50 % tuku, presne je to 257,5:5 =51,5% (lebo 1% z 500 g je 5) Takže nie je to viac ako 82%, ale naopak, oveľa menej :)

 

ja by som k diskusii o mascarpone pridala to, že keď som do mascarpone pridala šľahačku, tak hostia vždy hovorili, že krém je ťažký. dávam vždy iba mascarpone + polotučný tvaroh. prisladiť, prípadne prichutiť aj troškou kyslej smotany. a zahusťujem troškou pudingu bez varenia Ole.

supalka, Ut, 01. 12. 2020 - 15:49

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či by som mohla dať do krému z pudingu zo zlatého klasu a masla vyšľahaného s cukrom mascarpone, resp. nahradiť časť masla mascarpone. alebo dať  len mascarpone a žiadne maslo. ďakujem Janka

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama