Popis
Dolaďujem svoju obľúbenú ako vždy jednoduchú, čokoládovo orechovú tortičku. Je skvelá, dnes som ju mala vrámci "diety" aj na raňajky, aj na obed, aj na večeru.
Jasné, že nie celú, piekla som ju mladšej dcére na narodeninovú oslavu.

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Čas prípravy | 50 minút |
Čas varenia / pečenia | 30 minút |
Celkový čas | 1 hod, 20 minút |
Ingrediencie
7 | kusy | vajec |
7 | polievkové lyžice | kryštalového cukru |
5 | polievkové lyžice | polohrubej múku (moja bola bezlepková, kľudne môže byť celorzná) |
5 | polievkové lyžice | mletých orechov |
1⁄2 | kus | prášku do pečiva |
250 | millilitrov | slahackovej smotany |
250 | gramov | horkej čokolády |
125 | gramov | masla |
1 | polievková lyžica | práškového cukru |
Inštrukcie
Korpus
Z bielok a polovice cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žltka vyšľaháme s druhou polovicou cukru a primiešam k nim aj múku s práškom do pečiva. Obe hmoty spojíme, zvyknem najprv k žltkovej zmesi pridať časť snehu, rozmiešať a potom pridám zvyšok snehu a orechy a zľahka vymiešam. Cesto rozotrieme v okrúhlej forme, moja mala cca 28cm, vystlanej papierom na pečenie a pečieme cca 50 minút pri teplote 190°C alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou. Korpus sa lepšie krája keď postojí cez noc.
Krém a poleva
Čokoládu so šľahačkou roztopíme nad parou. Polovicu hmoty dáme do chladničky na hodinku, dve a druhú necháme chladnúť pri izbovej teplote. Vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom a prišľaháme k nemu čokoládovú hmotu z chladničky. Vyšľaháme hladký krém. Korpus rozrežeme napoly a natrieme krémom. Časť krému si necháme na potretie povrchu torty.
Vrch torty polejeme polevou ganache, ktorú sme nechladili. Nie je to klasická poleva, má hustejšiu konzistenciu, necháme zľahka stiecť po okrajoch, rozotrieme. Tortu uskladňujeme v chladničke. Moje zdobenie je ako vždy veľmi poskromné.

Recepty:
Základné ingrediencie:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 15762x
Komentáre