reklama

listkove cesto


reklama

Ahjte babky prosim vas o recept alebo postun na domace listkove cesto dik


reklama


reklama

Dievčatá, tak jeden recept by som mala, hoci ja som ho ešte nikdy nevyskúšala (hoci z lístkového cesta pečiem rada a aj dosť veľa, len sa mi ho nechce doma robiť, tak ho kupujem), ale moja mamina podľa neho robievala kedysi, keď nebolo tak dostať v obchodoch. Tak tu je:
350g hladkej múky
250g masla alebo iného tuku (palmarin, hera...)
soľ
2-3 žĺtky
1PL octu
na hrot noža kypriaceho prášku
voda
Z múky si oddelíme cca 1/3, pridáme do nej tuk a spolu zamiesime. Upravíme na kocku (kváder) a v chlade necháme stuhnúť. Do ostatnej múky pridáme štipku soli, žĺtky a toľko vody s octom, aby sme vypracovali mäkké cesto (asi ako na ťahaný závin). Rozvaľkáme z neho štvorec väčší, ako je kocka tukového cesta, pretože tukové cesto položíme na to rozvaľkané závinové cesto. Jednotlivé strany závinového cesta poprekladáme cez tukové (tú tukovú kocku vlastne obalíme závinovým cestom). Potom cesto pozorne rozvaľkáme asi na pol cm hrúbky, preložíme na tretiny (zdola nahor, zhora nadol, zľava doprava, sprava doľava) - vznikne spolu 9 vrstiev. Dáme na pomúčenú doštičku, prikryjeme najprv suchým, potom vlhkým obrúskom a odložíme aspoň na 20min. do chladu. Potom ho znova rozvaľkáme (snažíme sa tak, aby boli kraje rovnomerné, prípadne ich zarovnáme nožom), znova poprekladáme a necháme v chlade znova aspoň 20 min. Opakujeme to ešte dva razy. Potom použijeme na ľubovoľný zákusok, resp. slanú dobrotu:o)
Veľa zdaru a trpezlivosti!!!!Slnko

skúsim aj ja, obsah je z pol kg.hl.muky takže prvé cesto 250g margarínu,200g hl.múky-zmiesiť. Druhé cesto 200g hl.múky,1-3žltky,octová voda, štipka soli.Margarínové cesto vložíme do múčneho a prekladáme 3x po 15min.ako aj napísala seymurka.Zvyšných 100g múky je na prekladanie. Z cesta sa spraví asi 45-50 kusov šamrol, kladiem na suchý plechMrkám

Korona, Ut, 03. 03. 2009 - 14:46

Pridám sa aj ja.Tento recept mám od skúsenej cukrárky, ktorá veľa pečie na svadby.
Tukové cesto: 210g hlad.múky, 340g (Hera atď), spracovať, nechať odležať.
Závinové cesto: 210g hlad.múky, 2 žltky, špetka soli, podľa potreby octová voda.Postup taký istý ako v predcádzajúcich receptoch. Toto lístkové cesto sa krásne lístkuje a je veľmi jemné. Piecť vo veľmi vyhriatej rúre. Prášok do pečiva netreba dávať - krásne vyskočí, cesto sa nesmie na veľmi tenko vyvaľkať, aby sa malo z čoho lístkovať. Prajem veľa úspechov.

CESTO NA KREMES 30 dkg hlat.muka 1 vajce 1 cera postruhat štipku soli 8 pol.lyžic kysleho mlieka (alebo cmar,zakysanka). Vymiešame,rozdelit na dve polovice dat do mikrotenoveho sačka a dat do chladničky na 12 hod potom rozvalkat na opaku plechu upiect ja toto cesto som robila len na kremesku MrkámMrkám

Ja zvyknem robiť podľa tohto receptu: (je z knihy Pečieme s Jožkou a Tescomou)

Lístkové cesto (1 kg)

s u r o v i n y : 380g hl. múka špeciál, 70 g polohrubá múka, 350 g stolový margarín (Palmarin...), 3g (štipka) soli, 1 ks žĺtok,1 čaj. lyžička octu, 170 g vody

p o s t u p : TUKOVÉ CESTO - Margarín nastrúhame a premiešame s 3 PL múky, vytvarujeme kocku. VODOVÉ CESTO - Ostatné suroviny - hl. a polohr. múku, soľ, žĺtok, ocot a vodu premiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto (odliepa sa od varechy a misky), dosku pomúčime a vodové cesto upravíme do bochníka, zľahka posekáme nožom tak, aby zostali ryhy. Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme odležať 10 minút. Potom rozvaľkáme do štvorca (stred hrubší), položíme do stredu tukové cesto, rohy preložíme a zabalíme (ako obálku). Rozvaľkáme a prekladáme na 3 alebo 4 časti. Medzi opakovaným prekladaním necháme odležať 15 minút. Prebytočnú múku oprášime.

tento recept robievala moja svokra 17 dkg muky hlatka 1/2 kg masla zmiesat a dat do chladničky ked bude tvrda masa rozdelime na dve polovice vložime do cesta CESTO 34 dkg muky hlatkej 1 pol,lyžica octu 3 žltka štipku soli a vlažnej vody podla potreby všetko sa zmiesi a rozdeli na dve polovice do rozvalkaneho cesta vložime maslovu hmotu rozvalkanu skladame ako predchadajucom receptochSlnko

Ahoj te velmi pekne vam dakujem skusila som a zakusky sa mi na ten prvy krat velmi podarili aj cesto bolo superTlieskamVyplazený jazyk

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama