reklama

Pomarančová torta

Pridal/a matafab dňa 01. 04. 2012 - 22:49 - Recepty matafab
Pomarančová torta , Recepty na torty, matafab

matafab


reklama

Ľahká nadýchaná torta s vanilkovým krémom a čokoládovou polevou.

Ingrediencie
Korpus:
6 kusy vajce
1 kus bielok
225 gramov múky
300 gramov cukor krupica
1 kus prášok do pečiva
  štipka soľ
2 polievkové lyžice pomarančová kôra
120 millilitrov olej
180 millilitrov pomarančová šťava
1 čajová lyžička vanilkový extrakt
Vanilkový krém:
350 millilitrov smotana na varenie
1 kus vanilkový struk
4 kusy žĺtok
80 gramov krupicový cukor
35 gramov kukuričný škrob
35 gramov maslo
Čokoládová poleva:
140 millilitrov smotana na varenie
70 gramov horká čokoláda
70 gramov mliečna čokoláda
70 gramov krupicový cukor
110 gramov maslo
Postup

Korpus:

Rúru si vyhrejeme na 170°C a vymastíme si formu (priemer 28 cm, výška 10 cm).

V miske si zmiešame všetky suché suroviny - múka, 250g cukru, pdp, soľ a pomarančovú kôru. Pridáme žĺtka, olej, pomarančovú šťavu a vanilkový extrakt, všetko spolu vymiešame na hladkú zmes.

Bielka si vyšľaháme na sneh, pridáme zvyšný cukor vyšľaháme do tuha a potom jemne, ručne primiešame po troškách do múkovej zmesi. Pečieme 55-60 minút. Upečené cesto necháme vo forme dobre vychladnúť.

Vanilkový krém (puding):

Smotanu zohrievame na miernom ohni. Medzitým si rozrežeme vanilkový struk, vyškriabeme semienka a aj so strukom a polovicou cukrom pridáme do smotany. Pomaly privedieme k varu.

Vo veľkej miske si vymiešame žĺtky a zvyšok cukru do penista, pridáme škrob a vymiešame do hladka. Keď sa smotana bude variť, dáme ju dolu z ohňa vyberieme rozrezaný vanilkový struk a zmes nalejeme za stáleho miešania do misky so žĺtkami.

Nalejeme späť do hrnca, dáme na oheň a miešame až kým nám nevznikne hustý puding. Odstavíme a necháme vychladnúť asi na 50°C. potom primiešame pomaly po troškách maslo izbovej teploty.

Čokoládová poleva:

Na miernom ohni zohrejeme smotanu, pridáme čokolády aby sa rozpustili. Pridáme cukor a miešame aby vznikla homogénna zmes. Dáme dolu z ohňa a necháme 10 minút vychladnúť. Za stáleho miešania pridáme maslo a môžeme polievať tortu.

Korpus som prerezala na dve časti, naplnila a potrela krémom. Nechala som to vychladiť a potom na mriežke poliala polevou. 8-10 porcií

Výnos
1 torta
Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Zatiaľ nehodnotené

Ďalšie recepty


reklama


reklama

niki, Po, 02. 04. 2012 - 13:29

Ahoj,do kremu ide iba 35gmasla?a treba vyslahat potom ten krem?dakujem

TlieskamTlieskam Presne taketo nieco pomarancove som chcela vyskusat na sviatky..recept mi padol rovno do narucia :) Dakujem velmi pekne Slnko

keli62, So, 07. 04. 2012 - 00:17

to može biť velmi super torta. ÁnoÁnoÁnoÁnoÁno Dakujem vyskúšam BozkávamBozkávam

má byť naozaj smotana na varenie alebo šlahačková smotana?

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama