reklama

Penová torta

Pridal/a Mišela dňa 08. 02. 2008 - 19:39 - Recepty Mišela
Penová torta, Recepty na torty, Mišela

Mišela | Penová torta


reklama

Recept na penovú tortu zo štyroch vrstiev

Ingrediencie
Korpus:
700 gramov kryštálový cukor
20 gramov vanilkový cukor
300 gramov práškový cukor
250 gramov bielok
200 gramov voda
Krém:
20 gramov vanilkový cukor
250 gramov práškový cukor
260 gramov žĺtok
500 gramov maslo
  trocha rum
  kakao
Postup

Okrem ingrediencií budeš potrebovať: papier na pečenie, vrecko, trubička, drôtené ocko na silný let, plechy

Výroba penových korpusov:

450 g + 200 g voda dať do hrnca a variť na silný let = to je nemiešaš a varíš na prudšom ohni cukor s vodou, až kým nedosiahneš silný let. Ten sa dá zistiť pomocou drôteného očka, ktoré ponoríš do cukrového roztoku vytiahneš a vyfukuješ retiazku bubliniek nad hrncom, mala by to byt spojená retiazka.

Keď sú bublinky nespojené tak to znamená že je to slabý let, musíš počkať ešte chvíľku a skúšať častejšie vyfukovať bublinky.

Ako náhle začne tento roztok na začiatku vrieť šľaháš bielka s druhou polovicou cukru > bielka 250 g + kryštálový cukor 250 g .

Šľaháš do hustej peny môžeš aj na najrýchlejšom stupni šľahača. Ak tvorí silný let peknú retiazku bubliniek a mame dobre vyšľahaný sneh môžeme pokračovať nalievaním silného letu do snehu postupne pomaly a samozrejme šľaháme súčasne s nalievaním. Po vyliatí letu stále šľaháme na hustú penu. Potom zašľaháme aj práškový cukor 300 g .

Tvarujeme korpusy pomocou trubičky a vrecka na papier, po vytvarovaní dáme do trúby na plechu a sušíme na 90°C jednu hodinu. Podľa možností môžeme sušiť aj všetky korpusy naraz, ušetrí to čas. treba sušiť na 90°C jednu hodinu,,, no ja suším na 50°C lebo mi silno hreje rúra a korpusy by mi ožltli , každý má inú rúru tak to treba prispôsobovať

Krém:

cukor + žĺtky + van. cuk. šľahať nad parou až kým sa hmota nezačne ťahať. Potom pridať menšiu kocku masla a nechať úplne vychladnúť. Po vychladnutí pridať ostatné maslo...., kakao a rum podľa chuti.

Treba dávať pozor na veľkosť hrnca v ktorom sa šľahajú bielky s cukrom pretože hmota po naliati silného letu sa značné zväčší, je to dôležité, aby sa potom hmota dala šľahať a nevytekala z hrnca. Ak budú ešte nejaké otázky sem s nimi. Dúfam že som to zrozumiteľne napísala. Veľa šťastia:)

Výnos
1 torta
Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
1 hod
Priemer 5 (2 hlasov)

reklama


reklama

hanka13, Po, 11. 02. 2008 - 22:51

Misela,pri tomto čítaní mám pocit,akoby to bol návod na obsluhu stíhačkyChichocem sa samé lety.Závidím Ti,že si cukrárkaMrkámBozkávam

ellys, Pi, 29. 01. 2010 - 23:53

Ale, je to jednoduché, práve sa mi sušia 4 plechy.Váľam sa od smiechu po podlahe

Mišela, Pi, 30. 11. 2018 - 12:03

treba sušiť na 90°C jednu hodinu,,, no ja suším na 50°C lebo mi silno hreje rúra a korpusy by mi ožltli , každý má inú rúru tak to treba prispôsobovať

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama