reklama

podnikanie


reklama

Zdravím Vás všetky dievčence. Ja by som len chcela vedieť niečo ohľadom živnosti čo sa týka cukrárčiny. Ak má niekto skúsenosti so začínaním v tomto biznise chcela by som vedieť niečo o hygiene a veciach s tým spojených.
Možno by som aj chcela začať len ešte potrebujem trochu podpory alebo povzbudenia.
Hambím sa


reklama


reklama

JankaT, St, 08. 10. 2008 - 16:18

...takže dievčatá: na začiatok len toľko- PODNIKAJTE V ČOM LEN CHCETE, ALE Z CUKRÁRČINOU SI TO SAKRA DOBRE ROZMYSLITE.
Ja som na živnosti už dva roky a pečiem len popri tom, lebo na otvorenie prevádzky sú také nehorázne nároky, že je to až choré. A po otvorení čakajte minimálne dva razy do mesiaca kontrolu z hygieny, ktorá je taká, že aj keby ste tam všetci chodili v sterilných plášťoch, tak aj tak si niečo nájdu. A to ani nehovorím o tých nákladoch na otvorenie!!! Takto mi nikto nechodí poza chrbát a nebuzeruje ma ako to robím a prečo to tak robím... Takže Gitanka prepáč, ale ja ti asi veľa odvahy nedodám, ale ak na tom budeš stále trveť, tak ti budem veľmi držať place a som ochotná ti za dobrú cenu urobiť HACCP a prevádzkový poriadok. Ak máš nejaké otázky ohľadom hygieny tak sa mi ozvy mailom, alebo mobilom.

Janka, máš úplnú pravdu. Tiež som s tým chcela začať, ale nič nebolo dobré a keď už skoro bolo, aj tak nebolo...... Teraz mám samostatné priestory, len ne pečenie a hlavne pokojÚsmevChichocem saSlnko

_Adka_, St, 08. 10. 2008 - 18:36

....Len do toho!!! Pozdravuje celá rodina Gálusová z Chyndíc

S tou hygienou je to tak ako píše JankaT. Ja som bola na preškolenie potravinárskeho minima na červenom kríži, robí to hygiena a poviem vám že ak by sa všetko malo tak dodržiavať ako nám prednášali tak sa nevarí a nepečie totiž to veľké riziko je ak si čo i len palec porežeme no je to ťažké. Ja som niekedy tiež uvažovala o podnikaní asi 6 rokov dozadu ale po absolvovaní tohto preškolenia som hneď z podnikania ustúpila. Fakt tá hygiena je náročná. gitanka držím palce ak sa do toho pustíš.

kubka, Št, 09. 10. 2008 - 17:41

Ahojte dievčence a čo všetko musíte mať doma ak si chcet otvoriť výrobu? Myslím tým koľko chladničiek?rúr?....Ak na to vôbec predpis existuje.Tiež uvažujem o živnosti aj by som mala vhodné priestory len to má jednu chybyčku....mám tu iba studňovú vodu Smútok a na takú cisternu s pitnou vodou mi asi nedovolia (brokenheart) Ďakujem pekne za odpoveď

viki, Po, 27. 10. 2008 - 22:36

Ahoj Kubka, najlepšie bude ked si preštuduješ potravinový kódex čo sa týka hygieny sú tam presne napísané za akých podmienok môžeš mať vlastnú studňu.Dalej máš tam napísané načo všetko potrebuješ mať zvlášť vyčlenené miestnosti napr.na prípravu krémov, na pečenie,na umývanie nádob,na roztlkávanie vajec,na skadovanie surovín a kde všade máš mať tečúcu studenú a teplú úžitkovú vodu,podlaha protišmiková kôli bezpečnosti,a kanalizácia,zvlášť vchod pre teba ale nie cez výrobňu,zvlášť pre príjem tovaru nie cez výrobňu zvlášť pre expedíciu a už nehovorím o tom že koľko papierovačky to obnáša najprv projekt, potom žiadosti ,potom čakať na prehliadky v teréne, potom čakať na odpovede (hygiena,elektráreň možno plynárne,požiarníci,životné prostredie a už ani neviem čo všetko ešte, ked chceš mať aj rozvoz tak auto)Neni to vôbec jednoduché.Najlepšie by bolo keby si sa opítala dobrého projektanta ktorý by ti vedel poradiť že či sa ti oplatí investovať do tých priestorov.Bez dobrého finančného pozadia ani sa nepusti čo ked to nevíde.Tým ťa nechcem odradiť len to dobre zváž. Ja podnikám 15 rokov tak viem si porovnať ale z roka na rok je to horšie.Ja už mám plné zuby z tých predpisov a evidencií rozmýšľam že to nechám a budem piecť doma asi lepšie sa oplatí.Neplatíš dane, odvody,máš menej zodpovednosti a kľud.Tak ja ti držím palce.ÚsmevPlačem A ešte niečo. Chladničky zvlášť na tuky, na vajíčka, na hotové výrobky,poprípade box,nejaká chladnička do rezervy ked tak na sviatky 450až900 litrová.Sklady vybavené okrem regálov aj teplomermi a vlhkomermi.A už končím lebo ti napíšem celý kódex.Zlomené srdceZlomené srdce

lydia, Ut, 28. 10. 2008 - 08:27

Viki obdivujem Ťa, ja pri začínaní podnikania som študovala tento kódex a rýchlo som ho odložila,Prekvapenie pečiem na živnosť doma na objednávky ale nedodávam do predajní a mám väčší pokoj od hygieny a ich pravidelnom kontrolovaní zákuskov. Samozrejme že mám vymurovaný chladiak, veľké chladničky, sklady, roboty, rúry ... ale robím si v pokoji a snáď to ešte vydrží Pohoda Prajem Ti Viki a aj Tebe Kubka veľa síl a pevné zdravie Áno

takže ak tomu dobre rozumiem, ak budem robiť na živnosť, môžem robiť doma, nebudú mi chodiť kontroly, nikto mi nič nemôže? A čo má byť uvedené v predmete živnosti?

Sigetka, Po, 26. 10. 2009 - 00:09

Dievčence, aj ja sa pridám k tejto debate, lebo ma to už dlhšie zaujíma, už som tu prečítala kadečo, ale nik sa tak konkrétne nevyjadril. Ja robím na živnosť, mám v ŽL viac činností, ale chcela by som si pomôcť aj tortami a zákuskami. Nie som cukrárka. Ak máte niekto skúsenosti, bola by som veľmi vďačná, keby ste sa mohli podeliť, prípadne aj osobne na mail. Viem, že toto sú trochu ošemetné veci...

lydia, Po, 26. 10. 2009 - 07:03

Ja mám v ŽL napísané konkrétne okrem iných činností aj cukrárenská a pekárenská výroba, navštív a poraď sa na živnostenskom úrade, ale ako som písala pokiaľ nedodávaš do predajní a robíš iba na objednávky nemusíš sa báť žiadnej kontroly ohľadom hygieny, samozrejme rob všetko poctivo, dodržuj hygienu ... a budeš spokojná, ale rátaj s tým že prácovný čas musíš potiahnúť podľa potreby Mrkám aj ja teraz začínam a na net neviem kedy mi zostane čas, nech sa daríÁno

gitanka, Po, 26. 10. 2009 - 08:33

My už podnikáme od júla a zatial sme spokojné do predajní nedodávame a objednávok je toľko že pracujeme aj v nedeľu.
trochu to trvá než sa to rozbehne. Všetko musí byť pripravené podla noriem a najlepšie je keď sa poradíš na hygiene a spravíš všetko podla nich a vtedy budeš mať pokoj.
Sigetka - pokiaľ viem, tak ak niesi cukrárka musíš si spraviť výučný list, alebo zamestnať cukrárku.

Alena_K, Po, 26. 10. 2009 - 23:34

ak smiem zapojim sa do debaty.Ja som sa tiež kedysi pohrávala s myšlienkou piect na živnost.Ak sa chceš vyhnut velkým a pravidelným kontrolam vybav si živnost ako susedsku výpomoc,takto mi to vtedy poradila jedna moja známa,ktorá pracovala na hygiene.Je pravda,že nemožeš dávat zákusky do cukrární a obchodov,ale to ti može byt jedno,možeš ich predávat doma.AZákaziek sa ti určite nahrnie tolko,že nebudeš stíhat.Unás to má jedna pani tak vybavené viem o tom,že má aj ženy zamestnané a ked má viac objednávok berie brigádničky.Tak nech sa ti darí,želám ti aby ti všetko vyšlo podla tvojho želania a bez problémovTlieskamTlieskamTlieskamÁnoÁnoÁno

aj ja by som sa pridala do diskusie,tiez by som chcela podnikat v cukrarstve,ale neviem ci by som mohla piect zo svojej kuchyne,alebo na dvore pristavit vyrobnu... dobry napad je predaj z domu a nedodavat do predajni,ale stale sa pohravam s myslienkou,ako nato...mam aj skolu cukrarka+maturita,bojim sa vybavovania,tiez mame studnovu vodu...poradte ako na to!!! byvam na dedine,kde pecie vela zien,ale v obchode su len predrazene zakusky,alebo lacne polske napodobeniny. konkurencia je velka... PohodaTorta dakujem za pomoc Plačem

gitanka, Ne, 06. 03. 2011 - 19:49

Zdravím Vás
Čo sa týka podnikania tak robiť v kuchyni to určite nepôjde. Pokial máte priestor v dome tak ho musíte zmeniť na nebitové priestory. Pobehať hygienu s plánikom a poradiť sa ako na rekonštrukciu aby to vyhovovalo predpisom. Pokial budete stavať, tak tam je vybavovačiek oveľa viac. Studňa nieje problém pokial ju budete mať kontrolovanú hygienou, ale toto sa dohodnete tam. Všetko Vám povedia len sa treba pýtať. Konkurencia je veľká asi všade, pretože pečie asi celé slovensko, ale ak máte svojich spokojných zákazníkov, tak by to nemal byť problém.
Dúfam, že som trochu pomohla. Treba sa len do toho pustiť. Prajem veľa šťastia a trpezlivosti s úradmi. Mrkám

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama