reklama

Želatínová poťahovka - stretko Žilina

Pridal/a Henrieta24 dňa 10. 04. 2011 - 19:41 - Recepty Henrieta24
obrázok k receptu

reklama

želatínová poťahovacia hmota - vhodná na poťahovanie aj na kvety

Ingrediencie
60 millilitrov voda
15 gramov prášková želatína
3 polievkové lyžice med
1 polievková lyžica glycerín
1 čajová lyžička aróma
750 gramov práškový cukor
  štipka Cera
Postup

práškovú želatínu namočíme do vody a dáme na pár sekúnd do mikrovlnky roztopiť. Nad parou roztopíme na tekutinu med (alebo pšeničný alebo kukuričný sirup), pridáme glycerín a arómu ( citrónovú, mandľovú, vanilkovú, punčovú, kokosovú ....) a roztopenú želatínu. Do misy si dáme cca 500-600 g práškového cukru, vlejeme hotovú zmes, zamiešame. Na cerou pomastenú dosku vyklopíme hmotu , poprášime cukrom a pomastenými rukami spracujeme - pridávame toľko cukru, koľko hmota pojme aby bola konzistenciou ako plastelína (celkovo asi 700-750 g práškového cukru - najlepší Považský práškový cukor v tmavomodrom balení) . Hotovú hmotu zabalíme do celofánu a necháme deň odstáť - stačí na kuchynskej linke alebo v špajzi. Poťahovať však môžeme už aj po spracovaní hmoty. Pracujeme s ňou vždy s pomastenými rukami a na pomastenej ploche - nelepí. Ak je na druhý deň hmota tuhšia, stačí chvíľočku nahriať v mikrovlnke a opäť premiesiť namastenými rukami. Z jednej dávky je cca 900 g hmoty - asi na jednu okrúhlu tortu. Na väčšiu tortu odporúčam urobiť dve dávky - ale určite ešte ostane.

Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Zatiaľ nehodnotené

reklama


reklama

ja podľa Tvojho receptu robim poťahovku asi pol roka a som s ňou nad mieru spokojna je lacnejšia dobre sa poťahuje vyrovna sa PDT alebo aj WI zakaznici su spokojny lebo menej zaplatia a chuťovo je vyborna len aromy davam 1 pol.lyžicu.Henrieta24 ešte raz sa Ti chcem za ňu poďakovať. TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceTortaTortaTortaTortaTortaKvietokKvietokKvietokKvietokKvietok

urcite vyskusam a dufam ze pozhanam suroviny, inak bola strasne mnam mnam a dobre sa ti s nou pracovalo dik za recept SlnkoSlnkoSlnkoSlnkoSlnkoSlnkoSlnkoZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce

dievčatá a môžem sa opýtať, ako chytá farby?...ja som farbila doteraz len MMF /to sa farbý celkom fajn, ale otiene sú také nevýrazné/oproti WI a smartflex /tie chytajú super/, tak som zvedavá na túto hmotu....v akom štádiu ju farbíte a ako chytá.....dakujem.... Zlomené srdceZlomené srdce

ja keď potrebujem farebný poťah, pridám farbivo priamo do tej tekutej hmoty a zamiešam s cukrom, poprípade ešte dofarbím do požadovaného rozdielu.... alebo zafarbím len kúsky bielej hmoty, chytá veľmi dobre tak tekuté ako aj gélové farby, pozri môj album, všetky posledné torty sú so želatínovou poťahovkou - aj poťahy aj ozdoby a postavičky.... MrkámTorta

Prepacte som tak trochu zaciatocnicka, rozumiem na co sa pouzivaju vsetky hmoty. Najcastejsie pouzivam MMF, a tam smeruje moje otazka. Aky je hlavny rozdiel medzi zelatinovkov a MMF? Pokial viem MM cukriky sa daju urobit i doma (avsak bez glycerinu), no tie sa slahaju. A teda zelatinovka je potom akej konzistencie, farby, ...?Dakujem za odpoved!!!

chuťovo je želatínová poťahovka veľmi podobná MMF, tiež je základom tekutá konzistencia (z medu a rozpustenej želatíny glycerín a aróma) rovnako ako keď roztopíš MM cukríky ... a tiež podobne vymiesiš s cukrom.... konzistenciou je ako plastelína , premiešavam ju s rukami natretými stuženým tukom, tak je aj pekne hladká a trošilinku aj lesklá - MMF je matná. Farba je biela ale dofarbiť sa dá na akýkoľvek odtieň ...
a ešte raz pripomínam, že glycerín pokiaľ nezoženiete ani nemusí byť (ja tiež niekedy nedávam keď robím na poslednú chvíľu) s glycerínom je však troška viac elastickejšia.

vyskúšajte MrkámTorta

cecil, Ut, 12. 04. 2011 - 18:16

Tak prvý pokus mi nevyšiel mam to sypke...neviem či som dostatočne roztopila želatínu... Chichocem sa Skusim druhý krát

možno veľa cukru, skús s menším množstvom cukru a potom pridávaj ... a dobre si roztop želatínu aj med do tekutej konzistencie... MrkámSlnkoTorta

Kanelka, Ne, 17. 04. 2011 - 13:19

Normálne vám v lekárni odlejú glycerín? Ja som sa pýtala, lebo som chcela vyskúšať túto poťahovku, ale absolvovala som asi 10 minútový výsluch, že na čo to chcem použiť, či sa to bude jesť, potom nasledoval telefonát a ponuka, že na vlastnú zodpovednosť mi odlejú, ale vraj neodporúčajú, lebo je to laxatívum (preháňadlo)... tak som to vzdala a zas to bude MMF Mlčím

mne to odlievajú v pohode, aj v žiline aj u nás v menšom meste a zatiaľ som problémy nemala... ale ako som písala v príspevku - keď nedáš, nič sa nestane - veľakrát som aj ja na poslednú chvíľu robila bez glycerínu....

adamira, Št, 21. 04. 2011 - 09:45

A potom preco ho predavaju aj v cukrarenskych potrebach? Ma ten snad ine zlozenie? Alebo tiez sa nema jest? A cena je tam vyssia ako v lekarni.....ale tiez mi nepredali

jarka12, Ne, 01. 05. 2011 - 19:46

Vyskúšala som, robila som bez glycerínu, jednu dávku som vyhodila, málo som ju vyvaľkala a keď som tortu potiahla z viacerých kusov, nedalo sa mi to zahladiť - išla do koša, druhú dávku som vaľkala ešte trochu teplu a išlo to super - natenučko. Torta mala úspech.

inus, Po, 02. 05. 2011 - 21:01

aj ja dakujem za recept... urcite to vyskusam.... ÁnoÁnoÁnoÁnoÁno

mozem sa opytat ja som ju teraz skusala no pacila sa mi podarila sa perfektne ani som to necakala fakt super ale ked som ju rozvalkala tak som tam mala take kusky ako keby zo zelatiny neviem kde som spravila chybu alebo to ma bit take?ake to mate vy celkom hladucke? zelatinu som mala dobre roztopenu tak neviem a dakujem za recept Henrietka KvietokKvietokKvietok

Moni, treba zmes dobre roztopiť - aj ten med (resp. sirup) spolu s roztopenou želatínou, nech to je tekuté a teplé ... a potom len spojiť s cukrom, nemalo by ti to hrudkovať .... mne to raz urobilo ešte v začiatkoch, ale to som nemala roztopený kukuričný sirup a vtedy mi hneď zatuhla želatína a ostalo to také hrudkové... Mrkám

ten med som roztopila poriadne nad parov a zelatinu som dala do mikrovlnky a hned som tam dala vsetko este za tepla ale asi tu zelatinu som mala viac roztopit ale inak je to super hmota no ja to aj tak vyskusam este raz dakujem ti Hambím saHambím saHambím sa

Anka48, Po, 22. 08. 2011 - 17:51

Dobrý deň, prosím o radu, robím koláč z marcipánu /z cestíčka K2/, neviem si rady lebo stále keď dám marcipán na koláčik, stále ho mám mokrý, v čom je chyba? ak viete poraďte. Vopred ďakujem za Vaše rady Anka.

Ahoj Anka, zvycajne robi neplechu vysoka vlhkost kolacika, kremu, a pod. Plati pravidlo, ze pod potahovky sa natiera krem z co najmensim obsahom vody, najcastejsie vyslahane maslo s cukrom v pomere 1:1. To je taky zaklad, ale nie je mi zrejme aky kolacik presne robis...to vies niekedy rozhoduju detaily Úsmev.
A este ta chcem pre buducnost poprosit, nevkladaj svoje otazky do inych tem, co zalozia dalsie zienky...to sa jednoducho nerobi Úsmev A ohladne vlhkosti K2 urcite by si nasla nejake rady v diskusiach, trosku studuj aj teoreticku cast ohladne hmot, potom sa ti bude lahsie pracovat...a ked budes mat zmatok v kvante informacii...nasledne si zaloz vlastnu diskusnu temu. Tam ti potom zienky a mladenci skor odpovedia! Ahoj a zelam vsetko dobre!

v cukrarskych obchodikoch, alebo v lekarni...nie v kazdej ti vsak glycerin predaju. Ak ta odmietnu v jednej lekarni...chod do dalsej Úsmev

Ahojte som len zaciatocnicka ale chcem skusit tu potahovku. Heni tie krasne torty su tvorene tou potahovkov na ktoru si nam dala recept?Vznikne z toho receptu pekna biela potahovka?Ďakujem Úsmev

všetky torty čo mám v albume sú so želatínovou poťahovkou Mrkám inú už na poťahovanie nepoužívam - ak chceš peknú bielu, použi namiesto medu kukuričný sirup ten je priezračný (to dávam keď robievam svadobné..) ja som s touto hmotou čo sa týka poťahovania nadmieru spokojná, používam aj na postavičky, bábätká aj na niektoré typy kvietkov (s vypichovačkami, lístky...), na zložitejšie kvietky a drátikované kytičky používam smartflex TortaTortaTorta

Ahoj este k tym tortám sú prekrásne máš talent od boha no nemám slov SlnkoSlnkoSlnko .Ďakujem ti za rady ktorými chces pomôct aj začiatočničkam lebo poznám cukrárky ktore neporadia aby im nikto neprebral remeslo PlačemPlačemPlačem.Prosím ťa kde sa dá kúpiť kukuričný sirup?smartflex je hmota alebo nejaká surovina?Ja mám 4 detičky tak sa im snažím urobiť radosť stále nejakou tortičkou a teraz sa chystám na tortu pre môjho najmenšieho synčeka na 1 rôčik.Ešte raz ti za všetky začiatočničky ďakujem za pomoc a rady. Hambím saHambím saTorta

Kvetka, kukuričný sirup nájdeš v bio-potravinách, alebo racio-obchodoch ... a čo sa týka smartflexu - v obchodíkoch s cukrárskymi potrebami alebo v hociktorom e-shope - kukni tu na stránke vpravo sú odkazy na obchody s cukrárskymi potrebami, posurfuj, v sekciách "suroviny, resp. hmoty" nájdeš balené poťahovacie hmoty Mrkám nech sa darí SlnkoTortaTorta a čo sa týka rád a pomoci, pýtaj sa kedykoľvek, tu na stránke nájdeš veľa užitočných informácií a rád a som presvedčená, že ktorákoľvek z dievčat ti radi pomôžu.. na to sme tu Hambím saBozkávam

bubu, Po, 14. 11. 2011 - 14:19

Henrietka,dakujem Ti moc pekne za vlozenie tejto hmoty.Kupujem hmotu a raz my dosla tak som vyskusala tvoj receptik a musim ti povedat ze supeeer TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam .Sice som nedala glycerin,ale aj tak bola potahovka super.Uz som si zohnala aj glycerin tak urcite bude o nieco lepsia,ale pre tie co sa chystaju ju vyskusat musim povedat,ze naozaj to ide aj bez toho glycerinu.Dakujeeeeeeeeeeeeem Zlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce

Včera som ju robila,bola fantastická Tlieskam dcéra mi nechcela veriť,že to nie je smartflex Chichocem sa ďakujem za výborný receptík Objímam

ja by som sa chcela opytat ci ten glycerin neni skodlivy ked to v lekarnach davaju len do kremou alebo cipiek

vierka,nemusíš mať obavy-je to malé množstvo glycerínu na veľa surovín-potvrdil mi to aj známy,ktorý robí rôzne rozbory potravín Mrkám

Prvý krát som ju robila a dala som aj glycerín, tá hmota je SUPER, konečne som našla,čo som hľadala.Ďakujem za receptík Zlomené srdceÁnoÁnoÁnoVáľam sa od smiechu po podlahe

mamaEva, St, 29. 02. 2012 - 16:04

Sikulky moje, prave som to skusila, ale neviem co si mam mysliet, zo zaciatku sa mi to zdalo dost sypke aj ked postupne sa to vsetko spracovalo, len ako som to spracovaval, tak sa mi to vuobec nelepilo ani na ruky ani na podlozku a ked som si natrela ruky margarinom, tak sa to zacalo lepit, mam s toho celkom peknu gulu, vobec nie je leskla a na pohlad vyzera aj kompaktne, dala som to odpocivat,ale sa mi zda ze sa to bude rozpadavat ked to budem chciet vyvalkat na tenko. Nie je tu nahodou niekdafotopostup ako to ma vsetko vyzerat? Aj ta zelatina roztopena, ta moja(nezijem na slovenku) na sacku (13g)je napisane rozriedit s 250 ml vody, rozriedila som ako je pisane v recepte(60ml)a bolo to biele, je to spravne? Prekvapenie

Evka, tá želatína 15g na 60ml vody je keď nasypeš hustá, pevná, nabobtná, ale keď ju nahreješ tak sa ti z toho stane tekutina... neviem aká je želatína u Vás... základ je, aby si med (resp. kukuričný alebo pšeničný sirup) dobre nahriala, aby bola tekutá masa a do nej potom naliala tú už roztopenú želatínu, musí vzniknúť jedna tekutá hmota... tú vmiešavaš do cukru - nalej celé do cukru a postupne najprv lyžicou premiešaj, potom pridávaj po trošička cukru, stačí ruky natrieť stuženým tukom (neoužívaj maslo ani iný margarín - len niečo ako stužený tuk , možno trošička olejom by nebolo zlé - len aby si mala mastné ruky aby sa to nelepilo).. a zmiešaj dohladka - ak dáš veľa cukru bude to potom tvrdé husté... s cukrom pomaličky pridávaj - základ na jednu dávku si daj tých 600-700 g, až potom priamo na doske pomaly pridávaj a treba dobre vymiesiť na hmotu - mala by mať konzistenciu plastelíny... Mrkám ak by na druhý deň moc stuhla, stačí rozkrájať na menšie kúsky, nachvíľočku nahriať v mikrovlnke a namastenými rukami znova rozmiesiť na hladkú tvárnu hmotu...

ak nemáte prístup k glycerolu, tak nedávajte vôbec... v poslednej dobe robím úplne bez glycerolu, hmota je super.... nič tomu nechýba Hambím sa ... olej radšej nedávajte, bojím sa aby sa to nejako nezrazilo, ozaj stačí len trocha cery na pomastenie rúk a pracovnej dosky pri miesení hmoty....

Smútok mne nevysiel ani druhy pokus,,vsetko robim presne podla postupu nad parou,,krasne sa to roztopí a potom spojí ale po zamiesení s cukrom je to aj tak sypké rozpada sa to,,,uz neviem co tam robim zle Plačem tak som sa tesila ze som nasla hmotu lacnejsiu ako MMF ale nejde to....nechala som to aj odlezat ale aj tak nic.

nedávaš veľa cukru ? daj si menej, tak cca 500 g, zamiešaj, bude z toho hustá kaša a postupne pridávaj cukor..... a dôležité je aby si zmiešala roztopený med s roztopenou želatínou aby bola jednotná hmota a tú vsypala do cukru... kamarátka robila že dala do cukru zvlášť med - ten nasiakol a zvlášť želatínu a potom sa to drobilo.. tak skús ešte raz - najprv roztopiť med aby bol riedky, potom roztopiť želatínu, roztopenú želatínu vliať do roztopeného medu, pridať príchuť a môže byť aj glycerín (ja už ho dosť dlho nedávam a je to Ok) , daj si menej cukru a pridaj túto zmes , premiešaj a postupne dosypuj cukor, potom si pomasti cerou pracovnú dosku, prelož na dosku a postupne pridávaj cukor a treba dobre vymiesiť aby bola ako plastelína.... ja používam na poťahovanie len túto hmotu... ÁnoÁnoHambím sa

Dakujem,,,tak ja som to vliala do odvazeneho cukru tych 700 tak asi preto,,to treba postupne ako pri MMF,,,no este to vyskusam az mi dojde tych 6kg decoru co som si dnes kupila Chichocem sa .. Dakujem za radu Mrkám

ja ju tiež robievam a je dobrá. Med si roztopím, zmiešam s rozpustenou želatínou a do tejto masy pridávam postupne cukor a miešam mixérom metličkami na cesto a ide to v pohode. Som spokojná.Ďakujem Henrieta24 za postup.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama