reklama

Ganache - čokoládova poleva aj náplň

Ganache - čokoládova poleva aj náplň, Slovník, Tortyodmamy.sk

Joly, Ganache - čokoládova poleva aj náplň


reklama

Ganache - recept, postup a použitie. V slovenčine sa už stretnete aj s pojmom ganáž. Úsmev

Čo je to ganache?

Ganache je čokoládová poleva alebo náplň a je vytvorená len z dvoch ingrediencií, kvalitnej vysokopercentnej čokolády a šľahačkovej smotany. Bola vynájdená v päťdesiatych rokoch 20. storočia vo francúzskej cukrárni.

Od pomeru surovín a rôzneho ďalšieho spracovania ju môžete použiť ako glazúru na tortu, náplň alebo krém na plnenie praliniek, tort, makróniek, či na tortu pod poťahovú hmotu, vyrába sa z nej aj truffle. Dôležitý je pomer surovín a teplota použitia.

Ganache recept

ganache
Foto: Kamila

V hrnci zohrejeme smotanu tesne pod bod varu. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, vložíme ideálne do sklenenej misky a prelejeme ju horúcou smotanou. Zmes necháme približne 10 minút postáť. Až potom ju dôkladne premiešame do hladkého krému. Následne hmotu necháme vychladnúť podľa toho, na čo chceme ganache použiť. Pomer čokolády a smotany závisí od toho či pripravujeme polevu, alebo náplň.

Použitie 

Ganache poleva

Ganache poleva
Foto: Katarina139

Poleva - glazúra sa pripravuje z jedného dielu kvalitnej vysokoprecentnej čokolády a jedného dielu šľahačkovej smotany, čiže v pomere 1:1 -  na 100 g čokolády pripadá 100 g šľahačkovej smotany. Po vymiešaní sa nechá cca 10 minút vychladnúť a potom sa zľahka rozotrie na tortu, rezy a podobne.

Ganache plnka

ganache plnka
Foto: Lucya

Hustý krém sa používa na náplň praliniek, makróniek, ale aj plnenie tort a zákuskov. Tu sa používa pomer základných surovín 2:1. Na 200 g čokolády ide 100 g šľahačkovej smotany. Ganache po vymiešaní necháme stuhnúť aspoň pol hodiny v chladničke.


reklama


reklama

Ganache šľahaný krém

Šlahané ganache
Foto: Kamila

Aby sme získali väčší objem, môžeme krém prešľahať, avšak len veľmi krátko. Šľaháme ganache, ktorú sme nechali vychladnúť pri izbovej teplote.

Truffle

Truffle
Foto: Spagi

Čokoládová delikatesa truffle sa pripravuje z ganache v pomere 2:1, teda z dvoch dielov čokolády a jedného dielu smotany. Pripravený krém sa dá zmraziť, alebo cez noc schladiť v chladničke. Lyžičkou odoberáme stuhnutú hmotu, ktorú rýchlo tvarujeme rukami do guličiek. Tie sa môžu obaliť v kakau, čokoláde, mandľových lupienkoch atď.

Ganache ako krém pod poťahovku

Dokonalý krém pod poťahovku recept s fotopostupom od Konditorin

Ganache krém pod poťahovku
Foto: Konditorin
Suroviny použijeme v pomere 1:2 – smotana na šľahanie, čokoláda.

Smotanu zahrejeme a dáme do nej nalámanú čokoládu, necháme chvíľu postáť, vymiešame, aby sa čokoláda so smotanou spojili. Je len na vás akú smotanu na šľahanie použijete, či rastlinnú alebo živočíšnu.

Keď sa čokoláda so smotanou spojí, necháme ju vychladnúť pri izbovej teplote a nanášame na tortu. Krém by mal mať konzistenciu Nutelly.

V tomto prípade ganache nešľaháme a nie je potrebné ju predtým dať do chladničky. Až potretú tortičku dáme zatuhnúť do chladu. Stuhne tak, že tortičku bez problémov obalíte poťahovou hmotou. Pred poťahovaním je dobré ganache potrieť štetcom s vodou.

Ganache s kyslou smotanou

Namiesto smotany na šľahanie môžete použiť kyslú smotanu v pomere 1:1 s čokoládou. V tomto prípade najprv roztopíte čokoládu a potom do nej pridáte kyslú smotanu, pri dodržaní tohto poradia sa krém nezrazí. Krém netreba nechať vychladnúť úplne, môžete ním takmer hneď potierať tortu.

Ganache krém z bielej čokolády

Biela ganache
Autorka: SWEETarchitect

Vyskúšať môžete aj ganache z bielej čokolády, vtedy je pomer surovín 1:3, teda 1 diel smotany na šľahanie a 3 diely bielej čokolády. Takto pripravenú bielu ganache môžete použiť ako polevu na "stekance" na drip tortu.


reklama


reklama

Recept a fotopostup od SWEETarchitect - Ako s Ganache dokonale obtrieť tortu 

Ganache krem na tortu
Autorka: SWEETarchitect

Ganache je možné dochutiť

Ganache môžete dochutiť vanilkovým, mandľovým či iným extraktom, karamelom, alebo prepasírovaným ovocím. 

Ganache je možné aj zafarbiť

Farebné ganache
Autorka: mirqa

Ganache môžete zafarbiť aj tak, že na tortu potretú ganache nanesiete pár kvapiek gélovej farby, alebo farby na čokoládu a zľahka rozotriete po obvode celej torty, ideálne na otáčacom stojane. Samozrejme, bielu ganache môžete zafarbiť hneď po vymiešaní.

Na záver malé jazykové okienko: Ako sa píše a skloňuje slovo ganache?

Slovo ganache (píše sa aj ganáž) je podstatné meno ženského rodu a skloňuje sa podľa vzoru dlaň (podobne ako garáž, apanáž).

Kamila, Ne, 11. 02. 2018 - 19:06

Pri pomere 2:1-  čokoláda:smotana, a spravnom schladení áno.

Ďakujem, je to úžasné, že si Kamilka dala tu tieto recepty.Aspoň tu sa dokazuje ,že si dokážeme pomôcť a poradiť bez nároku na odmenu,čo sa o nás Slovákoch, nedá vždy povedať.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama