reklama

Tradičný anglický jablkový koláč

Pridal/a mirka.ruza dňa 07. 12. 2012 - 19:24 - Recepty mirka.ruza
Tradičný anglický jablkový koláč, Recepty na koláče, mirka.ruza

reklama

Staroanglický jablkový koláč. Výborný jablkový koláč so slaným cestom.

Ingrediencie
300 gramov hladká múka špeciál
1 čajová lyžička soľ
175 gramov maslo
3 polievkové lyžice voda
1 polievková lyžica práškový cukor
  trocha mlieko
Plnka:
8 kusy jablko
2 čajové lyžičky citrónová šťava
1 polievková lyžica kukuričná múka
100 gramov práškový cukor
15 gramov maslo
Dokončenie:
7 plátky tavený syr
Postup

Cesto: V stredne veľkej nádobe zmiešame múku so soľou. Ručným lisom na cesto (vidličkou) alebo prstami spracujeme maslo alebo margarín s múkou, až sa zo zmesi vytvoria hrudky.

Lyžicou po kvapkách pridávame studenú vodu. Vidličkou hrudky roztláčame cesto musí rovnomerne navlhnúť a spojiť sa.

Takto pripravené cesto v jednej hrudke odložíme do chladničky prikryté mikroténovým sáčkom kým si pripravíme plnku.

Plnka: 8 ks stredne veľkých jabĺk 2 čl citrónovej šťavy 1 pl kukuričnej múky 100g práškového cukru 15g masla Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník a pokrájame na tenké plátky. Vložíme ich do veľkej misy, pridáme citrónovú šťavu (2 čl), kukuričnú múku a cukor. Opatrne premiešame a odložíme.

Pripravíme si cesto, ktoré rozdelíme na dve nerovnako veľké časti. Na pomúčenej doske pomúčeným váľkom rozvaľkáme cesto tak, aby o 4 cm prečnievalo cez okraj plytkej misy na zapekanie s priemerom 20-23 cm.

Cesto rozvinieme a v mise urovnáme. Nožnicami po obvode pristrihneme a 2,5 cm necháme prečnievať cez okraj misy z ohňovzdorného skla. Zvyšky cesta odložíme bokom. Naplníme jablkovou plnkou a navrch uložíme kúsky masla. Rúru vyhrejeme na 220°C.

Rozvaľkáme aj druhé cesto a prikryjeme ním jablčnú plnku. Okraj cesta nožnicami zarovnáme a prevísajúci okraj dospodu prehneme. Ozdobíme ostrým žliabkovaným okrajom VVVVV (použijeme na to formičku v tvare hviezdičky).

Zvyšné cesto opäť spojíme, premiesime a rozvaľkáme. Pomúčenou formičkou na vykrajovanie cesta vykrojíme lístočky (ja som tam pridala aj kvietky a použila vlastnú fantáziu). Podľa potreby cesto opäť premiesime a rozvaľkáme. Lístočky a kvietky naaranžujeme na povrch koláča a celý koláč potrieme mliekom. Ostrým nožom urobíme v strede cesta otvor, aby mohla para z jabĺk pri pečení unikať.

Koláč rovnomerne posypeme preosiatym práškovým cukrom. Misu na zapekanie položíme na plech a pečieme 45 minút, kým cesto nie je do zlatista upečené a jablká mäkké. (Ja som slabšie zahla cesto tak mi kus plnky vytieklo na plech.)

Koláč dáme na kovovú mriežku a necháme mierne vychladnúť. Z plátkov taveného syra formičkou vykrojíme lístočky a opatrne podložíme pod upečené lístočky cesta, dávame pozor, aby sa cesto neprelomilo.

Doplňujúce poznámky

Kombinácia slaného cesta so sladkou náplňou je veľmi chutné a syr je k tomu zaujímavou príchuťou.

Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 5 (1 hlas)

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama