reklama

Suché žĺtkové pečivo

Pridal/a mika727 dňa 10. 07. 2011 - 11:49 - Recepty mika727
obrázok k receptu

reklama

Tento recept som na tejto stránke nenašla, možno vás poteším. Pečiem ho, keď spotrebujem bielka a zostanú mi žĺtka.

Ingrediencie
1. deň:
450 gramov práškový cukor
5 kusy žĺtok
1 čajová lyžička salajka
70 gramov polohrubá múka
2. deň:
70 gramov polohrubá múka
150 gramov práškový cukor
Postup

300 g práškového cukru a 5 žĺtok dobre vymiešame (robot to zvládne lepšie), pridáme 1 čajovú lyžičku salajky (ja dávam polovicu balíčka), premiešame a necháme v chladničke cez noc.

Na druhý deň pridám 70 g polohrubej múky a 150 g práškového cukru.

Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a povykrajujeme rôzne tvary.

Pečieme vo vyhriatej rúre ako linecké koláčiky.

Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Zatiaľ nehodnotené

reklama


reklama

jarka22, Ne, 10. 07. 2011 - 16:02

je to jemne pecivko,vyborne....ja som ho uz robila a nasla som ten recept tu,ale uz neviem pod akym nazvom...cililing.salajku kupis v potravinach v sacku ako je van.cukor alebo pras.do peciva,len je tam napisane-salajka. Veľký úsmev

Hidasz, Ne, 10. 07. 2011 - 17:44

ja cesto vykrajujem s formičkou na piškóty potom po dve zlepím s kávovou plnkou,a s čokoládou urobím na nich čiarky ,vyzerajú potom veľmi dobre a od krému nie sú také sladké.

Hidasz, Ne, 10. 07. 2011 - 17:46

možno salajku niekto pozná alebo počul ako jelení sul.

Bejulik, Ne, 10. 07. 2011 - 19:03

Jéééééé, toto sa mi páči. Ešte som o tom nepočula, salajku mám, len sa chcem opýtať, či chutia podobne ako linecké. Asi budú dosť sladké. A vydržia tak dlho ako linecké? Sú krehké? Mohla by som ich zliepať kyslejším lekvárom? Sorry za toľko otázok, ale rada by som ich vyskúšala a každá rada sa zíde Chichocem saBozkávam

To sú klasické salajkové ako robili voľakedy naše babky. Zliepali to lekvárom a čím dlhšie stoja, tým sú lepšie a makšie. Pamatám si, že babka ich narobila aj dve-tri dávky a aj po 2 týždnoch boli výborné. Lekvár sa môže dať ľubovoľný. Pozor, keď sa to pečie tá salajka trochu smrdí /pri pečení to má taký tažký pach/. Hambím sa

olca, Ne, 10. 07. 2011 - 21:18

A to ide iba 70g múky? To Smútok sa mi zdá veľmi málo na 450g múky.Alebo sa mýlim? ÚsmevPrekvapeniePrekvapenie

mika727, Ne, 10. 07. 2011 - 22:37

7 dkg mam napisane v recepte, prelozila som to na 70g, dufam ze spravne,mne sa vzdy podaria.Bejulik- vydrzia asi o den dlhsie nez linecke, aspon u nas :)))Su krehke a male deti ich smu jest len pod dozorom dospeleho :)))Ale ak mate plav.podlahu v pohode pozametate.Ja ich nezliepam, to ma nenapadlo :(... moje su 2-3cm vysoke, podla toho na aku hrubku rozvalkam cesto.Ak kliknete v ingredienciach na slovo "salajka" hodi vas na stranku o salajke a je tam aj link ako vyzera salajka:)

Bejulik, Po, 11. 07. 2011 - 06:53

Ďakujem pekne Mrkám My sme zvykli zo Salajky piecť praclíky. A ten pach? Veď keď sa upečú, snáď to necítiť? Váľam sa od smiechu po podlaheSlnko

a da sa salajka nahradit aj kypriacim praskom???? bude to po upeceni rovnake???

mika727, Po, 11. 07. 2011 - 16:34

neviem ci sa da nahradit PDP,ohladom pachu- myslim ze uz tak nesmrdi , ako niekedy .Neviem co by to spravilo s cestom, ak by som dala menej praš. cukru a viac muky, poradi skusena cukrarka ? Chutovo su dobre, ale velmi sladke, chcla by som z toho mat piškotky :)))

Salajkové koláčiky sú veľmi dobré, ale nie pre cukrovkára. Sú sladké a vo vnútri prázdne. Práve to robí tá salajka a o to ide aby boli také krehké. Keby sa dal prášok do pečiva, to by nebolo ono. Ony práve majú byť nafúknuté. Preto tam ide tak málo múky. Ten čpavkový zápach je aj pri miesení cesta, ale po upečení nič necítiť. Môj vyskúšaný recept je nasledovný: 5 žĺtkov si večer vymiešame s 250 g práš. cukru a 5 g salajky. Žĺtkovú masu necháme stáť do rána. Potom pridáme ešte 250 g. práš. cukru a 75 g hladkej múky.. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme rozne tvary. Pečieme v mierne vyhriatej rúre-skôr iba sušíme. Počas pečenia sa objem koláčikov zväčší.Treba ich dávať ďalej od seba. Po upečení sú vo vnútri duté. Môžeme ich podávať so šľahačkou a posypať strúhanou čokoládou.Tento recept mám z jednej starej knižky a takto ich robila voľakedy aj moja mama.

tibora, So, 29. 10. 2011 - 22:41

mnaaam tie robime aj my, su velmi dobre MrkámMrkámMrkám deti ich zboznuju, zjedia sa ako prve....rozplyvaju sa v ustach Vyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazyk my ich volame "Na salikali" (tak ich volala babka)

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama