reklama

Marcipán so Salkom

Pridal/a silvinockaa dňa 23. 04. 2008 - 21:32 - Recepty silvinockaa
obrázok k receptu

reklama

Toto sa ku mne náhodou dostalo a posielam ďalej pre všetky.

Ingrediencie
400 gramov sušené mlieko
400 gramov Salko sladené
1 čajová lyžička olej
  voda
  trocha práškový cukor
Postup

Nepoužívajte odtučnené ani sójové sušené mlieko.

Nenahrádzajte Salko Tatra mliekom, je řídké.

Postup:

Vypracujeme marcipán, který se téměř nelepí, je tuhý jako modelína.

Pokud je třeba zahušťovat, pak pr. cukrem. 

Recept se povedl a rychle ujal. Protože je salko vláčné, nemusí se do marcipánu přidávat med. Toto je množství na potažení patrového dortu i s růžičkama. Marcipán se nemůže nepovést. Pokud je tuhý - přidat vodu. Pokud je řídký - přidat pr. cukr. Chce to pouze zkušenost = vystihnout tu správnou tuhost.

Několik rad - mléčný marcipán

- suroviny je nutno řádně propracovat. Vodu přidávat opatrně, případně zahustit pr. cukrem.

- správně vypracovaná hmota připomíná tuhostí i vzhledem modelínu, málo se lepí a leskne se.

- je nutné ji skladovat dobře uzavřenou v mikro sáčku, při modelování vyndat ze sáčku jen potřebný kousek a opět dobře zabalit.

- v lednici takto zabalená vydrží řadu týdnů.

- po vyndání z lednice stačí dát do mikro.trouby na 10-15 sekund na plný výkon a mírně navlhčenýma rukama propracovat.

- části figurek lze slepit mírným navlhčením vodou, nebo pr.cukrem smíchaným s vodou, nebo lze připojit marcipánovými párátky ( vyválíme tenká špičatá párátka a necháme několik dnů dobře vyschnout)

- perličky na marcipánu dobře drží pšeničným nebo jiným světlým sirupem.

- marcipán na potažení dáváme na dort potřený krémem nebo marmeládou, na tzv. odlehčeném krému ( s tvarohem, šlehačkou a pod...) a na želatině mokvá.

- macipán dobře obarvíme gelovými nebo sypkými potravinářskými barvami. Sypkou barvu usypeme do hrnečku a kápneme na ni několik kapek vody. Koncentrovanou barvou obarvíme hotový marcipán. Gelovou barvu nabereme na párátko a otřeme o marcipán. Pokud musíme barvu přidat, pokaždé otřeme nové párátko, abychom do barvy nenanesli zbytky marcipánu nebo krému.

- marcipán lze z velké části vybělit přidáním několika kapek bělidla krému od firmy Wilton.

- efektní travičku vyrobíme tak, že zelený marcipán zmrazíme a poté najemno nastrouháme. Necháme dobře usušit.

- pokud chceme marcipán obarvit načerno, obarvíme ho nejprve kakaem a až pak černou gel. barvou. Jestliže dáme jen větší množství černé barvy, může se marcipán zbarvit např. dozelena.

- dorty potažené mléčným marcipánem jsou citlivé na vlhkost (někdy marcipán vlhne, mokvá až teče). Doporučuju v lednici při jejich uskladnění nastavit vyšší stupeň chlazení, zvlášť, pokud se zadní stěna v lednici orošuje. Pokud se tak přesto stane, přeneseme vlhký dort do průvanu, po chvíli oschne. Nejlépe se potahované dorty skladují v zimě

- v chladné místnosti, mírně přikryté mikrotenem. Před potahováním si změříme průměr dortu + strany, vyválíme placku o téže velikosti, lehce namotáme na váleček a přeneseme na dort. Čím větší a silnější placka je, tím lépe se dort potahuje a vyhlazují se nerovnosti.

Vlastnosti:

Není tolik sladký jako mléč. marcipán, je však ještě pružnější a tvárnější.

Použitie:

Lze z něj vyrábět i velmi tenké lístečky a květiny. Nápad vyrobit marcipán ze salka vznikl náhodou, když jsem měla doma plechovku salka, ale málo pr. cukru.

Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 5 (1 hlas)

reklama


reklama

adika, Po, 05. 05. 2008 - 10:54

Tak tomuto sa povie super vycerpavajuce informacie!Dakujem!Zlomené srdceKvietokBozkávam

Benja1, Ut, 06. 05. 2008 - 00:17

Ahoj, zdravím vás jako autorka marcipánu ze salka Kvietok
Vymyslela jsem si ho asi před 1,5 rokem a velmi se mi osvědčil. Jestli chcete vidět dorty potažené tímto marcipánem, mrkněte na mé stránky do galerie dortů
http://jakodoma.webgarden.cz/moje-dorty-galerie
Potahuji s ním dorty, které mají být lesklé - jako třeba auta, nebo mají připomínat kůži - kabelka, kniha...
Moje prvotina s ním je patrový dort a minidortíky.

benja, máš úžasné torty. bola som totálne unesená z tvojej stránky. keď budem mať čas, tak si ju popozerám poriadne. a ten marcipán najbližšie vyskúšam.

Mari, Pi, 20. 02. 2009 - 10:56

Benji,
musím sa pridať ku Kamilke, je to naozaj nádhera. Kus krásneho umenia....pohladenie pre oči...

ahojte, som uplny novacik, a chcem sa opytat, skusala som robit ruzicky z marcipanu podla tohto receptu, pokial bol cerstvy, bolo to fajn, ale velmi rychlo tuhol, aj ked som ho zabalila do sacku. No a kym som vytvarovala 4 ruzicky, tak zvysok bol uplne tuhy, ako kamen. Kde som urobila chybu? Treba tam dat viac vody, da sa este nejako zachranit? Dakujem za skoru odpoved. Peta

akinom, Ut, 23. 12. 2008 - 13:33

mne sa z tohto marcipánu nepodarilo ani potiahnuť tortu...strašne rýchlo stvrdol aj keď zo začiatku vyzeral fajn... celý plát vyvalkaný na hrúbku 3-4mm sa pri prenose lámal, skusila som prepracovať pridala trocha vody ale nepomohlo to, nešlo to...SmútokSmútokSmútok

Denca, Št, 05. 03. 2009 - 22:59

dakujem Petronia a Akinom za upozornenie,to iste sa chystam robit,tak si teraz musim zistit kde sa vam stala chyba.Prekvapenie

No ja mam podobné skusenosti len ja som ho nestihla ani poriadne vymiesiť a už bol tvrdý ako kameňPlačemPlačemPlačem a nedalo sa to zachrániř tak išiel do košaPlačemPlačemPlačem . Je ten recept v poriadku?

A už som na to prišla. Naozaj je ten marcipán perfektný netrhá sa nelepí a daju sa z neho robiť ruže aj poťahovať torta, ALE o dosť menej mlieka som pridala do salka,a prisipovala som ho pomaly kým sa mi nezdala konzistencia a ani zďaleka som nevysipala celu krabicu taka mala radaBozkávam

Ahoj,ja som úplne unesená,som začiatočníčka a rada by som pripravila pekné prekvapenie pre môjho mužíčka,bude oslavovať narodeniny.Ako som sa tak pozerala na tie krásne torty,strácala som nádej,že by som to dokázala aj sama.Po tom ako som si prečítala tento návod a dobré rady som si istá,že to časom dosanem do rúk. Ďakujem Benja1!!!!!!Tlieskam

john200 (bez overenia), Po, 03. 05. 2010 - 06:26

A to ciekawe co napisał SM o 18:53. Przyganiał kocił garnkowi, wyśmiewa cscs exam innych, a sam popisuje się całkowitą ignorancją. Przede wszystkim członkowie nie płacą czynszu. To co płacą członkowie spółdzielni to się nazywa opłata eksploatacyjna i ponoszą ją wszyscy, także "pełni" właściciele. Bo jak to sobie wyobraża SM - że po wyodrębnieniu własności przestaje płacić za oświetlenie cset exam klatki, koszenie trawników, zamiatanie "obejścia", itp? Ktoś to wszystko musi organizować, więc jakieś wynagrodzenie też się należy. I zapłata za telefony, które musi wykonać, itd. Banalne? Być może, ale jak widać są tacy mądrzy jak SM, którzy mogą narobić wiele złego i zaszkodzić właścicielom mieszkań, jeżeli uwierzą, że wyodrębnienie własności zwalnia z jakichkolwiek opłat. Zastanów się SM co piszesz i czy aby na pewno lepiej znasz prawo od innych. Wszelkie patologie to jest oddzielny temat, ale trudno o nim dyskutować z kimś kto uważa siebie za eksperta, a fcat exam równocześnie nie odróżnia czynszu od opłaty eksploatacyjne i namawia właścicieli, żeby żyli na koszt innych.
Z góry uprzedzam wszelkie ataki - nie jestem prezesem ani zwolennikiem spółdzielczości takiej jak ona wygląda teraz, po prostu rozumiem prawo na swój sposób, a jak ftce exam czegoś nie jestem pewna, to pytam mądrzejszych ode mnie, również tutaj, na forum.

máš nádherné tortičky fakt niečo užasné a ten marcipán tiež vyskušam ÁnoÁnoÁno

sovka, Po, 09. 05. 2011 - 21:53

Ahoj Benja , TlieskamTortaPrekvapenie len kvoli tomu som sa registrovala ,aby som napisala ,ake su uuuuuzasne torticky :)
Idem vyskusat ten marcipan do nedle potrebujem pre sna na prijimanie tortu ,ale take krasne sa mi nepodari...0

sovka, Po, 09. 05. 2011 - 21:55

tie torty ma tak nadchli ,ze som vynechala pismenka :) Váľam sa od smiechu po podlahe

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama