reklama

katastrofa :( co som urobila zle ?


reklama

dobry den, tak uz ja so zazila ten desivy pocit a pohlad na tortu ktora sa pri prevoze rozpadla, slzy na krajicku , hruza...... ale chcem sa opytat kdes om urobila chybu stali na sebe dve torticky, spodna bola vystuzena slamkami a v nich boli spajle, a v strede bola este vacsia tyc cez celu torticku a aj tak po 10 min. v aute zacala ta spodna praskat az s nej vypadavali kusy korpusu.....  vystuzena bola, potiahnuty smartflex, ...... ja neviem kde by molhla byt chyba :( poradte mi prosim ako sa toho vyvarovat nabuduce


reklama


reklama

kramky, Po, 25. 05. 2015 - 07:36

Prekvapenienič iné ma nenapadá, len: mala si vrchné poschodie na podložke?

mariaJ, Po, 25. 05. 2015 - 07:50

Ak na vrchnom si mala podložku, mohlo sa stať, že spodné slamky sa skrivili do šikma a vrchná torta sa unižovala.

aramana, Po, 25. 05. 2015 - 07:50

Mala si tú spodnú pred poťahovaním dobre zachladenú a zaťaženú?

Viem že nepotešilo, že ťa musel šľaktrafiť a zúfalstvo sa dalo krájať, že ti bolo do revua  v prvom momente ti isto napadlo že už nikdy nebudeš piecť, že si v prvé sekundy oľutovala že vieš zapnúť rúru...ale kľud.Rozpadla sa tortička.Si tu, živá a zdraváObjímamObjímamObjímam

chladila sa os piatku do soboty vecera kym som ju potahovala , a zdravaSmútok skoro som infarkt dostala ale asi skusenost ktoru so si musela prezit....

Je mi ľúto, čo sa ti stalo, možno by pomohlo napísať celý postup, kedy si upiekla korpusy, kedy si ich plnila, koľko sa chladili, na akej podložke si mala vrchné poschodie, akou plnkou si plnila, akú vrstvu....ja si tiež myslím, že sa slamky mohli v mäkšej plnke pohnúť, možno bolo vrchné poschodie torty ťažšie a tým, že sa slamky skrútili, tak vrchné poschodie nestálo už na nich,ale na spodnom  tlačilo naň svojou váhou. Inak si to vysvetliť neviem. Ja som tiež dávala kedysi slamky, také pevnejšie, bez špajdlí a nič sa snestalo, možno som mala šťastie. Posledného pool roka dávam paličky kúpené v cukrárenskom obchode. Ďalšie poschodia mávam na podložkách kúpených v papiernictve -z jednej strany sú zlaté, sú dosť tvrdé a pevné.Nie je to koniec sveta, čo sa ti stalo, je to len torta, upečieš ešte množstvo ďalších,ktoré budú v poriadku.

zinka16, Po, 25. 05. 2015 - 11:32

Hm, ťažko povedať, v čom to boloSmútok Pre mňa dosť nepochopiteľné, lebo ja aj 3-poschodové svadobné som mala nanajvýš vystužené hrubšími slamkami bez špajdle a bez stredovej výstuže, aj cestovali dlhšie a nič sa nestalo... nepíšeš, z čoho bolo spodné a vrchné poschodie, tak ťažko vyvodzovať závery. Ja si napríklad dávam pozor, aby spodné poschodia boli vždy z takých "pevnejších" korpusov (napríklad kakaové) a napr. orechové po vlastnej skúsenosti dávam radšej vyššie. Verím, že si musela byť na prášky, ale po čase to človek rozdýcha a znova s radosťou (aj keď trochu opatrnejšie) tvorí. 

andreao, Po, 25. 05. 2015 - 12:02

Mňa tiež napadlo len to, či bola tortička dobre vychladená a stuhnutá. Nevešaj hlavu, každá z nás, ktorá sa venuje pečeniu, sa určite nevyhla aspoň jednému trapasu. Bez toho by sme sa asi nepoučili. Držím palce. Torta

elen, Po, 25. 05. 2015 - 12:40

nic si z toho nerobte,ja sikovná som poliala puncom na spodu a do rana hotova torta ,katastrofa,estesa mi to nikdy nestalo

Určite záleží aj na vychladení torty, ja ale dávam do spodného poschodia plnku akúkolvek, korpusy tiež, len nechám poriadne vychladiť a stuhnúť a vždy vystužujem. Zo začiatku som to nerobila, lebo som ani nevedela, že by sa to maloPrekvapenie. ale sprostí majú šťastie, nerozpadla sa mi ani poschodová brnenská točená torta, našťastie bol november a ona bola plnená maslovými plnkami. Keby parížskou šľahačkou a v auguste, môj príspevok by bol asi iného rázu....Ešte ma napadlo, či boli slamky zastrčené "na doraz" -mne sa pár krát stalo, že som si myslela, že sú až po podložku a pri opätovnom zatlačení som zistila, že neboli, tak si na to dávam pozor, lebo v tom prípade by vrchné poschodie viac tlačilo na jednu stranu a vtedy torta môže prasknúť. 

I mně se párkrát stalo, že mi spodní korpus propadal a byla jsem na pokraji zoufalství. Teď už vím,že po potáhnutí smartem je dobré nechat ješte v lednici a nakonec skládat až je dobře vychlazená. Jako náplň používám pařížskou šlehačku a ta rychle měkne. A taky pokud se na slámky nedá tácek tak jsou slámky zbytečný. Chybami se učíme, tak nezoufej a ať se daří.

dkujem za odpovede, a povzbudive slova Srdce veru mi nebolo vsetko jedno, ked osm to videla, a postup korpus bol peceny vo stvrtok, bol z http://www.amaterske-vareni.cz/clanky/ostravske-dortiky/ostravske-dortiky-recepty--korpusy-a-kremy-.html bol tento ten cokoladovy s kefirom, plnena bola v piatok plnkou slahanou nad parou cokoladovou a vanilkovou a boli v nej mrazene jahody, a popolievala som vajecnym likerom,  potahovala som ju az v sobotu vecer takze vychladena bola dobre si myslim, podlozku na druhom poschodi som mala hrubsi karton, ale teda ma napada ze som mala muku z lidlu a zdala sa mi nejaka sypka taka hruba , ze by to ...... a ten korpus bol taky krehky ale som myslela ze ta vystuz nedovoli tlacit tej hornej na tu spodnu az tak ze by sa rozpadla , a vlastne stala celu noc v chladnicke a nepadala az v tom aute

 

 

Plačema presne ako pisete clovek si vtedy povie ze uz ani ruru nezapnem a koncim a dnes ked som sa z toho trosku vyspala a vcera si dala vajecneho likeru na ukludnenie chcem zistit co som urobila zle ..... aby sa mi to uz NIKDY NESTALO

Korpus nedokážem posúdiť, do tortičiek som iné ako piškótu s trochou oleja nikdy nedávala, múku z Lídla som nikdy nemala, plnka šľahaná nad parou drží ako betón, pred dvomi týždňami som ju dávala do svadobnej torty s mrazenými malinami, čiže v podstate to isté, čo ty a viezla som ju 70 km, zložené dve poschodia a vrchné vedľa, ale tie dve mali takmer 30 cm na výšku, tak nechápem. Polievala som aj ja, záleží asi na tom, koľko. Neviem, či si tortu rozobrala, tak by si zistila, čo sa vlastne stalo, či sa tie slamky skrútili, alebo čo. Písala si, že si dala kartón, tie špajdle ho mohli prepichnúť, ale zase tam boli slamky, tak sme zase tam, kde sme boli....V kréme problém nevidím absolútne, mrazené ovocie dávam bežne, ale teda dávam ho medzi vrstvy krému, nie na ovocie korpus, aby sa z ovocia nenapil, keď ho ešte poleješ, môže byť dosť mokrý. Skôr ten korpus, ale najpravdepodobnejšia bude asi chyba v spôsobe vystuženia. Možno bol kartón mäkkší, zrejme bol obalený vo fólii, takže zmäknúť od poliateho korpusu nemohol, možno boli slamky tenké a zaborili sa príliš do kartónu, inak neviem. Najhoršie je, keď človek nevie,kde urobil chybu. Možno poradia skúsenejšie, ja až toľko nepečiem, aj keď poschodových som robila dosť. Chápem, že je to pocit na mašľu, ale nie dôvod,prestať piecť. Tortičky máš nádherné, bola by škoda,keby si prestalapre jednu tortu, ktorá sa začala rozpadať. Kvietok

dakujem naozaj to bol des ked torta rozpadnuta stalo sa mi to 1x, a tiez uz som robila poschodove..... tak som nevedela ze co sa moze stat ale ako citam vase postrehy viac a viac si myslim ze to asi bolo v tom korpuse, tento som robila 1X a  bol krehky .... ale netusila som ze to moze az takto dopadnut ze ta krehkost neudrzi.Plačem Plačemno nic uz ho nebudem robit a zostanem pri klasike od bohusa

Bea40, Po, 25. 05. 2015 - 15:06

Podľa mňa bol ten korpus veľmi jemný - páperový (ak si robila hneď ten prvý z linku), plnka šľahaná - tá je tiež jemná, preto torta nevydržala začala praskať, tlačilo na ňu horné poschodie, hoci bola vystužená. Spodný korpus mal byť pevnejší, plnka môže byť šľahaná - vtedy udrží horné poschodie.

Sigetka, Po, 25. 05. 2015 - 16:12

Z mojich skromných skúseností by to mohlo byť viac dôvodov.

1. Kefírové korpusy sú výborné chuťou, pri tom množstve sody bic. alebo kypr. pr. sú krásne nadýchané, až bublinkové....na také cesto sa hovorí, že sa až pára - zvykne sa to síce hovoriť väčšinou o kysnutom ceste, ale spadá tam aj tento prípad. Keďže tam ide málo vajec, veľa kefíru a  kypridla, je to cesto príliš jemné na to, aby udržalo tiaž hutného krému, šľahaného nad parou a ešte aj poschodia. Ten krém je síce kvalitou asi naj naj, ale je ťaqžký, nielen na žalúdok. Vzduchové bublinky z korpusu pod tou váhou museli niekde unikať a tak sa korpus rozpáral.... a zrejme mu v tom pomohla aj šťava, ktorá sa uvoľnila z mrazeného ovocia, ktorá pri klasickom korpuse vsiakne doňho, tu nemala kde - lebo bublinky sú bublinky...

2. Aj viac paličiek v takomto korpuse nemusí robiť dobre. Ja zvyknem dávať do 26 okrúhlej 6ks, do väčších priemerov 9ks.Stredovú paličku dávam len do troj a viacposchodových tort. Ale poučila som sa na vlastnej chybe - zásadne nedávam spodné poschodie na polystyrénovú podložku. Švagrovi som tak robila sud, mal vyše 12 kg, bol vlastne z troch poschodí. Tie horné mi váhou zatlačili na ten spodný a špajchle v slamkách mi zatlačili do polystyrénu a celá spodná časť sa mi zdeformovala. Tiež sme s tortou cestovali 200km, navyše časť po teplickom autodrome,a keďže som mala obavy, či to torta prežije, brala som si fidlátka so sebou, že prípadne opravím. Špajchle boli zatlačené v polystyréne skoro 2cm, tak som boky na spodku musela trochu orezať a domodelovať - našťastie na sude je tá obruč, takže sa to celé zakrylo, ale tiež mi nebolo všetko jedno..Z toho vyplýva - spodok musí byť pevný, aby váha nezatlačila paličky do podložky..

3. Mrazené ovocie používam na tzv. pevnejšie korpusy, ktoré sú schopné absorbovať tekutinu, ktorá sa z ovocia uvoľní.A väčšinou ho dávam tak, že urobím karamel a doňho dám zmrazené ovocie a nechám rozpustiť. Veľmi to nemiešam, aby sa to nerozbrbľalo, ale hlavne že tá šťava je s karamelom taká sirupovitejšia. Dať mrazené ovocie do krému a prikryť ho krémom - v tvojom prípade tuhým krémom - kde pôjde šťava - jedine tam, kde je krémová bariéra najmenšia - pravdepodobne do boku, prevlhčí poťah a ďúúúúúúra je  na svete....

Neviem, či som pomohla, alebo trafila do čierneho, ja som sa poučila takto na vlastných skúsenostiach.... Ak nepomôže tebe, môže pomôcť niekomu inému.....

Hlavne to nevzdávaj a peč ďalej.... Držím palce.... 

DAKUJEM KvietokUrcite si tieto rady vezmem k srdcu, v odstate mas pravdu vo vsetkom dokonca som podla tvojho prispevku dosla aj na to ze to cele stalo na polystyrenovej podlozke, takze aj tie spajle sa mohli zapichnut.... to by ma ani vo sne nenapadlo... ze aj s tym treba pocitat

VELKE DAKUJEM Srdce Vsetkym cukrarockam ktore si lamali hlavicku nad mojou ktastrofou Vyplazený jazykvsetky som si pozorne precitala a z kazdej si nieco zobrala , dakujem za rady a za podporu.... KvietokKvietok

Nelámali sme si hlavičku, stať sa to môže hociktorej z nás, preto je dobré premýšľať, ako tomu predísť. Asi to bude tým korpusom, ak je korpus veľmi jemný, krehký, neudrží váhu krému a ovocia, nie horného poschodia, tak ako písala @Sigetka. Svet sa točí ďalej.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama