reklama

Solčanský skladaník

Pridal/a Vieruš dňa 25. 01. 2017 - 17:03 - Recepty Vieruš
Solčanský skladaník, Recepty na koláče, Vieruš

Vieruš | Solčanský skladaník


reklama

Tento skladaník sa nikde na Slovensku nepečie v tejto podobe, iba v Solčanoch. Nesmie chýbať na žiadnej svadbe, krstinách a hodoch.

Ingrediencie
Cesto:
800 gramov polohrubá múka
1 kus droždie
3 polievkové lyžice kryštálový cukor
3 kusy žĺtok
  štipka soľ
3 decilitre olej
6 decilitre mlieko
Plnka 1:
500 gramov mleté orechy
400 gramov práškový cukor
2 balíky vanilkový cukor
1 deciliter mlieko
1 hrsť hrozienka
Plnka 2:
500 gramov mletý mak
400 gramov práškový cukor
2 balíky vanilkový cukor
1 deciliter mlieko
1 hrsť hrozienka
Plnka 3:
3 kusy tvaroh
  práškový cukor
2 kusy žĺtok
Plnka 4:
  slivkový lekvár
Postup

Cesto: V troške mlieka urobíme kvások, ktorý potom vlejeme do múky s cukrom, žĺtkami, soľou a olejom. Počas miesenia pridávame mlieko podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, necháme vykysnúť. Rozdelíme ho na tri bochníky a necháme ešte podkysnúť.

Orechovú aj makovú plnku vytvoríme zmiešaním uvedených surovín.

Plytký plech vymastíme olejom. Jeden bochník cesta vyvaľkáme a prenesieme na plech tak, aby cesto cez neho neprečnievalo. Posypeme makovou plnkou, popolievame asi 1 dcl mlieka, v ktorom sme rozpustili vanilkový cukor.

Vyvaľkáme druhé cesto a prenesieme ho na makovú plnku. Posypeme orechovou plnkou a polejeme mliekom s vanilkovým cukrom.

Nakoniec vyvaľkáme posledné, tretie cesto, uložíme orechovú plnku.

Obrežeme prečnievajúce cesto a dáme piecť na 20 minút a 170 stupňov.

Upečený skladník potrieme mliekom a necháme vychladnúť. Zdobíme tvarohovou plnkou a slivkovým lekvárom.

Tvarohová plnka: tvaroh pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme práškový cukor podľa chuti, žĺtky a dobre vymiešame. Plnkou naplníme vrecko na zdobenie a zdobíme podľa fantázie. Kombinujeme so slivkovým lekvárom, ktorý si dáme do druhého vrecka.

Dobrú chuť!

Doplňujúce obrázky
Solčanský skladaník, Recepty na koláče, Vieruš, 1

Vieruš

Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 4.8 (5 hlasov)

reklama


reklama

marta02, Pi, 27. 01. 2017 - 17:54

ingredienciami mi pripomína štedrák, len tá "výzdoba" na vrchu ho robí zaujímavým a zvláštnymTlieskamTlieskamTlieskam

Lyduna, Ne, 16. 07. 2017 - 23:06

Vierka máš pravdu, niekedy som chodila do Solčan na návštevu a tento koláčik tam nikdy nechýbal je famozny, žiaľ už som ho nejedla stráááááááááášne dlho až teraz som si ho pripomenula. Chodila som zhodou okolností ku tvojej menovkyni po priezvisku.TlieskamTlieskamTlieskamÁnoÁno

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama