reklama

Makrónková story...


reklama

... alebo ako rýchlo upiecť či skôr neupiecť makronky Smútok.

Priznávam bez mučenia /samotným mučením u mňa býva samotné pečenie makrónok/, že s pečením týchto famóznych koláčikov už pár skúseností mám - zopár pozitívnych a viac negatívnych a tie druhé v poslednom čase prevažujú. Receptov som vyskúšala viac, najlepšie mi ulahodil ten, ktorý sem "nahodila" Lucya, ale keďže nemám ten správny mlynček/sekáčik na mandle, aj sem sa chybička pár krát vloudila a makrónky skončili v lepšom prípade na tanieri na rýchle schrúmanie a v tom horšom rovno v koši.

Ale keďže som ten tvrdohlavec, ktorý sa nevzdáva a navyše výrobcovia ponúkajú mnoho "zlepšovákov", rozhodla som sa aj ja ísť "ľahšou" cestou... No ona vôbec nebola ľahká, práve naopak. Po zakúpení tohto produktu http://toptorticka.sk/product.php?id_product=3389 som bola presvedčená o mojom víťaztve na bitevnom makrónkovom poli Veľký úsmev. Opak bol pravdou i keď som striktne dodržiavala postup. Do misky som nasypala zmes, pridala presne 80g bielkov, šľahala presne 3/4 minúty a už pri pohľade na konzitenciu riedkej zmesi som vedela koľká bije. No nevzdala som to a aj tak som vrecúškom nastriekala koláčiky na formu. Stalo sa presne to, čo fyzika zariadila - zliali sa dokopySmútok.

No tak po 5 minútach práce, som vzala misky, vrecúško a nakoniec aj formu so zliatym cestom, svoje nervy som ukľudnila pri drhnutí pomôcok a teraz sa vážne pýtam: "Mali ste už túto zmes? /pretože býva pomerne často vypredaná a teraz netuším, či je tak úspešná a len ja neviem s ňou piecť alebo každý si ju kúpi len na skúšku/?" A druhá otázka na tie cukrárky, ktoré pečú makrónky: "Máte skúsenosti s touto hotovou mandľovou múkou http://toptorticka.sk/product.php?id_product=2092 a aké?"

Vopred ďakujem za Vaše odpovede a ja si idem upokojiť nervy niečím sladkým...Mrkám


reklama


reklama

Najprv Ti chcem, Mariolka, ešte raz poďakovať  za Tvoju radu ohľadom otázky aký krém na cupcakes v horúčavách, keď som Ťa priamo oslovila.  Takéto trable ako opisuješ, som mala minulý rok s jedlou krajkou. Na stánke táto ozdoba veselo fičala na každej druhej svadobnej a každej tretej narodeninovej torte a moje pokusy lietali oblúkom do koša. V záchvate nadšenia nad makaronkami som si kúpila dokonca aj formu, prešla niekoľko receptov na nete , poobzerala niekoľko videíí na you tube a neviem či Vďaka Bohu alebo Bohužial,ešte som sa k pokusom z časových dôvodov nedostala . Silikonová forma sa mi už na poličke čoraz častejšie pripomína.... Aj ja budem vďačná za podelenú sa skúsenosť BozkávamBozkávamBozkávam

Nie je vôbec začo ďakovať Úsmev, pokiaľ viem, rada poradím... Mrkám to je najmenej.

Jedlé krajky hlavne tie doma vyrábané aj mňa vytáčali a tak som prešla len na tie hotové - kupované.

 Makronky sú v tomto prípade už iný level, keď ani kupovaná zmes neuspela Veľký úsmev... len dúfam, že niekto prispeje radou Úsmev

To ma vytáčala hotová karjka istej značky, odvtedy pre mňa už le MAGIC Veľký úsmev, aspoň zatiaľ, pokiaľ ju vyrábajú Úsmev

...mňa takto odrovnala Sweet lace expres krajka - len na tú treba špeciálne formy. Magic ma nadchol, ale cenovo dostupnejšia a elastickejšia mi príde krajka z Flexi Ice prášku... dosiaľ nesklamal.

Aliss, Ne, 30. 08. 2015 - 12:21

ahoj,milujem makrónky,aj celá rodina,muž ma hnevá výrazom: jéééj piškótky... ,mám s nini stááášne veľa zážitkov,myslím,že upiecť správne makrónky je vrchol cukrárskeho umenia a preto to stále skúšam a nevzdávam to.Vyskúšala som X receptov,kúpila formy,teplomer a vždy to dopadlo rovnako,cesto perfektné,chuť výborná a vždy z 3 plechov použiteľné a krásne len 20 kúskov.Ako som zistila,mám problém v trúbe,už dobre nepečie ,hapruje špirála,nepečie rovnomerne a nieje konštantná teplota všade v trúbe. Ale pýtalasi sa na  hotovú zmes,áno,tiež som si ju kúpila,že posledný pokus.ale bola som sklamaná.Múka bola super,hladučká,ale konzistencia cesta podľa receptu nesedela,takže som šľahala dlhšie ako písali,toľko,ako som zvyknutá,že má hmota vyzerať.Cesto bolo potom super,makrónky som nastriekala,nechala zaschnúť a dala piecť.Naskočili krásne,mali úžasný golierik a nič nepopraskalo,takže som mala konečne plný počet makróniek,ale nechci ma vidieť,ako som sa modlila pred trúbou,až sú krásne,boli,akurát sa piekli dlhšie ako uvádzali.Takže všetko OK,až na tú chuť...Sklamalo ma to v tej chuti ,strašne tam cítiť škrob a umelinu,necítiť chuť mandlí,boli tvrdšie a ani toľko nezmäkli ako tie klasické.Doniesla som  včera na rodinnú oslavu klasické a aj tie kupované a všetci sa zhodli na tom,že moje,síce s nejakou prasklinkou sú lepšie ako tie kupované,takže ja už hotovú zmes určite neobjednám,aj keď vyzerali ako z časopisu,nechutili mi.Možno niekomu ulahodiaÚsmev

Dievcata i ja pripajam svole skusenosti s makronkami,skusala som neskuttocne vela krat,oslovila rôzne sikulky,ktore ich maju eno,nuno,mala som aj hotovu hmotu ale iba raz sa mi podarilo ale 20ks ktore boli pekne,premyslala som ci tie na poslednych plechoch neboli dlho odstate.Neaky cas si dam odstup a este sa vrhnem na ne ak budem mat cas,pekny den.

ÚsmevĎakujem za príspevky... som rada, že ste si našli čas a podelili sa o svoje skúsenosti. Aliss, badám, že nie sama som dopadla zle s hotovou zmesou, žiaľ, až po skončení som prešla okrem návosu aj zloženie a prekvapilo ma, že je tam ryžový škrob, kukuričný škrob...no moje nervy Veľký úsmev

zlevka, Ne, 30. 08. 2015 - 15:01

Ahoj Mariolka! Ja som síce len začiatočníčka, ale párkrát som už piekla makrónky a zdá sa, že sa podľa mňa celkom vydarili - pozri obrázky v gal. Ja pečiem podľa receptu od Lucyi a pridávam mandle mleté  z Kau......, som celkom spokojná - mávajú dva druhy mletých mandlí, pozri si sáčky - jedny sú veľmi jemné a druhé trošku hrubšie, takže pri osievaní zostane viac odpadu - zbytky použijem do iných zákuskov, odvážim si dávku už po presitkovaní. Asi som nenapísala nič nové a babenky cukráročky tento výrobok poznajú a používajú.

Ďakujem, zlevka, najbližšie keď pôjdem do Kauflandu... mrknem sa po nich. Doteraz som používala mleté z Lidlu, ale tie už nie sú v predaji a navyše mi pri mixovaní s práškovým cukrom vznikla kompaktná hmota, ktorá ani cez husté sitko nechcela prejsť Veľký úsmev. Ten receptík mám aj ja rada, pokusy, ktoré sa vydarili boli práve podľa neho, len si potrebujem uľahčiť aspoň s tou mandľovou múčkou, aby som pri spracovaní nemala mandle pomaly aj vo vlasoch Veľký úsmev, čo tak urputne mixujem a preosievam a stále dokola...Chichocem sa

Boyle, Ne, 30. 08. 2015 - 19:55

Hotovú zmes na makrónky som neskúšala, radšej mám istotu, že do koláčikov  nepridávam zbytočné umeliny, i keď niekdy zlepšujú celkový efekt.

Za hlbokého socíku, keď bol problém zohnať nielen marcipán, ale i mandle, som si vyrábala mandľový marcipán tak, že som sparené a preschnuté mandle opakovane zomlela na mäsovom mlynčeku na malých dierkach. Jediný problém bol, že na začiatku mletia sa mi sfarbili od kovu na šedo, to som vyhodila, potom boli už krásne biele. Takto zomleté som ich s prídavkom cukru drvila valčekom na doske, až som dostala jemnú marcipánovú hmotu.

Teraz som ich zmixovala s cukrom sekáčikom a získanú hmotu ešte podrvila valčekom, až bola hmota jemná, nemala som po pretlačení (osievanie nešlo) cez sítko veľa odpadu. Keď som ich robila prvý raz, vyšli mi dobre, druhý raz som musela cesto trochu zahustiť mandľovou zmesou (neviem, prečo,  postupovala som podľa rovnakého receptu a vážila presne).

Pôvod RP si nepamätám, mala som rôzne - z internetu, i zo stránky TOM:

300 g mandlí, 300 g práš. cukru a 110 g bielok som zmiešala na cesto.

Uvarila som sirup z 300 g cukru kr., a 70 g vody na niť. 110 g bielok som vyšľahala so štipkou soli a pridala vriaci sirup. Potom som uvarený sneh opatrne zmiešala s mandľovobielkovým cestom, až malo "lávový charakter" . Na papier na pečenie som si podľa kolieska nakreslila ceruzkou značky, obrátila som papier a dávkovala som na značky cesto. Po potrasení a odstátí cca pol hod som skúšala rôzne teploty, ale pri vyššej, ako 145 mi tmavli. Piekla som ich dlhšie ako 20 min, aby sa dali odlepiť z papiera.  Fotku mám v albume.

.

ÚsmevTvoje makronky sú fakt vydarené Áno. Recept v podstate tiež už mám vyskúšaný, ale s mandľovou múkou a hlavne s dopracovaním sa ku konzitencii múky z celých nelúpaných mandlí je riadna štreka. Myslela som si, že existuje nejaká osvedčená mandľová múčka v hotovom stave, ktorú by som už nemusela mixovať... ale to je asi nezmysel.

Lucya, Po, 31. 08. 2015 - 22:52

Recept som tu uz pridavala. Ak niekto este stale nevie ako na to, tak tu je este moj link : 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.677902532317091.1073741854.553370234770322&type=3 

dnes sme makronkovali s Domik a takto nam vysli https://www.facebook.com/672381809501503/photos/a.675131702559847.1073741838.672381809501503/927280464011635/?type=1&theater - foto este pred naplnenim :-) 

ÚsmevÚsmevÚsmevďakujem ešte raz za receptík Bozkávam... dnes som si ho ešte raz riadne pozrela a uvidím, či aspoň jeden plech vydaril, skáčem od radosti Úsmev... tie Tvoje sú skvosty Áno

tak som z tvrdohlavosti vyskúšala znovu Luckin recept a žiarila som ako vianočný stromček Veľký úsmev... vydarili sa podľa mojích predstáv. I keď nie každý kúsok bol dokonalosť sama /triasli sa mi ruky od nervozity, či som dobre trafila hustotu cesta a nepremiešala ho moc/, všetkých 28 hotových kúskov bolo "k zulíbaní" Váľam sa od smiechu po podlahelen druhú várku som nechala o dve minútky dlhšie a tak troška stmavli http://tortyodmamy.sme.sk/zakusky/makronky-3 .

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama