reklama

Parížska šľahačka, parížsky krém, aký je v tom rozdiel?

Parížska šľahačka, parížsky krém, aký je v tom rozdiel?, Slovník, Tortyodmamy.sk

melisa | Parížska šľahačka, parížsky krém, aký je v tom rozdiel?


reklama

Viete v čom sa líšia parížska šľahačka a a parížsky krém? V čom sú iné ako ganache?

Parížska šľahačka

Pripravuje sa len z dvoch ingrediencií, čokolády a smotany na šľahanie, je veľmi obľúbená pre svoju nenáročnosť. Od ganache sa líši predovšetkým menším množstvom použitej čokolády. Parížska šľahačka sa používa na plnenie a zdobenie tortičiek, na zdobenie cup cakes alebo ako  chutná náplň do zákuskov.

Parížska šľahačka
Autorka: Denisa8

Parížska šľahačka recept

250 ml smotany na šľahanie varíme s 50-100 g vysokopercentnej čokolády, odstavíme a miešame kým sa nerozpustí a nespojí so smotanou. Necháme vychladnúť v chladničke do druhého dňa, vyšľaháme a použijeme. Pozor, je náchylná na zrazenie, nesmie sa prešľahať, treba šľahať len krátko.

Ak sa už predsa len zrazí, môžeme sa pokúsiť to napraviť tým, že ju vyšľaháme tyčovým mixérom, znova necháme vychladnúť a pokúsime sa opäť vyšľahať. V krajnom prípade zašľaháme do vyšľahaného masla.

Parížska šľahačka z bielej čokolády

Cupcakes
Foto: Domik

Parížsku šľahačku môžeme pripraviť aj z bielej čokolády. V 250 ml horúcej smotany na šľahanie necháme rozpustiť 100 g bielej čokolády. Necháme v chladničke do druhého dňa a vyšľaháme.

Ak sa parížska šľahačka nedarí na druhý deň vyšľahať, môžeme ju zachrániť Olé pudingom bez varenia. Do tmavej prisypeme kakaový a do bielej vanilkový puding a prešľaháme.

Parížska šľahačka z Ledových kaštanov

Parížsku šľahačku môžete obmeniť a pridať miesto čokolády napríklad tyčinku Ledové kaštany (voláme ich aj ľadové gaštany a vieme, že sú legendárneÚsmev). Na 250 ml smotany na šľahanie dáme jednu tyčinku. Postupujeme rovnako. Chuť je famózna.

Karamelová šľahačka

Veterníky
Foto: aramana | Recept s fotopostupom na veterníky

Rovnakým spôsobom si môžeme pripraviť aj karamelovú šľahačku. Skaramelizujeme 3 polievkové lyžice cukru, zalejeme menšou časťou z 250 ml smotany na šľahanie, musí byť horúca, rozmiešame do hladka a necháme na druhého dňa vychladnúť. Zvyšok smotany vyšľaháme a postupne do nej zašľaháme karamelovú zmes. Uvarený karamelový základ z cukru a smotany môžeme používať na dochutenie krémov.


reklama


reklama

Kávová šľahačka

Ak máte radi kávovú chuť, môžete si pripraviť kávovú šľahačku. Smotanu na šľahanie uvaríme s jemne mletou zrnkovou kávou, necháme do druhého dňa vychladiť a vyšľaháme.

Parížsky krém


Foto: Mirka.ruza

Parížsky krém sa od parížskej šľahačky sa líši tým, že do základu pridávame kakao a do vychladnutého krému zašľaháme maslo. 250 ml smotany na šľahanie zohrejeme, odstavíme, pridáme jednu lyžicu kakaa a 100 g kvalitnej čokolády. Necháme vychladnúť, najlepšie do druhého dňa v chladničke a vyšľaháme s 250 g zmäknutého masla.

Falošný parížsky krém

 
Foto: Angelika

Pri falošnom parížskom kréme nahradíme čokoládu kakaom a Cerou.

Recept na falošný parížsky krém od Henriety24

Uvaríme 250 g  cukru s 250 ml smotany na šľahanie, odstavíme, vmiešame 100 g preosiateho kakaa a 150 g roztopeného stuženého pokrmového tuku (Cera). Dobre premiešame aby sa masa spojila. Necháme do druhého dňa vychladnúť a vyšľaháme s 500 g zmäknutého masla. Pred šľahaním, necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote. Môžeme pridať trošku rumu.

Cukrárenská terminológia pozná parížsku šľahačku trochu inak ako sme si ju zaužívali.

Parížska šľahačka ľahká

Recept na parížsku šľahačku v cukrárskych knihách nepozná smotanu a čokoládu, ale cukor, smotanu a kakaový prášok. Postup je nasledovný: zvaríme smotanu na šľahanie s cukrom a kakaovým práškom, necháme do druhého dňa chladnúť a potom vyšľaháme.

Kubánska torta
Foto: melisa, nanicmama.sk | Recept na Kubánsku tortu , Recept na Banánové rezy s parížskou šľahačkou

Parížsky krém ťažký

Recept a parížsky krém ťažký obsahuje aj tuk a polevu. Uvaríme smotanu, cukor a kakaový prášok, do horúceho zamiešame rozpustený stužený pokrmový tuk a nakrájanú cukrársku kakaovú polevu. Poriadne zmiešame, necháme chladnúť do nasledujúceho dňa a vyšľaháme.

Zákusok Extáza
Foto: Doboška | Recept na zákusok Extáza


reklama


reklama

Cigánsky krém

V tomto kréme už nie je ani kakao ani čokoláda. Smotanu na šľahanie uvaríme s cukrom a cukrárskou kakaovou polevou, necháme vychladnúť do druhého dňa a vyšľaháme.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama