reklama

Bezlepkové korpusy

Pridal/a Bea40 dňa 06. 06. 2010 - 20:57 - Recepty Bea40
Bezlepkové korpusy, Recepty na torty, Bea40

reklama

Dievčatá zo stretka v Považskej, posielam sľúbené recepty na bezlepkové korpusy

Ingrediencie
4 kusy vajce
4 polievkové lyžice kryštálový cukor
1 čajová lyžička citrónová šťava
  štipka prášok do pečiva
3 polievkové lyžice bezlepková múka
Postup

Žltý bezplekový korpus:

4 vajcia, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 kávová lyžička citrónky (citrónovej šťavy alebo teplej vody), 1 kávová lyžička oleja (môže byť aj olivový), trošku kypriaceho prášku do pečiva a 3 polievkové lyžice múky Mix C – koláčová a 1 polievková lyžica PROMIX Uni

Postup: Plech vo veľkosti 23 cm x 33 cm vystelieme pečúcim papierom – používam značku ALU FIX, ten ide veľmi dobre z upečenej piškóty. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Bielky vyšľaháme s citrónkou, a potom postupne zašľaháme cukor. Do vyšľahanej tuhej bielkovej peny zašľaháme žĺtka s kávovou lyžičkou oleja a nakoniec zašľaháme múku s kypriacim práškom – robím to šľahačom. Cesto nalejeme na plech a dáme piecť na 180 stupňov. Bude sa Vám zdať, že je cesta málo, ale ono pekne narastie. Ak použijete tortovú formu stredné srdiečko, vtedy je rozpis surovín: 5 vajec, 2 kávové lyžičky citrónky, 1 kávová lyžička oleja, 3 polievkové lyžice Mix C a 2 polievkové lyžice PROMIX Uni.

Kakaový bezlepkový korpus:

4 vajcia, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 kávová lyžička citrónky (citrónovej šťavy alebo teplej vody), 1 kávová lyžička oleja (môže byť aj olivový), trošku kypriaceho prášku do pečiva a 2 polievkové lyžice múky Mix C – koláčová, 1 polievková lyžica múky PROMIX Uni a 1 polievková lyžica kakaa –

postup je ako pri žltom bezlepkovom korpuse.

Orechový bezlepkový korpus:

4 vajcia, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 kávová lyžička citrónky (citrónovej šťavy alebo teplej vody), 1 kávová lyžička oleja (môže byť aj olivový), trošku kypriaceho prášku do pečiva a 2 polievkové lyžice múky Mix C – koláčová, 1 polievková lyžica múky PROMIX Uni a 1 zarovnaná polievková lyžica mletých orechov, nedávajte viac, lebo potom je korpus ťažký a mokrý – postup je ako pri žltom bezlepkovom korpuse – tu treba dávať pozor, aby sa korpus prepiekol, ak by bol na vrchu tmavší a ešte by nebol prepečený, prikryte ho pečúcim papierom alebo alobalom a pečte ešte asi 20 min. Treba vyskúšať špáradlom, či je prepečený, tak ako pri obyčajných korpusoch.

Ak chcete robiť roládu na veľký plech, odporúčam robiť z rozpisu na 5 vajec, vtedy zameňte kryštálový cukor za práškový – ten s tými koláčikmi na obale. Upečenú roládu zviňte aj s papierom, nechajte vychladnúť a nakoniec naplňte džemom alebo plnkou.

Malé upozornenie - cesto v tortovej forme nahrnieme smerom do stredu, pečením sa ešte zdvihne aj stred, ale po upečení a chladení stred cesta klesne, takže sa korpus zarovná. Ak by ste cesto rozhrnuli od stredu ku kraju po upečení a chladení by sa urobila v strede jamka. Naplnená torta sa nemusí zaťažovať (korpus je jemný, zostal by hutný), stačí len mierne pritlačiť plnku s korpusom a dať vychladiť. Veľa zdaru pri pečení.(sun)

Doplňujúce poznámky

Počet porcií som nikdy nepočítala. Nejde mi nadstaviť čas prípravy, hádže mi tam čas aký chce, prepáčte.

Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 1 (1 hlas)

reklama


reklama

zlatat, Pi, 27. 08. 2010 - 18:32

Bei, akú múku mám dať namiesto Promixu? Mám skúsiť tú ryžovú, čo to spraví?

Bea40, Pi, 27. 08. 2010 - 21:21

- vyskúšaj, som zvedavá, čo to urobí, ale kľudne miesto nej daj Mix C.

zlatat, So, 28. 08. 2010 - 15:26

No práveže už som pákrát spravila korpus čisto len z MixC a nebol moc dobrý - aj sa mi drobil aj chuťovo bol taký zvláštny.

Bea40, So, 28. 08. 2010 - 21:05

- to je dôvod, prečo múku miešam, kvôli chuti, takto sa ich zmieša viacej a nepreráža iba jedna.

Bea40, len teraz som objavila tvoje osvedcene recpetiky. Velke dakujem!!! A chcela by som i ja pridat k Tvojim receptikom, dalsi recept na korpus na roladu. Prosim Ta ak budes mat cas, mrkni sa na suroviny, ci su vsetky koser v sulade s bzl. dietou.

ORECHOVY/KOKOSOVY korpus na roladu:
90g kryst.cukru
53g promix UNI
4 vajicka
19g oleja
23g kukuricneho skrobu (GUSTIN,Zl.klas)
19g kokosu / ml.orechov
štipka PR.DO PECIVA
2CL vody

POSTUP:
Vyslahame 4 bielky do tuheho snehu, nasledne zaslahame do nich 90 g. kryst. cukru. Zvlast vyslahame 4 zltky, s olejom a vodou, tak aby sa spojili. Sypke zmesy (Promix UNI, kukuricny skrob,orechy a pr. do peciva) spolu zmiesame.
Do bielkovej zmesy postupne zlahka zamiesame zltkovu zmes,a nasledne zamiesavame sypku cast.
Vylejeme na papierom vylozeny plech, pecieme pri tepltote 230 st. C priblizne 5-7 min do svetlohneda. A dalej pokracujeme ako pri inych roladach.

PS: pomer surovin mam z TV relacie "Varim,varis,varime a pecieme", kde piekla znama cukrarka Jozka, za co jej velmi pekne dakujem, lebo rolada aj v bzl. podobe je skvela!

zlatat, Po, 21. 11. 2011 - 12:29

všetko je OK, len prášok do pečiva musí byť iba Dr.Oetker Úsmev

Bea40, Po, 21. 11. 2011 - 12:50

Majuska27, ďakujem aj za ostatné dievčatá, za mňam recept - je kóšer - hoď ho prosím ako samostatný recept s názvom napr. bezleková roláda, aby si to mohli aj iné dievčatá opísať a uložiť do svojich receptov. V recepte ešte pri kypriacom prášku do pečiva napíš značku Dr. Oetker. V najbližšej dobe vyskúšam. Slnko

Dakujem som sa upokojila Úsmev Je ine piect pre seba, a ine odporucat bzl.recept druhym. Stale som trochu v diete neista...ale uz sa to zlepsuje Úsmev. Receptik doplnim a napisem aj samostatne. Inak robila som aj v kokosovej aj orechovej podobe a je skutocne fajny. Zelam vsetko dobre!

A preco? Skus teda nahradit promix UNI, inym druhom muky...ktora je vhodna pre Vas. V original recepte Jozka pouzila hladku muku special.

zlatat, St, 23. 11. 2011 - 18:26

Lebo Promix Uni obsahuje sójovú múku a to nemôžme
ja už mám svoje osvedčené recepty z iných múk na piškótu, takže skúsim upraviť tie,a by boli vhodné aj na roládu

Bea40, Št, 24. 05. 2012 - 20:53

Hanka, v tých mojich receptoch si vymeň kryštálový cukor za práškový (pozor musí obsahovať zemiakový škrob) - korpus bude ľahučký a nadýchaný. Kľudne môžeš použiť iba samotnú múku Schär Mix C, Promix môžeš vynechať.

hana248, Po, 28. 05. 2012 - 00:08

dakujem za radu budem teraz piect mojej kamaratke velmi dakujem KvietokKvietokKvietok

Ahojte som tu nova a raz som piekla preseba koli diete piškotu bez muky a dala som kolko vajec tolko PL Solamilu a bolo to chutne ,čo poviete može to byt aj pre bezlepkáča .
Ďakuje Bea40 za super pomoc. Úsmev

Bea40, Pi, 30. 05. 2014 - 12:00

andrea44, môže byť pre bezlepkáčov, Solamyl je zemiakový škrob Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama