reklama

Salkový (Salko) marcipán od Ariell

Pridal/a OLINKA_liska_ryska dňa 18. 03. 2009 - 15:08 - Recepty OLINKA_liska_ryska
obrázok k receptu

reklama

Perfektná modelovacia hmota - už používam len túto

Ingrediencie
400 gramov sušené mlieko polotučné
1 plechovka Salko sladené
3 polievkové lyžice pšeničný sirup
  voda
Postup

Je to upravená recpet, ktorý je tu na prvom miesto obľúbenosti, ale je vylepšený pridaním pšeničného sirupu, vďaka ktorému je hmota vláčnejšia.

V pôvodnom recepte (pani Benji ďakujem za svelý objav) pšeničný sirup nebol, bola v ňom lyžička oleja. Olej nedávam, lebo sušené mlieko obsahu tiež olej.

Na prvním místě v oblíbenosti, ale mě se osvědčilo přidání pšeničného sirupu. Hmota je pak ještě vláčnější. V původním receptu od paní Benji, která ho vymyslela a tímto jí velmi děkuji za skvělý objev, pšeničný sirup nebyl, ale byla v něm 1 lžička oleje. Ten já nedávám, neboť sušené mléko obsahuje také olej.

Postup:

Vše smísíme dohromady a hňácáme a hňácáme a hňácáme... 

Hmota má konzistenci měkké karamelky. Někdy se stane, že do druhého, třetího nebo dalšího dne hmota ztvrdne. Stačí nahřát v mikrovlnce, přidat lžičku sirupu a rozpracovat.

Z této hmoty dělám veškeré květiny, u kterých vyžaduji, aby trčely do prostoru. Samozřejmě čím jsou okvětní lístky tenčí, tím vypadají věrohodněji.

Z této hmoty vyrábím figurky, jelikož je sice tvárná, ale pevná a postavičky nemají tendenci si sesedat a hroutit se. Narozdíl (někdy) ode mě ;o).

Přidávám jednu radu, jak docílit, aby hmota zůstala vláčná! Když jí připravíte, tak jí sledujte a když budete mít pocit, že začíná tuhnout (mě se tak děje asi po 2-3 hodinách), namočte si ruce a opět jí propracujte až je opět měkká. Druhý den udělám to samé a pak už NEZTVRDNE!

Pokud hmota ztvrdne, což se u ní dost často stává, je třeba ji nahřát v mikrovlnce, rozdrobit, přidat pšeničný sirup a rozpracovávat.

Když se hmota opět spojí, jsou v ní velké a tvrdé hrudky. Proto válečkem vyvalujeme na velmi tenko a tím hrudky rozpracováváme. Hrudky mizí, ale je to dřina. Horní váleček je znova rozpracovaný do hladka, spodní je tvrdý jak kámen.

Pokud by jste na opětovné rozpracování chtěly použít techniku, nalámejte ztvrdlou hmotu do mixéru s noži a postupně rozsekejte na prášek. Nejdříve jsem hmotu rozemlela na hrubo a pak jsem do mixéru vložila hmotu ve které zbyly menší hrudky a rozmixovala téměř na prášek.

Pozor hmota má při této rychlosti trochu brusné účinky. Mě to nevadí, protože už mám mixér trochu jetý. Potom dejte salkový prášek na vál, přidejte sirup a znovu zadělejte. Pokud by jste to se sirupem přehnaly a hmota by lepila, přidejte sušené mléko.

Doplňujúce poznámky

Ariell - vďaka!

Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Zatiaľ nehodnotené

reklama


reklama

Moniqa, Št, 19. 03. 2009 - 11:43

ahoj, chcem sa opytat ci je mozne tento marcipan pouzit aj na potiahnutie torty. podla toho co som citala ten marcipan rychlo tuhne, ako sa potom sprava na torte? nie je vhodny len na figurky, ktore musia aj tak stuhnut? vdaka

ja neviem, este som ho nikdy nepouzila na potiahnutie torty.
Pouzivam vacsinou zelatinovu pastu alebo MMF.

ahoj ja by som chcela vedieť čo mám dať namiesto pšeničného sirupu

JakubTN, St, 12. 08. 2009 - 22:44

tento recept je super...prave som z neho dorobil ruzicky...doteraz som pouzival pravy marcipan...tento je trochu lacnejsi a vyzera lepsie...Tlieskam

ahoj, ja som tu úplný začiatočník a tak neviem čo je to poťahová hmota na torty a kde ju môžem kúpiť, alebo čo je to MMF a kde to dostať. Prosím o odpoveď, ja by som tiež chcela skúsiť robiť, takúto krásu, aj keď viem, že je to skôr umelecké dielo, ale rada by som urobila niekomu v našej rodine radosť, keby sa mi podarilo niečo pekné urobiť...ďakujem pekne

MMF je hmota z penových cukríkov ,recept najdeš tu na stránke,poťahové hmoty kupiš v cukr.potrebách aj tie tu máš na stránke sú to K2 ,RDI-roll decor icing
WI-White icing, pasta Bianca atd každému sa robí dobre s niečím iným,treba vyskúšať tak veľa zdaru pri pečení a radosti pri papaníZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce

Salkový marcipán je super Áno robila som z neho ozdoby, aj poťahovala Zlomené srdce

Anka,ako sa ti z neho potahovalo? Budemr obit svadobne ruzicky a pri jednom ,aby som si nemusela robit dve hmoty aj na figurky aj na potahovanie, by som b´pouzila tuto salkovu na potahovanie.

klara37, Pi, 12. 03. 2010 - 22:53

Ahojte aj ja by som chcela vdiet kde dostat ten sirup v akom obchode a ked???Skusim ten marcipan lebo mam alergika vnuka a tu nie su orechy ani mandle taky som hladala bude mat primanie tak by som ho prekvapila pekov tortov od starkej....Chichocem saSlnkoKvietokTortaÁno

kajja, So, 12. 03. 2011 - 16:08

Viete mi niekto poradiť? Urobila som si salkový marcipán presne podľa návodu, akurát miesto sirupu som dala ten olej, ako poťahovka bol super, ale chcela som urobiť dámsku lodičku, ale stále mi sadala, prečo? Ani ružičky mi z toho nešli vytvarovať, stále mi sadali. Už som pridávala aj práškový cukor, že snáď tá hmota spevnie, ale nič. Neviem, čo som urobila zle. Či mám radšej pridať ešte sušené mlieko? Použila som polotučné, ako bolo v recepte.
Smútok

Ja som dnes skúšala salkový marcipán, ale úplná katastrofa.Vôbec sa mi nepodaril, úplne stvrdol že by som s ním aj hlavu rozbila.Neviem kde som spravila chybu, lebo som to robila presne podľa popisu. Nieje tam písané koľko vody, možno aj to som urobila chybu, lebo som dala len pár kvapiek Plačem. Poraďte. Kvietok

Chcela by som sa spytat akymi farbami je najlepsie zafarbit tuto hmotu?mam praskove ale tie sa riedia vodou,co by tu mohol byt problem.dakujem

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama