reklama

Keď tortu na svadbu má upiecť laik :)

JW , 29. 04. 2016 - 01:38

reklama

Ahoj, potrebujem poradiť s niekoľkými vecami a preto sa obraciam na vás, keďže ani netuším, kde začať :)
Najskôr vám dám kontext: Môj brat sa bude ženiť, hostina bude viac menej neformálna, pod stanom na dvore, ale zato cca 60 ľudí. A môj brat ma požiadal, aby som im urobil tortu. Keďže tam bude tých 60 ľudí, rozhodol som sa pre dve väčšie okrúhle torty (poschodovú neviem robiť a obával by som sa zákona schválnosti, že aj keby som si to vopred skúsil, tak to nakoniec nedopadne :D). 


Nápad na tortu č.1:
svetlá torta, teda svetlý krém, trochu tmavšie cesto. Do krému by som dal ovocie a na cesto ešte džem. Ozdobil by som to mandľami po boku a hore ovocím a krémom (už odskúšané, vyzeralo to na moje schopnosti celkom fajn).

Nápad na tortu č.2:
tmavšia torta, možno by som ju celú urobil čokoládovú, ale netuším ani ako to ozdobiť. 

Ďalšie dôležité veci sú tie, ktorým sa vyhnúť, keďže ich poznám a viem, čo nemajú radi:
žiaden poťah na torte
nič prezdobené (teda také tie veci na posypanie, guličky a tak)

A teraz moje otázky:
1) Ako prekrojíte upečené cesto veľkej torty? (Ja mám už pri klasickej veľkosti problém dať to narovno)
2) Keďže na hostine bude dosť veľa jedla, nechcel by som, aby hostia po torte úplne odpadli a radšej by som použil nejaké ľahšie krémy, ale doteraz som vždy piekol koláče prakticky len s jednou plnkou a to puding a maslo. Preto mám otázku: Aký krém zvyknete robiť, ak nie klasický - puding a maslo?
3) Viem urobiť nejakú čokoládovú "penu", ktorá by sa dala použiť ako plnka do tej čokoládovej torty?
4) Ako sa dá jednoducho ozdobiť čokoládová torta?

Skúšal som samozrejme aj hľadať svadobné torty, ale väčšina, ktoré som našiel, bola práve s poťahom alebo prezdobená alebo nad moje zručnosti.
Budem naozaj vďačný za akúkoľvek radu, prípadne pokojne napíšte aj vaše nápady, akú tortu by som mohol urobiť, ktorá by ľudí pri tom všetkom jedle viac osviežila než ich zničila :)


reklama


reklama

Kkaty, Pi, 29. 04. 2016 - 08:31

Ahoj JW...

...si šikovný,keď si sa dal na pečenie torty na svadbu pre brata....

odpoviem ti čo budem vediet:..

1/upečene cesto rozkrojíš rovnomerne dlhým nožom ,ak nemáš nož použi nitku ,zo špulky si odtrhneš väčši kus nitky ,spojiš oba konce ,trošku narezeš okraj torty vsunieš do nej nitku a uz len potiahneš za oba konce cez celee cesto.

2/plnky sú rozne....možeš urobiť ovocnú ...kup si puding ole postupuj podla navodu ...daj si suroviny do hrnca a tras s nim ,kym sa ti nevytvorí krém ...pridaš ovocie  a máš plnku....

alebo môžeš urobit iba zo zaleto klasu ,ktorý uvaríš na puding - vymiešaš maslo s cukrom ,spojíš ,pridaš vanilku a maš vanilkovy puding.

-pridaš orechy a maš orechový krem :)

...píšeš tu,že brat nemá rad marcipanpve torty....tak urob holú tortu a nemusíš sa bát ani poschodovej...vôbec to nie je ťažke ... jedno cesto si urob vo vačšej forme ak nemáš formu daj cesto do najvačšieho plech ,upeč a vykroj kruh alebo štvorec- musíš urobiť dve alebo tri cesta -kolko potrebuješ na jednu tortu /podla toho aka velka ma byt/ a druhe cesto si urob v menšej forme alebo na plechu ..

-ked budeš mať cesto hotove ,prekrojíš,naplníš ...ale napln to pekne aby to pekne ukazalo na pohlad z boku ...

...keď budeš davať naplnene cesta na seba  do spodnej torty daj ako vystuhu slamky do stredu na vyšku  torty,zastrihni aby ich nebolo vidno a na vrch mozes polozit to mensie cesto a este cez celu možeš dať drevenu tenku vystuhu alebo slamku ...a ozdobit ju možeš po bokoch aj vrch ovocím a kvietkami ...ruže alebo kvety čo bude mať nevesta v kytici.posyp praškovým cukrom jemne a maš hotovu tortu 

Dufam ,ze som to napísala zrozumitelne,a že ti to aspon trošku pomože.

Nech sa darí a pochval sa potom s tortičkou.

Hlavně jsi nenapsala, že na ty slamky nemůže jen tak položit korpus. Ten menší korpus MUSÍ být umístěný nejdříve na podložce, tj. např. karton obalený potravinářskou folií. Jinak by ty slamky nebyly k ničemu.

Kkaty, Pi, 29. 04. 2016 - 15:31

...to je pravda ,to som zabudla :0)  dakujem za upozornenie

 

Pozri si na fb Kachna´s bakery. Určite tam nájdeš inšpiráciu.

JW, Pi, 29. 04. 2016 - 16:30

Ďakujem za rady :)

- nie som šikovný, skôr odvážny :D Tú poschodovú si po tom detailnom návode ešte premyslím, asi skonzultujem aj s bratom a uvidíme, či sa do toho pustiť :)

Ďakujem aj za plnky :)

Linky - uff, vyzerá to tam dobre, ďakujem, preštudujem :)

Výsledok by mal byť o dva mesiace, dovtedy budem piecť, trénovať a testovať, tak snáď to dopadne dobre :D

 

no mna napadlo, ak by si chcel robit 2 torty, mozes skusit spravit akoze nevestu - bielu tortu a zenicha - tmavu tortu. Bielu by som naplnila nejakym tvarohovym kremom - je ich tu vela (pribinacikovy alebo pudihg+maslo+tvaroh) s nejakym ovocim (jahody su fajn), potriet bielym ganache a na vrch dat nejaky kvet, aby to symbolizovalo nevestu.

tmavu tortu by som dala tu cokoladovu s mascarpone a visnami, (aj visnovo-rumovym želé) - je to super kombinacia. potrela tmavym ganache a na vrch dala but kravatu alebo motylika z marcipanu. 

inak, ak nechces pouzivat potahovky, mozes spravit domaci marcipan, ten je super.

JW, So, 30. 04. 2016 - 18:05

Asi to urobím v tom štýle :)

jedna bude svetlá, letná, svieža, s kopou ovocia a druhá asi tmavá, čokoládová, trošku ťažšia.

Takže momentálne ostáva vyskúšať krém do svetlej torty

a skúšať zdobenie na tú tmavú (na svetlú dám veľa ovocia, takže to sa snáď nejak vyhrám :D)

A ďakujem za nápad s višňami a za to ganache (to som ani nepoznal a vyzerá to super :) )

 

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama