reklama

Cokolada - kde robim chybu??


reklama

Dobrý večer,

prosím vás, kde robím chybu???

Vyzerá to katastrofálne. Našla som si na internete tabuľky teplôt, mam digitálny teplomer a stále toto. Na mliecnej sa tie bodky objavuju do jedneho dna, na horkej do par hodin.

Skúšala som to dať aj do chladničky aj nie, bez zmeny ku krajšiemu. Mliečna čokoláda 30%, horká 50%, obe z Lidla, značka Fin carré.

Rozpúšťam nad parou, hrnce dosadajú, para mi po krajoch neuniká, alebo teda iba minimálne. Po roztopení a zahriatí zaočkujem s cca 1/3 množstva, kt. je už rozpustené, potom schladím ešte vo vodnom kúpeli a znova zahrejem. A lejem do silikónovej formy.

Ešte na tie male bonbony si viem predstavit pouzit kvalitnejsiu cokoladu, ale nie na ten cokoladovy domcek. Ten by bol extra drahy. Zijem mimo SR, zozeniem tu tieto lidlacke cokolady a potom tie "medzinarodne" (okrem domacich znaciek)..

Dakujem.


reklama


reklama

aramana, Pi, 20. 11. 2015 - 21:53

Neočkuj rozpustenou čokoládou.Očkuje sa nerozpustenou a hlavne stále mieša.Očkovanie je práve to ochladenie čokolády tým nerozpusteným.Tiež myslím že nie je dobré to dávať prudko schladiť do vodného kúpeľa.Čokoláda nemá rada prudké zmeny teplôt.Akurát to očkovanie, iné prudké zmeny nie.

Takže skús zahriať na 45 stupňov, dať tam zvyšok neroztopenej a miešať a miešať a miešať.Miešať treba veľaÁnoNedávaj to hneď do chladničky.

ano, ano... ja davam neropustenej cokolady... tym 1/3 som myslela, ze ak ma cokolada 100g, tak 70 dam rozpustit a zvysok tam potom hodim nerozpustenu

aramana, Pi, 20. 11. 2015 - 22:02

Hambím saprepáč, zle som prečítala.ale s tou prudkou zmenou teploty to platíÁnonie schladiť do kupeľa ale miešať.na zaočkovanie jej stačí to, že sa schladí tou čokoládou čo tam pridáš.

skuusim zajtra, dakujem.. :) lebo dokonca niekde som citala, ze schladzuju vo vode s ladom.. uz som z nej na nervy, ale neda mi to!!!  ja to daaam!

aramana, Pi, 20. 11. 2015 - 22:18

Nie, isto nie.Čokoláda musí byť teplá keď ju dávaš do foriem.Tiež formy musia byť teplé.Tiež dnu musíš mať teplo a nie vlhko hlavne.Aj s tou parou porozmýšľaj či predsa neuniká...čokoláda nemá rada vlhko a vodu...skús roztápať v mikrovlnke, každých 20 sekund premiešaj.Keď už bude mať teplotu, vyber, zaočkuj a miešaj do 25-30 stupnov a vtedy s nou pracuj.

A jasné že to dáš!ÁnoLen netreba veriť všetkým "zaručeným" článkom na webePohoda

Nás učili rozpúšťať v mikrovlnke aj to v umelohmotnej miske. Sklena nie je vhodná lebo sa moc zahreje a dosť to čokoládu zohrieva. A preto nie je dobré to robiť nad parou lebo aj vtedy je miska horúca.

a žiadna drevená vareška,,, iba kovova alebo umelohmotna ,,,, čoko neznáša drevo

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama