reklama

Nadstavovaná piškóta

Pridal/a Bohus_L dňa 20. 02. 2009 - 12:49 - Recepty Bohus_L
obrázok k receptu

reklama

Nadstavovaná piškóta - jemná a vláčna.

Ingrediencie
10 kusy bielok
150 gramov kryštálový cukor
2 balíky vanilkový cukor
10 kusy žĺtok
250 gramov práškový cukor
500 gramov hladká múka
1 balík prášok do pečiva
10 polievkové lyžice voda
Postup

Bielka s kryš cukrom a vanilkami vyšľaháme do tuhej peny

Žĺtka osobitne vymiešame s práškovým cukrom do penista, pridáme horúcu vodu a za stáleko miešania mixérom pridáme polovicu múky s práškom do pečiva.

Potom už len varechou na striedačku vmiešame bielka a zvyšnú múku.

Pokiaľ chceme korpus orechový tak 100-150g múky nahradíme mletými orechmi.

Dávka stačí na dve formy 23cm alebo jednu 34cm.

Celkový čas
10 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 2.5 (2 hlasov)

reklama


reklama

evicka, Pi, 20. 02. 2009 - 12:53

Vďaka za super recept, už ho mám vyskúšaný a je naozaj veľmi dobrý. ODPORÚČAM !SlnkoÁnoÁno

MaťaM, Ut, 03. 03. 2009 - 12:05

je fakt superný. doporučujem ho už aj ja. a v orechovej verzii je na nezaplatenie. a krásne krehučký. ďakujeme za receptVyplazený jazykVyplazený jazykBozkávamBozkávamKvietok

Upiekla som dany korpus ale strasne mi nakypel v strede, co zrezem ale kde mohla byt chyba?( teplota 180, cca 40 min, predhriata teplovzdusna rura)
a na kolko casti dany korpus delite a potom plnite?
2 alebo 3?
to ma totiz caka az zajtra, plnit chcem ovocno pudingovou plnkou a potom MMF ak sa to podari...

tá teplota ma zradila, piekla som dve dávky a tú prvú som dala na 130 st. a teda sa mi pekne vysušila...druhú som dala na 180st. a bolo to ok...veď nemôže byť taký rozdiel v rúrach, ja mám riadne elektrickú a teplotu si nastavujem digitálne tak nechápem...naozaj to pečiete pri tak nízkych teplotách...a inak ďakujem za recept, krájala sa úplne suprovo a aj keď som neverila, že z toho vykrojím 3 pláty - podarilo sa Mrkám a aj chutila Tlieskam

Bozkávam BohušBozkávam z úžasom sledujem na tejto stránke tvoju cukrársku kariéruChichocem saÁno
Mála by som otázku k tomuto korpusu:
Chystám sa piecť 1.tortu-darček- kávovú. Bude mi stačiť jedna dávka, keď ju upečiem na plechu 40*33cm? Rozdelím na dve polovice a prerežem na 2 vrstvy. Spolu budú na sebe 4.Mrkám Bude to stačiť, alebo mám radšej spraviť 1+1/2 dávky?
Do korpusu pridám PL mletej kávy a kávový krém ešte netuším...Smútok Máš receplík?! A prosím, koľko krému by do nej malo asi isť? Určite máš lepší odhadTlieskam
ĎKvietok AKvietok KKvietok UKvietok JKvietok EKvietok M

Bohus_L, Ne, 19. 04. 2009 - 08:26

túto dávku keď pečiem na plechu pláty tak vyjde na 2,5-3 plechy a nemusíš nič prekrajovať(na hrúbku).
kávový krém by som urobil z ľahkého vaječného, ktorý je tu na stránke v receptoch a pridal by som instantnú kávu na ochutenie.

"Piecť môže každý!"

lumka, Št, 20. 08. 2009 - 11:56

bohus dnes budem piect tento korpus,chcem vediet ci mam mastit a posypat mukou celu formu - mam 20cm kruh- alebo len spodok?no to bude stacit polovicnu davku?vopred vam dakujem!

MaťaM, Št, 20. 08. 2009 - 13:15

lumka, ja pekávam tak, že na spodok formy dám papier na pečenie (pod papier jemne potriem nejakým tukom, len aby sa mi papier pri liati nepohol)a boky už ničím nepotieram, lebo pri dopekaní by sa ti steny oddelili, keby bolo potreté. takto to pekne udrží presne taký tvar ako má forma. po dopečení okraje nožíkom uvolníš. a pekne vyklopíš. tak robím vo všetkým formách. poradili mi to ešte na mojich začiatkoch tiež tu. skús a uvidíš, že to bude fajn.
a myslím, že polovičná dávka ti stačí.
ja celú dávku robím na hlboký plech a je po upečení úplne doplna.

ja neviem či mi to správne ukazuje ale vôbec neviem koľko čoho treba dať rada by som to vyskúšala ale neviem ako...

zlatat, Po, 15. 03. 2010 - 12:40

Bohuš prosím ťa, ako dlho pečieš korpus? Kdesi som čítala, že piškóta by sa mala piecť skoro hodinu, no ja sa bojím, aby nebola veľmi vysušená.

zlatat, Ne, 21. 03. 2010 - 18:57

Nie je ten korpus veľmi sladký? Lebo ja dávam na 1 vajíčko 25-30 g cukru a zdá sa mi tak akurát ani málo sladký ani veľmi sladký.

MaťaM, Po, 22. 03. 2010 - 15:10

podľa mňa je taký akurát. robím ho dosť často. je krásny, jemný. Ja som s ním ozaj spokojná.

Ahojte môžem sa opýtať? Prečo je v jednom recepte písaná hladká v druhom ph múka. A dokonca v mojej knihe je písahá hrubá múka. Som úplne začiatočníčka a neviem ktorý recept si mám vybrať. Tolko ich je. Dakujem za odpoveď. :)

MaťaM, So, 01. 05. 2010 - 14:31

joj, receptov je veľmi veľa. Treba len skúšať, čo komu viac chutí.
Ja robím už len túto piškótu, je naozaj vynikajúca. Jemná a krehká. a pekne narastie. Skús a uvidíš.

Mám otázočku. Tie vanilky sú vanilkové cukre? Hádam sa nemýlim.Chichocem sa

zlatat, So, 05. 06. 2010 - 20:30

práve som ho vyskúšala - je fantastický, keď budem piecť lepkové torty, tak už len podľa tohto receptu. Krásne narástla, neprepadla sa mi a ani sa v strede nespravil kopček. A aká je dobrá. Mňam. Ochutnala som kúsok a neviem sa zastaviť, furt chodím do chladničky. Chichocem saChichocem sa
Chcem sa ešte spýtať, keď budem chcieť robiť kakaový korpus, tak stačí niekoľko lyžíc múky nahradiť kakaom?

Ludenka, Št, 10. 06. 2010 - 10:58

Ahoj MaťaM, chcem sa spýtať na tú spomínanú orechovú verziu.Orechy vymeníš za múku alebo ako?a koľko?veľmi pekne ďakujem

zlatat, Št, 10. 06. 2010 - 17:18

Ja som orechovú verziu spravila presne ako je napísané v recepte - 150 g múky som nahradila pomletými orechami

MaťaM, So, 12. 06. 2010 - 11:29

áno, koľko PL kakaa, toľko pol.lyž. odoberieme z múky. (môže sa dať aj káva, melta, raňajková káva, kúsky čokolády...)
A pri orechovej dávam 350g hl.múky a 150g orechov. Môže sa dať aj menej orechov. Ale mne sa osvedčila takto. Je taká fajná orechová. Nemusím už dávať orechy do plnky.

Jenn44, Ne, 29. 08. 2010 - 09:22

rychlo mi poradte, ako mam skresat ingrediencie na kruh 29cm??? idem piect, dufam, ze tu teraz niekto je :))))

zlatat, Ne, 29. 08. 2010 - 13:10

Neviem. Ja teraz pečiem kruh 24 cm a dala som 3 vajcia - lenže pečiem každý plát samostatne. Tuším Bohuš písal, že tých 10 vajec je na formu 34 cm, tak tipujem, že možno 8 ???
Ale na dortománii ( hneď navrchu ešte nad menu ) máš program na výpočet množstva vajec, prihlás sa tam a skús si to vypočítať.

Jenn44, Št, 13. 01. 2011 - 22:38

Prosim, piekla som tento korpus, 40 min, na prvych 20min 130stupnov, potom 150-160... a v strede mi stupol, kraje sa oddelili, tie som pochopila, mukou... ktorou som vymastila celu formu, no ten stred mi nejde do hlavy... :( ako ho mam piect? Je fakt uzasny, na chut, vlacny... ale trapi ma to kynutie...

Bohus_L, Ne, 30. 01. 2011 - 22:38

Stred ti vybehol pretože si zdvihla teplotu, treba ho piecť od začiatku na teplote 150.°C

JFemme, Po, 24. 01. 2011 - 22:52

Poradte niekto, robila som tento recept, len mi prislo do cesto, nejake tuheee, cim to mohlo byt ???? Mukou ?? ktory druh hladkej treba davat ???? hmm :(

Bohus_L, Ne, 30. 01. 2011 - 22:40

Múka extra špeciál ale predpokladám, že si niečo zabudla dať, pretože tento korpus je práve naopak veľmi ľahký a vláčny nie ako olejové korpusy.

vieriko, Ne, 14. 08. 2011 - 13:56

akurat som dopiekla tento nadstavovaný piškot a je vynikajuci , lahučký a rovnomerne upečeny, naozaj skvely recept už iný ani nebudem piecť TlieskamTlieskamTlieskam

tiatia, Ut, 08. 11. 2011 - 15:00

chcem sa opýtat, či aj rura ma byt pri pečeni tejto piskoty vyhriata na 150 stupnov. Lebo ja skoro vsetky zakusky, torty, korpusy pečiem tak, ze vlozim do vyhriatej na 250 stupnov, necham na maxime piect, kym nenarastie a potom znizim a dopekam pri nizsej teplote Prekvapenie

zivoth, Št, 24. 11. 2011 - 16:01

ked chcem kakaovu variantu, kolko mam dat toho kakaa? netreba tam potom pridat aj daky olej, aby cesto nebolo spadnute?

zivoth, Št, 24. 11. 2011 - 16:01

ked chcem kakaovu variantu, kolko mam dat toho kakaa? netreba tam potom pridat aj daky olej, aby cesto nebolo spadnute?

Zivoth,ja som dala 100g kakaa na jednu davku a ubrala som rovnake mnozstvo muky a chvalili si cesto ÁnoÚsmev
Bohus, dakujem, dakujem, dakujem, aj biela, aj kakaova, aj orechova je neskutocne dobraaaaaaaaaaa ObjímamObjímamObjímamSlnko

Prosím Vás, a keď to budem piecť na plechu, teda je to tenšie, pri akej teplote? Tiež 150 °C? S tortami ešte len začínam, takže sa učím a ďakujem zároveň všetkým za dobré rady, ktoré tu píšete! Úsmev

lexinka, Št, 29. 03. 2012 - 20:18

Super ÁnoÁnoÁnoÁno práve som dopiekla a je perfektný. Pevný, ale jemný, krásne narástol a rovnomerne sa prepiekol BozkávamBozkávamBozkávam
Ďakujem za super receptík Bozkávam

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama