reklama

Laskonky

Pridal/a mavera dňa 29. 04. 2009 - 14:50 - Recepty mavera
Laskonky, Recepty na zákusky, mavera

reklama

Recept na poctivé, chutné laskonky. Príprava laskoniek je síce trochu dlhšia, ale kto ich má rád, určite rád obetuje čas na ich pečenie a plnenie.

Ingrediencie
Snehová hmota:
150 gramov mleté orechy
10 kusy bielok
600 gramov práškový cukor
2 polievkové lyžice polohrubá múka
Krém:
10 kusy žĺtok
300 gramov práškový cukor
1 balík vanilkový cukor
500 gramov maslo
Postup

10 bielkov šľaháme nad parou so 60 dkg práškovým cukrom asi 15/20 min. Potom sneh necháme vychladnúť.

Do mierne vychladnutého snehu pridáme 2 polievkové lyžice polohrubej múky a 15 dkg čerstvo zomletých orechov.

Takto pripravené cesto rozotrieme cez formu na laskonky na mastný papier, ktorý je vložený na dne plechu. Pred každým použitím formy je dobre natrieť jemne olejom (myslím tie otvory kde sa nanáša hmota.

Po vytvarovaní a zarovnaní hmoty formu nadvihneme, po každom použití umyť utrieť do sucha a potrieť olejom, aby sa nám hmota nelepila na formu.

Pečieme pri teplote cca 50 st. v teplovzdušnej je to cca 35 - 40 min.

Upečené spájame 2 ks laskoniek krémom: 10 ks žĺtka 30 dkg prášk. cukor a 1 bal. vanilkový cukor šľaháme nad parou do zhustnutia. Do vychladnutého vmiešame 50 dkg vyšľahaného masla.

Čas prípravy je ťažko povedať, pretože vyšľahať nad parou /ručne/ trvá asi 15 až 20 min, hmota musí byť pevná, keď otočíte šľahaciu metličku nahor, hmota musí stáť hore, ako sa hovorí.

Najzdĺhavejšie je nanášanie cez formu, to trvá niekedy 1 až dve hodiny aspoň mne to tak dlho trvá. Po každom použití formu treba umyť, osušiť a naolejovať otvory aby sa hmota neprilepovala keď formu opatrne dvíhame.

Korpusíky sú tenučké tak 3-4 mm takže sa toho aj veľa narobí. Z tejto dávky urobím cca 145-150 ks korpusíkov t.j. 72-75ks spojených laskoniek.

Ešte niečo: Krém nanášame ozdobnou alebo hladkou trubičkou cez cukrárske vrecúško, krému je hodne takže treba poctivo plniť.

Celkový čas
2 hod, 40 minút
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
40 minút
Zatiaľ nehodnotené

reklama


reklama

adika, So, 02. 05. 2009 - 13:11

dakujem za recept,ja som mala kokosove ,ale strasne zle sa mi urobili ,ani sa nedali jest!Skusim tieto.

ivka 19, So, 02. 05. 2009 - 15:38

mavera,nemam laskonkovu formu,neda sa to spravit tak ,ze by som si nakreslila na ten papier take ovaly a tie vyplnala snehomMrkám

mavera, Ne, 24. 05. 2009 - 16:19

ivka 19 na papier by to nešlo robiť,forma drží tomu tvar.Ja mám tú formu veľmi dávno,ešte ked moje deti boli malé, bežne to bolo dostať kúpiť v domácich potrebách. Dnes už ťažko povedať kde, hoci minulý týžden som prehladávala cukr.pomôcky a tam som neviem presne u koho uvidela formu na dvojradové laskonky, veľmi som tomu nevenovala pozornosť, ale určite sa to dá zohnať. Prepáč že tak neskoro reagujem, mali sme v rodine smutnu udalosť,tak som velmi nechodila na tieto stránky. Skús hodiť do googlu -forma na laskonky- možno niečo najde. Ahoj,a dúfam že sa podarí niečo vypátrať.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama