reklama

Laskonky


reklama

Ahojte, prosím poraďte mi. "Milujem" laskonky, no pri ich pečení mám neustále problémy (raz nevyrastú, inokedy akoby "mokvali"...). Vyskúšala som už množstvo receptov, no stále neviem ako na to.Neviem, kde robím chubu. Niekde som sa dočítala, že sa bielka nemusia šľahať nad parou, ale sa do vyšľahaných bielok pridáva cukrový rozvar. Nemáte prosím presný recept? Nikde ho neviem nájsť. Ďakujem :)


reklama


reklama

Marjed, Po, 20. 02. 2012 - 20:32

Cinkalu, ja mám podobný problém s laskonkami, recepty mám rôzne, sú aj tu na stránke(daj si do vyhľadávača), len mne sa ich nedarí piecť, teda vlastne sušiť ich...tak ak by mohol niekto presne popísať to "sušenie"...teraz som skúšala aj severinky z tejto stránky, sú podobné laskonkam a vôbec sa mi nepodarili Smútok prvá várka mi popraskala a druhá mi skoro zhorela Smútok aj ja som z laskoniek už zúfala Plačem

sušenie by malo byť pri teplote do 75°C, ideálne s ventilátorom a s odchýlenými dvierkami na rúre, aby mohla vlhkosť unikať a neostávala tam. Stačí tenká vareška strčená v hornej časti dvierok. Teplota by mala byť len taká, aby laskonky po usušení nezmenili farbu. Mali by byť také isté biele. Pri nižšej teplote to síce trvá dlhšie, ale presušia sa celé. Keď je teplota vyššia, zaschne len povrch a vlhkosť ostáva vnútri. Tiež som na vlastnej chybe zistila, že dôležité je aj dostatočné vyšľahanie nad parou.Musia ostávať cuplíky. Keď som si to chcela urýchliť, horšie sa sušili a nebolo to už ono. Mňa ich naučila robiť mama a tá zas robí majsterku odb. výcviku pre cukrárov, tak som to mala z prvej ruky Chichocem saZlomené srdce

ela1, Po, 20. 02. 2012 - 21:19

prosím ťa a to keď pečieš s odchýlenými dvierkami to máš vstavanú rúru? , ak áno a pokazia sa ti dvierka na novej kuchynskej linke, tak potom ti ich nevyreklamujú, v rúre by sa nemalo vôbec piecť s odchýlenými dvierkami . Ja radšej pečiem dlhšie ale pri nižšej teplote .

nikdy som to neriešila. Tá medzierka je ozaj malá, funkcia rúry nieje závislá na otvorených dvierkach, maximálne by rýchlejšie chladla, čiže častejšie púšťala nahrievanie, čo pri takejto teplote až tak nevadí a robím to na dvoch rúrach a ani s jednou som preto problém ešte nemala.

ela1, Ut, 21. 02. 2012 - 17:32

Neviem čo urobí rúra ak pečieš s otvorenými dvierkami s tým skúsenosti nemám ale viem čo to urobí s dvierkami na kuchynskej linke, ak sú dlhodobo vystavené vyšším teplotám, tak sa začne fólia na dvierkach olupovať , odstavávať a podobne . Ak máš rúru vedľa dvierok z kuchynskej linky a niečo podobné sa ti stane, tak sa môže stať, že ti tie dvierka na kuchynskej linke nikto nevyreklamuje.

jáááj, tak to som zle pochopila Váľam sa od smiechu po podlahe Rúru mám síce vstavanú, ale zdvihnutú nad úroveň linky a žiadne dvierka v okolí (nechcelo sa mi ohýbať Chichocem sa )

Ahoj Môj overený recept, ktorý ešte nesklamal: 30dkg cukru(dávam kryštál), 4ks bielka, 1vanil.cukor - vyšľahať nad parou, kým neostávajú po vytiahnutí metličiek cuplíky. Potom už len zľahka vmiešať 8dkg kokosky. Laskonky natrieť na plech s papierom na pečenie a dať sušiť pri teplote max. 75°C a odchýlených dvierkach na rúre. Hotové sú , keď sa dajú bez zvyškov odlepiť od papiera. Sú krásne chrumkavé, suché a nezvlhnú ani po naplnení a v chladničke.

osobne také nerobím, ale kľudne. Úsmev S orechmi robím týmto istým spôsobom parížske rožky, ale vtedy ich dám až 15dkg.

Tamik, Po, 20. 02. 2012 - 21:56

Ja som raz dala orechy a roztiekli sa mi,skončili v koši,počula som že ak dávaš orechy tak aj polohrubu múku,ale pomer neviem.

Tamik, Po, 20. 02. 2012 - 22:10

Môj recept aký prvý taký posledný plech.Na 1 bielok dávam 7dkg kryštál.cukru,šlahám nad parou asi 15-20 min.keď mi začne bielkova pena prischínať na boky hrnca,odstavím.Asi za hrsť pridám práš.cukor premiešam a dávam na plech.Ja mám teplovzdušnú.Suším na teplote 50 asi 30 min.Pri silnejšej teplote mi zožlknú.Keď spodný vysušený plech vyberiem, vrchný dam dole a na vrchnú priečku dam nový plech.Vyšlahané bielka stále premiešam keď idem dať na plech,lebo oni zostanú také ako špongia.Ak niečo chceš vedieť kludne napíš.Eśte najprv si jednu odlepím,ak sa pekne odlepí tak sú usušené,ale keď ti ostane trochu mokrého na papieri tak ich ešte nechaj.

tak pridám aj ja svoje. Ja robím laskonky podľa tohto receptu z tejto stránky a myslím, že aj ty si toto hľadala:

27. október 2009 - 21:17 poslal kremiesik.

adka,adka!!!ta tvoja znama ta tusim len natahovala aby sa ti to nepodarilo.
Ja nad parou neslaham nikdy NIC!cas ja drahy,a preto treba vsetko zjednodusit.Ja to robim presne tak ako ked robim sneh na laskonky.
- 7 bielkov
- 125 g kryst.cukor
-----------------------
najprv vyslaham skoro do tuha bielky a vslaham cukor.

Medzitym si uvarim sirup z 375 g kryst.cukru a 125 ml vody -/na bublinu/ a horuci ho vslaham do uslah.bielkov a este slaham el.mixerom cca 5 min.Pohoda
Potom uz len rucne zlahka vslaham 250 g pr.cukru a je to.Ked robim laskonky pridam oprazene orechy alebo kokos.Cele to trva max.15 min.tak preco by som Pohoda Pohoda to robila 45 min nad parou.Vysledok je zaruceny vid.moje zakusky.Vela trpezlivosti.
Vselijake cukrarske finty som sa naucila od môjho majstra v cukr.vyrobni,za co som mu dodnes vdacna.Pohoda Pohoda

vyjdu mi na štyri plechy a dávam ich naraz do teplovzdušnej rúry. Suším pri teplote niečo málo nad 50 st. niekoľko hodín.

duranlb, Ut, 21. 02. 2012 - 08:41

presne tento recepis robim na vsetko, co je zo snehoveho cesta. je naozaj skvele. aj laskonky su uzasne. ked chcem orechove sup styri lyzice orechov a ked kokosove tak kokosu. susim na 100 stupnoch cca 1 hodinu, ale mam pootvorene dvierka. a naozaj sa mi pri tomto ceste sa mi este nestalo, ze vy sa nevydarili. vyskusam znizit a nechat zatvorene a susit dlhsie. a este po 20 minutach striedam plechy. do teplovzdusky si ich naraz supnem pat.

daska.t, Ut, 21. 02. 2012 - 10:08

Kremiesik, to ide na 7 bielkov 750g. cukru? Nie je to strasne vela? Hambím sa

cinkalu, Ut, 21. 02. 2012 - 13:30

Ďakujem, presne tento recept hľadám, ale nie je tohu cukru trošku priveľa? Vyskúšam, uvidím :)

...vyskusala som...dala som menej cukru, ale to cesto bolo delikatesa :)) uplne sa rozplyvali na jazyku :) dakujem aj ja za recept Úsmev

cinkalu, Ut, 21. 02. 2012 - 13:32

Ďakujem za rady, už len ostáva všetky ich vyskúšať a nájsť si ten naj :) receptík :)

Marjed, St, 22. 02. 2012 - 13:00

Aj ja ďakujem za rady a recepty Slnko ...ja nemám teplovzdušnú rúru, ale elektrickú, tak pri sušení mám prepnúť na ventilátor?, či stačí ked znížim iba teplotu a bude mi piecť vrch aj spodok... Zlomené srdce

S ventilátorom je to lepšie. Princíp je v tom, že tie laskonky nepečieš, ale sušíš. Zbavuješ ich vlhkosti. A s cirkulujúcim teplým vzduchom to ide rýchlejšie.

Marjed, Št, 23. 02. 2012 - 08:14

ďakujem Mirkamoha, nebola som si istá, naposledy som použila ventilátor, ale bála som sa, či ich nevysuším na kameň Chichocem sa

cinkalu, Št, 23. 02. 2012 - 20:57

Hurááá....
Nakoniec som našla recept s presným množstvom ingrediencíí :) využila som aj vaše dobré rady o pečení a laskonky sa KONEČNE vydarili....:)
Tu je recept:
POTREBNÉ PRÍSADY
cca na 30 - 45ks laskoniek : 210g bielkov, 450g kr.cukru, 280g orechov ( alebo kokosu), 125g pr.cukru, 125g vody
POSTUP PRÍPRAVY
2/3 kr.cukru dáme variť s vodou. Varíme až kým nebude robiť veľa hustých bubliniek. Najlepšia skúška je, keď si zoberiete drotené očko ( ja používam druhú stranu metličky na ručné miešanie .... tam je tiež očko:o)
Očko namočíme do rozvaru a fúkneme ako do bublifuku, akorát bublinky nepojdu po jednej, ale musia ísť spojené do retiazky.
Zvyšný kr.cukor vyšľaháme s bielkami na sneh a do neho všľaháme uvarený, ešte vriaci cukrový ozvar.
Šľaháme takmer až do vychladnutia.
Po vyšľahaní vmiešame už ručne orechy ( alebo kokos) zmiešané s práškovým cukrom.

Piekla som v elektrickej rúre s ventilátorom na 90 - 1OO stupňoch približne hodinu, plechy som asi dvakrát prehodila.

Marjed, Št, 23. 02. 2012 - 23:34

Cinkalu, tak ja najbližšie vyskúšam tvoj receptík, ked ho máš už odskúšaný Chichocem sa...piekla si naraz 2 plechy?

cinkalu, Pi, 24. 02. 2012 - 13:51

Áno, piekla som naraz 2 plechy v elektrickej rúre s ventrilátorom, asi po pol hodine som ich prehodila. A ak sa mi zdalo, že ešte nie sú rovnomerne upečené, tak som ich zasa vymenila. Laskonky som dávala na papier potretý palmarínom a upečené boli vtedy, keď pekne odchádzali od papiera (t. j. už neostávali na papieri také lepkavé zvyšky :) Trvalo to asi hodinu - možno aj viac, ale opatilo sa.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama