reklama

Najlepšie kávové zrná

Pridal/a aramana dňa 03. 11. 2021 - 16:58 - Recepty aramana
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana

reklama

Recept s fotopostupom na najlepšie kávové zrná. Áno, dovolím si neskromne tvrdiť že tieto sú najlepšieMrkám Práve toto je recept na pravé kávové zrná.

Ingrediencie
Plnka:
1 kus Salko
10 dekagramov cukor
5 dekagramov kakao
250 gramov Hera
250 gramov maslo
6 čajové lyžičky zrnková káva
Hmota na obalenie:
20 dekagramov Cera
20 dekagramov práškový cukor
15 dekagramov sušené mlieko
Dokončenie:
  čokoláda
Postup

Recept na pravé originál kávové zrná.

Plnka do kávových zŕn

Salko, cukor a kakao miešame nad parou do zhustnutia.(Kľudne v mliečnom hrnci). Najprv to zredne, asi po 15 minútach to znova stuhne. Dáme preč z ohňa a pridáme nalámanú heru a maslo. Varechou len premiešame a necháme chladiť, najlepšie do druhého dňa alebo aspoň pár hodín. Po úplnom stuhnutí vyšľaháme a nakoniec zašľaháme zrnkovú kávu. Vyberte si takú, ktorá vám naozaj vonia. Ja už roky na to kupujem Popradskú v červenom obale so šľahačkou.

Tmavšia náplň, je tuhšia:

Pôvodný recept som upravila keďže malo viac ľudí problém s riedkou plnkou. Pridala som do neho 200gram tmavej čokolády a o jednu lyžičku kávy naviac, takže 7 lyžičiek kávy dokopy. Kakao už používam čierne. Ešte viac je cítiť ten kontrast medzi nepresladeným krémom a sladkým obalom. Krém však ostáva originálnej chuti.

Salko, cukor a kakao miešame nad parou do zhustnutia.(Kľudne v mliečnom hrnci). Najprv to zredne, vtedy pridáme nalámanú čokoládu, asi po 15 minútach to znova stuhne. Dáme preč z ohňa a postupujeme ako pri prvom kréme.

Hmota na obalenie kávových zŕn

Všetko spolu zmiesime a necháme aspoň hodinu zabalené odpočívať. Treba miesiť rukami alebo ak v robote, tak len s indukciou. V robote bez indukcie nie, pretože Cera potrebuje teplo aby sa dobre spojila s cukrom a mliekom.

Postup je v obrázkoch.

Ak sa hmota trhá, pridáme Ceru. Ak je moc mäkká, pridáme sušené mlieko.

Kávové zrná po obalení do hmoty treba nechať uschnúť, najlepšie cez noc a až potom oblievať čokoládou.

Tí, ktorí idú s hmotou pracovať prvý raz, by si mali spraviť hmotu na obalenie z dávky a pol, pretože sa im to na prvýkrát nebude dať na tenučko vyvaľkať.

Vyskúšajte, je to prplavá robota ale ak ich vyskúšate, istotne mi dáte za pravdu že lepšie ste nejedliÁno 

Dobrú chuť!

Tieto sú s tmavou náplňou s čokoládou a čiernym kakaom.

Doplňujúce obrázky
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 1
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 2
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 3
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 4
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 5
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 6
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 7
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 8
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 9
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 10
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 11
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 12
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 13
Najlepšie kávové zrná, Recepty na nepečené zákusky, aramana, 14
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 3.8 (5 hlasov)

reklama


reklama

aramana, Ne, 04. 12. 2016 - 19:06

Ja mám od Tescoma Delicia Kávové zrná sa volá...ale nevidela som ju už v eshope, neviem prečo...ale dá sa ešte zohnať na webeÁno

vyzerajú skveleÁnoÁnoÁno tak presne takúto formu mám už pár rôčkov kúpenú, len mi to doteraz nejako nevyšlo ich urobiť, dúfam, že sa mi ešte nerozpadlaChichocem sa

aramana, Ne, 04. 12. 2016 - 19:08

Skús ichÁno Je to nekutočná prplačka ak človek chce aby vyzerali dobre ale istotne ten recept skús, plnka je TOPÁno

nela88, Ne, 04. 12. 2016 - 21:00

mala by som vyskúšať a porovnať, lebo ja som čítala, že pravé sú vlastne s ganážou - šľahačka a čokoláda, tie som robila a veľmi mi chutili :)

 

aramana, Ne, 04. 12. 2016 - 21:14

Nie, to je len menej pracné.Začali to používať cukrárne a vyhlásili to za pravé kávové zrná (smotana na šľahanie s čokoládou)Mrkám

Toto je recept od staručkých cukrárok, ktoré pradávno piekli na svadbách, keď sa ešte pekávalo priamo u nevesty v dome a začalo sa dva týždne pred svadbou.Nebolo vtedy mysliteľné použiť smotanu na šľahanie, pretože by sa pokazila.Pieklo sa 40-70 druhov na svadby a nedalo sa to odložiť do chladničiek, takže plnky museli vydržaťÁno

Je to moc starý recept, určite ho vyskúšajÁno

toriya, Ne, 04. 12. 2016 - 22:53

waw tak to je pecka vyzeraju uuuuzasne isto aj tak chutiaTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

marta02, Po, 05. 12. 2016 - 18:21

tak toto musím vyskúšať, vypadajú úžasne a určite aj chuť je výborná..SrdceSrdce

aramana, Po, 05. 12. 2016 - 20:54
Istotne vyskúšaj. Žienky ktoré robievali plnku so smotanou, prešli na tento recept. Sú božské a plnka dlho vydrží ;-)
zinka16, Ut, 06. 12. 2016 - 12:17

Mňam, ja kávové zrná milujem, často som si v cukrárni musela kúpiť aspoň 1 zrno, len tak pre chuť (kým ich nepokazili). Mám aj ja túto formičku, ale ozaj je to prplačka, takže som ju použila zatiaľ iba asi 2x (kuk tu: http://www.mimibazar.sk/recept/48257-75844/kavove-zrna), mám pocit, že nikdy nemám toľko časuChichocem sa Ale keď budem robiť nabudúce, určite vyskúšam tento receptík, vyzerá fajnovo

aramana, Ut, 06. 12. 2016 - 13:12

Ánourčite vyskúšaj, je to mňamkaÁno

Za hodinu stihnem spraviť 15-18...takže naozaj je to robota ku filmu ktorý nezaujíma alebo fľaške vínka a dobrej hudbe Chichocem sa

luhli, Ut, 06. 12. 2016 - 12:25

Tak ma napadlo, keď vidím zloženie tej hmoty na obalenie, že by sa na to dala použiť potahovka Montana...

aramana, Ut, 06. 12. 2016 - 13:13

Čokoľvek čo vám chutí sa môže na to použiť...no najlepšia kombinácia chuti je práva takátoÁno

Gitula, Ut, 06. 12. 2016 - 13:15

úžasné a určite tak aj mňamkové raz som robila ale ináč ale všetko ručne lebo formičku do dnes nemámPlačemale by som urobila ak by som dostala formičku.

Ďakujem za receptíkObjímamSrdceObjímamSrdceObjímamKvietokBozkávamKvietok

aramana, St, 14. 12. 2016 - 09:04

Moja formička už koluje po MartineÁnoskús sa spýtať žienok čo bývajú blízko, isto niektorá požičiaÁno

veľmi pekne ďakujem, že si sa podelila s receptom, ja sladké nemusím vôbec, ale toto je výnimka. Hneď na Vianoce urobím.

aramana, St, 14. 12. 2016 - 09:06

Určite vyskúšajÁno a hlavne s dobrou kávou voňavouÁnoja dávam tú starú PopradskúÁno

anip, St, 07. 12. 2016 - 23:34

Vyzerajú úžasne, len tiež nemám formičku, neviem či už zoženiem. Ďakujem za receptík, možno skúsim inprovizovať, ak nezoženiem formičku.KvietokKvietokKvietokKvietokSrdce

aramana, St, 14. 12. 2016 - 09:07

Zisťovala u Tescomy, nechystaju sa ju už naskladniťMlčím ale skús sa spýtať cukráriek čo bývajú blízko, isto požičajú ak budú maťObjímam

evinka1, Ne, 11. 12. 2016 - 09:35

ďakujem za receptík, dlho som čakala na dobrý recept na kávové zrná!  Úsmev Mám rada originál recepty,tak určite vyskúšam...

 

Ďakujem za recept , určite tento recept vyskúšam,(formičku už mám 2rokyVeľký úsmev),ale ako vravíš je to pracné, a staré recepty od cukrárok sú tie čo si mnohé pamätáme lebo nám veeľmi chutiliBozkávamSrdce

aramana, St, 14. 12. 2016 - 09:10

Žienky, prišli mi správy že krém bol moc riedky a zle sa ním robilo...to salko treba šľahať nad parou istotne do zhustnutia (aj ked sa nám nechceChichocem sa)...ešte to robím tak, že na plechu na papier na pečenie si narobím vreckom s hladkou špičkou z krému šúľočky krátke, dám na chvíľu do chladničky a potom tie šúľočky dávam do formyÁno

luhli, Ut, 20. 12. 2016 - 08:33

Práve som vyskúšala, sú fakt výborné! Plnku som poctivo šľahala 20 min, a keď vychladla, bola som prekvapená, ako stuhla, skoro mi do nej ani šľahač nešiel Úsmev. Keďže naša rodina je zaťažená na pravý marcipán, vyskúšala som namiesto mliečneho poťahu  marcipán - veľmi fajné,  oproti mliečnemu poťahu sú zrná trochu mäkšie, lebo marcipán tak nevysychá, ale dobre stuhnutá čokoládová poleva to zachráni.

Tento recept som už dávno hľadala, vďaka Aramana! Ale je to riadna kalorická bomba a nedá sa im odolať, po Vianociach váha pukne!Veľký úsmev

aramana, Ut, 20. 12. 2016 - 08:48

...no veď toto!Hambím sa ...človek ide len tak do chladničky vziať si mlieko, bác, do druhej ruky mu samé skočí kávové zrnoHambím sa...potom to mlieko odloží, bác, zase zaútočí zrnoHambím sa...ide si sadnúť k telke, do ruky zrnoHambím sa...to my za to nemôžeme!Oni na nás útočia asi!Vyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazyk

Som rada že chutiliÁno 

Geodeth, St, 27. 09. 2017 - 22:36

S priateľom sme pobehali celé mesto, kým sme našli formičku, potom som skoro stratila nervy, lebo ta biela hmota sa mi stale trhala alebo lepila ale ten vysledok... Naozaj to stalo za to :D z tohto mnozstva ingrediencii mi ich sice vyslo ,,len" nejakych 35, ale aj tak ich bolo dost pre 2 rodiny :) 

 

V každom prípade výborný recept a vrelo odporúčam :)

aramana, Po, 03. 12. 2018 - 18:00

síce po roku ale predsa...som rada že sa vydarili a tiež som rada že ste vyskúšali Áno

Vyskúšané, zvládla som to aj bez formy. Nebolo ich tak veľa ale chutia nám.
Mam otazku k surovinam kus hery a kus masla sa mysli 250gr z kazdeho? Tento rok sa na ne chystam :-)dakujem za odpoved
aramana, So, 30. 11. 2019 - 11:26
Áno, budem to tam musieť dopísať. Tej plnky je dosť veľa :)
Toto je recept vhodny mozno len pre tych co maju doma dane formicky..ostatní nech to ani neskusaju, plnka sa nehorazne topi ked sa formuju zrna a pritom som to mala krasne stuhnute po vyslahani a este som to dala nachvilu do chladnicky..ale pri formovani sa to pod prstami zacne menit na jednu velku kasu..ale malo ma to napadnut, ked tam idu takpovediac 2 cele masla ine ani z toho vzniknut nemohlo, je to riedsie ako klasicka plnka do kolaca..o hmote na obalovanie ani nehovorim, musela by som tam dat asi dalsie cele maslo aby to bolo ako tak pevne a netrhalo sa to..zbytocne minuta energia, cas a hlavne peniaze za suroviny, taka som nastvana ! zivote uz podla tohto receptu
aramana, Št, 19. 12. 2019 - 18:39

Veruže maslo sa v rukách topí, to je asi pochopiteľné, či?MrkámPreto jedno maslo, jedna hera, vtedy sa to topí menej i keď v rukách sa topí každý tuk...Po stuhnutí je tá plnka skutočne pevná.

Do hmoty na obaľovanie nejde maslo a ani nemôže ísť.Musí tam ísť cera...

Veruže neviem o nikom kto by to formoval v rukách...akurát viem že vo veľkých polievkových lyžiciach to robili.

No čo mám povedať...škoda že to tak dopadlo pretože sú fakt najlepšieSlnko

 

Je uplne jedno, ci je to formovane v rukach alebo v polievkovej lyzici, topi sa to proste rychlostou blesku pri izbovej teplote akonahle sa to vytiahne z chladnicky, skusala som to davat lyzickou ale nebola ani sanca to obalit v kupovanom marcipane, roztekalo sa to a to tu tusim spominali viacere, ze plnka je riedka.. ked niekto robi kavove zrna raz za rok tak myslim, ze nema zmysel kupovat kvoli tomu formy, ta plnka by mala byt strednej konzistencie, nie tuha ako kamen ale zas nie riedka, ze sa s nou neda pracovat No prekvapi vas, ale nie kazdy chce davat Heru a radsej zvoli maslo, ja maslo davam vsade a problem doteraz nebol takze ak to prave v tomto recepte nejde, treba na to upozornit citatelov..a to je aj dovod preco som tu nechala predosly koment..
aramana, So, 21. 12. 2019 - 08:34

Mávate problém s plnkou, vraj je riedka alebo má hrudy, (naozaj som ju nikdy riedku ja nemala ale nikdy som nepoužila dve maslá, vždy jedno maslo a jednu heru)...tak som to skúsila inak a asi bude lepší tento spôsob - do vyšľahanej hmoty nad parou (musí byť naozaj hustá) dáme hneď maslo a heru a miešame s varechou, nešľaháme, len miešame kým sa tuk rozpustí.Potom necháme spolu vychladiť, až prechladnúť a také vyšľaháme.

Dobrý den, prosím o upřesnění - složení Cery, na netu jsem našla jen Ceru na polevy, abych si našla odpovídající výrobek v České republice. Moc Vám děkuji

 

aramana, So, 25. 07. 2020 - 10:49

Áno, to je ta Cera. Aj čokoláda sa tým riedi. Stužený pokrmový tuk. 100percentny. 

Je to rastlinný tuk stužený, myslím že 100 percentný.

Iné tuky sú žlté, tento je biely. 

Moc děkuji, u nás dělají pod jiným názvem. Jste moc laskavá a přeji Vám, ať Vás vytváření cukrářských dobrot bavíHambím sa

 

aramana, St, 31. 08. 2022 - 11:31

Formičku začali opäť vyrábať Áno​​​​​​(tescoma) 

 

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama