reklama

pomoc pre uplnu amaterku


reklama

Dobry den prajem,zienky.Chcem Vas velmi pekne poprosit o radu ... Moj syncek bude mat o tyzden 6 rockov a ja by som mu chcela po "prvykrat" upiect torticku ... Co sa tyka pecenia,zvladam to Váľam sa od smiechu po podlahe ale na torty,potahovanie a figurky som totalny laik ... precitala som si tu strasne vela rad co a ako ale stracam sa v tom celom Váľam sa od smiechu po podlahe a preto Vas chcem mile zienky velmi pekne poprosit ... poradi mi tu niekto ak chcem potiahnut tortu hmotou so suseneho mlieka (cenovo asi najvyhodnejsie ) tak presny pomer coho a figurky ci nestvrdnu a kedy zafarbit a tak ... budem vdacna za kazdu radu a dufam ze sa mi podari niecio pre maleho vykuzlit Mrkám financne su torty na objednavku moc drahe preto to chcem skusit sama doma Úsmev ... dakujem


reklama


reklama

ahoj neviem, či práve zo sušeného mlieka vychádza hmota cenovo najvýhodnejšie. Suš. mlieko je dosť drahé, používam ho len na zákusky (dvojfar.kocky). Keď si chceš hmotu vyrobiť doma, veľa dievčat tu robí cukríkovú. Penové cukríky "maršmelovky" , hmota má skratku MMF. A jej výroba je pomerne jednoduchá. Skús si pozrieť recepty. Ja si robím doma želatínovú. Na necelé kilo práš. cukru dám asi 1dcl čo najbledšieho medu, 1lyžicu glycerolu (nemusí ale byť) a už vopred pripravenú želatínu. Tú si nachystám do misky - do 60g vody dám napučať 15g želatiny Dr.Oetker (modrý malý sáčok-želatina na sladké i slané použitie), keď napučí, dám to na pár sekúnd do mikrovlnky a tekuté to vylejem do pripraveného cukru s medom a hneď miesim. Na konci ešte prepracujem na pracovnej doske so škrobom na ktorom sa to gúľa. Pre vôňu môžeš ešte pridať esenciu. Dajú sa z nej robiť aj ozdoby, hlavne na detské torty. Nerobím s ňou len jemné kvety a ozdôbky, na to si kupujem flover.
Nech sa darí Úsmev

katka_d, Po, 22. 09. 2014 - 09:11

Ahoj mamka-bibka, svoju prvú tortu som sa snažila potiahnuť domácou poťahovkou zo suš. mlieka a poviem ti, že som sa natrápila poriadne a nakoniec sa mi tá poťahovka na torte roztopila (kvôli pudingovému krému). Ak je v tvojom meste alebo jeho blízkosti určite by som si tam išla kúpiť hotovú poťahovú hmotu. Dá sa kúpiť aj malé množstvo, z ktorého môžeš potom vyrobiť aj tie figúrky.
Nech sa ti tortička podarí.

Tak Ťa tu vítam a tlieskam k rozhodnutiu upiecť prvú poťahovanú tortičku Tlieskam , tiež som tak začínala, držím palce.
Teraz postupne...čo sa týka hmoty, môžeš teda doma vyrobiť alebo kúpiť, na trhu je množstvo dobrých a lepších hmôt Úsmev, ja som začínala s K2 a bola som spokojná, teraz už mi nevyhovuje, používam Velvet, na poťah i na figúrky, je to na Tvojom rozhodnutí, tu na stránke nájdeš všetko, čo potrebuješ, aj recepty na hmoty, aj postupy na postavičky.
Ešte k tomu "moc drahé", ono kto nevyskúša, o čom je takéto pečenie, zrejme netuší, čo za tým je Úsmev ...to nie sú len suroviny použité na tortičku, ale práve ten čas strávený vyhľadávaním postupov, zlepšovaním techník, zháňaním pomôcok, zúčastňovaním sa na tvorivých stretnutiach, platených kurzoch...a čas strávený dlhým modelovaním ozdôb na tortu...to všetko je zohľadnené v cene torty Úsmev
Držím Ti palce, nech sa Torta podarí Kvietok

AmikaH, Po, 22. 09. 2014 - 09:59

Presne tak Áno Samej sa mi zdali vysoké ceny za torty, tak som začala s pečením sama. Teraz už tvrdím, že je to nezaplatená robota. Ten čas, pomôcky, kurzy ..... Naozaj to nie je vôbec lacná záležitosť, ale na druhej strane, keď Vás to chytí, tak strašne návyková SlnkoTortaChichocem sa

evicka, Po, 22. 09. 2014 - 09:34

mamka -bibka
skús si doma vyrobiť marcipánovú hmotu z penových cukríkov a ňou potom potiahnuť tortičku.Pred poťahovaním si celú tortu pomaž povrchu aj boky maslovo-pudingovým krémom až potom ju potiahni.Ten krém si uvar zo Zlatého klasu+mlieka na hustú kašu bez cukru.Daj vychladiť a potom vyšľahaj maslo s prášk. cukrom a vmiešaj do neho vyhcladnutý Zlatý klas.Po natretí torty krémom nechaj v chladničke zatuhnúť a až potom poťahuj.Marcipán z cukríkov si vyvaľkaj na asi 0,5 cm hrúbku bude sa ti s tým dobre robiť lebo tenšia hmota by sa ti pri práci trhala. Zo sušeného mlieka som ešte hmotu nerobila ale tú z cukríkov robievam bežne.
recept na cukrírkovú hmotu:
170 gr bielych penových cukríkov
2 poliev. lyžice vody
2-3 čaj. lyžičky citr. šťavy
kúsok tuku Cera vo veľkosti orecha
500-600 gr. práškový cukor ale len Považský
farba prášková alebo tekutá - tú farbu ak chceš farebnú hmotu rozpusti v tých lyžiciach vody už na začiatku a tak vlej do cukríkov
Postup: do veľkej misy sklenenej alebo plastovej nasyp cukríky, pridaj vodu aj s farbou, citr. šťavu, Ceru a daj daj do mikrovlnky na 2 min. na 750 W. Cukríky sa pri roztápaní nafúknu ale to nevadí.Pouplynutí času misu vyber, premiešaj vareškou a postupne pridávaj preosiaty cukor až kým sa hmota nespojí a vytvorí sa ako plastelína ...nie veľmi tuhá ale ani riedka lepkavá.Proste na to prídeš pokusom.
Nech sa darí a keby si niečo chcela poradiť kľudne to tu ešte napíš.
Z tej hmoty sa dajú robiť aj kvietky aj postavičky.Po urobené hmotu uchovaj v mikroténovom vrecúšku normálne v potravinovej skrinke - nie v chladničke.Vydrží veľmi dlho.

aramana, Po, 22. 09. 2014 - 13:15

Dievčatá ti už poradili čo a ako, ja zareagujem na že je to drahé... Úsmev tak trochu ti rozumiem...tiež, kým som nemala páru o tortách som sa pozastavila: "50 eur za tortu???Sú oni normálne??? Prekvapenie "
A potom to prišlo - chuť niečo vyskúšať, chuť upiecť sama, chuť dokázať že to zvládnem...prvé hodiny presedené nad stránkou nad radami cukrárok, prvé hmoty doma vyrobené, nepodarené, prvé brznuté krémy, prvé cukrárske stretnutie a tam čumenie s otvorenou pusou že ten kvietok netrvá urobiť 10 minút ani 15 minút, prvá platba za pomôcky v cukrárskych potrebách...-toto všetko ma prijmelo hanbiť sa za svoj názor na tortičky a cukrárky čo som do vtedy mala Hambím sa
Večne zaprasené žalúzie od práškového cukru a kakaa, modelovanie a robenie kvietkov keď iní spia, šľahanie a pečenie keď iní sedia pri telke s vyloženými nohami, poťahovanie a dokončovanie keď iní sedia v piatok večer v bare alebo na návšteve, sobota strávená len doma lebo bolo treba odovzdávať tortičky, nedeľa strávená len doma s handrou v ruke lebo ten bordel musel niekto aj upratať...dni s opuchnutými nohami a boľavým chrbtom, s teplotou alebo boľavou hlavou a nemôžeš už povedať nie, pretože s tou tortou rátajú a za deň by si ju už nemali kde dať upiecť...
Až som si jedného dňa povedala dosť.Sekla som s tým.Presne kvôli takým ľuďom ako som bola ja, ako si ty... pozerať sa do očí človeka, ktorý podáva dve dvadsaťeurové bankovky a pri tom si myslí že 30 eur z toho je môj zárobok a ako veľmi som si polepšila a ...toto mi robilo zle.toto ja nepotrebujem.
Pomôcky som ešte nerozpredala, stále dúfam že viac a viac ľudí pochopí čo všetko sa skrýva za tortou a ja zase s radosťou zapnem pre niekoho rúru Úsmev
Skláňam sa pred všetkými cukrárkami, ktoré dokážu táždeň čo týždeň nabehnúť na ten kolotoč a robia to stále s radosťou Zlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce
Tebe prajem aby sa ti tortička vydarila a možno už pri tej prvej zistíš, že nie, nepýtajú si za to veľa... Úsmev

armana dakujeme ,napisala si to za nas vsetky tak ako sa to v skutocnosti. cele od slova do slova odohrava

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama