reklama

Fondan

Pridal/a meggienka dňa 19. 04. 2008 - 17:22 - Recepty meggienka
obrázok k receptu

reklama

Recept na domáci fondant zo želatíny, cukru, medu, vody a stuženého tuku.

Ingrediencie
1 polievková lyžica želatína
1⁄4 hrnček voda
1 čajová lyžička esencia
1⁄2 hrnček med
900 gramov práškový cukor
1 čajová lyžička stužený tuk
Postup

1 PL zelatiny, 1/4 pohara studenej vody, 1 CL lubovolnej esencie, 1/2 pohara medu (prip. kukuricneho sirupu), cca 900 g preosiateho praskoveho cukru - zalezi ako sa zmes spracovava, 1/2 CL stuzeneho tuku.

V 1/4 pohari studenej vody rozpustite 1 PL zelatiny a nechajte 2-3 minuty posta.

Potom dajte zmes do mikrovlnky zohriat pokial sa zelatina nerozpusti staci 15-20 sekund.

Prilejte 1/2 pohara medu (prip. kukuricneho sirupu) ak treba zmes opat chvilu ohrejte malo by to byt riedke (ak chcete hmotu snehobielu pouzite svetly kukuricny sirup) a pridajte 1 CL lubovolnej esencie.

Celu zmes vylejte do cca 600 g preosiateho praskoveho cukru. Zmes bude najprv riedka a bude lepit. Cesto dajte na dosku posypanu preosiatym cukrom a mieste a podsypavajte cukrom dokial hmota berie cukor. 

Ked uz vidite, ze hmota uz nie je riedka a tolko nelepi potrite si ruky trochou tuku a vmieste do hmoty, mala by prestat uplne lepit a mala by ostat trosku leskla.

Ked je hotova, je najlepsie ju nechat aspon den odstat na linke, v chladnicke by mala vydrzat 30 dni a v mraznicke 3 mesiace (ja som ju nikdy nemrazila).

Ak je hmota po vytiahnuti z chladnicky prilis tuha mozno ju nahriat v mikrovlnke - staci par sekund.

Kakaovy fondan vyrobite tak ze 200 g cukru nahradite kakaom.

Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 5 (1 hlas)

reklama


reklama

Aja, Ut, 22. 04. 2008 - 18:47

a ja som si vždy myslela ,že fondan sa hovori tej poleve ,čo sa dava na punčovy zakusok alebo niekedy u nas predavali take zakusky pod nazvom minonky -bola to taka kocka z piskoty zlepenej kremom a oliata takou tzv fondanovou polevou a raz som videla aj relaciu v telke jak to robili pochadza to z Madarska aneviem sa k tomu receptu dostať nepočul o tom niekto z vas skusenejšich?SlnkoSlnkoObjímamObjímamSlnkoSlnko

anka_, St, 07. 05. 2008 - 21:24

Ja polievam torty fondánovou polevou, o tie je najväčší záujem. Čokoládové ,alebo z falošného marcipánu menej.Fondán sa varí . Je to pracné na varenie, ale aj na polievanie.

DášaL, Pi, 25. 04. 2008 - 17:50

Ja som vyskúšala ten herný recept a vrelo odporúčam lepšie sa sním robí ako s marcipánom. ja som sa tak tešila keď som s ním potiahla tortu.KvietokKvietokKvietok

takto som radaVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe ze sa paci, aj ja som s nim spokojna, mam ho zarobeny v chladnicke.

Božena, So, 24. 05. 2008 - 10:54

Veľmi pekne Vás všetkých prosím, o radu mám rozrobený fondánt potrebujem ešte dnes dokončiť tortu a neviem ako mi to vyjde, lebo to robím prvý krát Nevim ako sa to má naniesť na tortu, ako sa napájanú jednotlivé diely, či sá to vôbec dá, aká hrúbka má byť tej hmoty? Či sa to nerozleje na kréme. Na Vaších obrázkoch sú tie torty lesklé, ale moja hmota je úplne matná. Poraďte mi prosím čo mám s tým robiť? Musí tá hmota byť úplne hustá, aby sa dala vyvaľkať na veľkú placu, alebo ako?PlačemPlačem
Veľmi pekne Vám ďakujem.PlačemPlačem

Božena, So, 24. 05. 2008 - 11:03

Ešte mi prosím poraďte, či môžem dávať snehové ozdoby na fondánt

Ďakuje, ďakujem, ďakujem
Smútok

Božena, Po, 28. 07. 2008 - 20:23

Aj keď mi nikto neporadil, prišla som na všetky finty sama, som spokojná.
Mám taký dojem, že radu dostane len tá, keď už ju niekto pozná.
(brokenheart)

Bohus_L, Ut, 29. 07. 2008 - 07:29

Boženka mrzí ma, že máš ten dojem, ale je leto a veľa z nás je na dovolenke poprípade v záhrade a pod, a na net nám nezostáva času. Priznám, sa že ja osobne som tu poslednou dobou len veľmi sporadicky, mrknem nové torty, a veľakrát nestačím ani len pochváliť.
K tomu fondánu, nenapísala si aký si robila. Tento podľa receptu? Všeobecne sa akýkoľvek lepí v spojoch len vodou.
Ja robievam Marschmellovs fondant tiež lepím len vodou a pri vaľkaní ho podsypávam cukrom zmiešaným so škrobom aby sa nelepil.
MMF býva krásne matné(ja takýto porvch uprednostňujem, pretože keď sa leskne, torta má vzhľad, že sa ide roztiecť). Ak chceš lesklý stačí to pretrieť jemne vlhkou handričkou. Inak pre pastelové odtiene farbím priamo hmotu, pre sýte odtiene maľujem štetcom povrch hotovej torty.
Snažím sa inak potiahnuť jedným kusom, pretože spoj býva vidieť. nedá sa celkom dokonale zahladiť. Alebo spájam na mieste, kde to viem zakryť.
dúfam, že som ti povedal všetko.ÚsmevÚsmev

"Piecť môže každý!"
http://bohusl.multiply.com/
http://picasaweb.google.com/Bohus73

Bozenka, ospravedlnujem sa, ale nebola som dlho prihlasena....ked ti niekto neodpisuje, skus m napisat, cez kontakty na email...

Anka, prosím Ťa mohla by si dať recept na ten varený fondán, zišiel by sa Chichocem sa ďakujem Bozkávam

anka_, Ne, 25. 05. 2008 - 14:41

Recept na fondán.4 dl vody, 1 polievkovú lyžicu octu a 1 kg kryštálového cukru variť na nitku. Pokiaľ sa hmota ešte nevarí, miešať, ale keď začne vrieť, miešať pre - stanem. Počas varenia lyžicou zberám z bokov rajnice usadenú hnedkastú penu. Uvarený fondán vylem do studenou vodou vypláchnutej misky a vrch fondánu pokropím studenou vodou.Chladím to v drese v studenej vode. Počas chlad - nutia vodu vymením, aby to bolo skôr. Vychladnutý fondán šľahám mixerom . Vtedy je dobre uvarený, keď je po vy - šľahaní bielučký a nie je riedky. Pokiaľ ho dávam na zá - kusok, nevadí keď je aj redší, no na tortu musí byť hus - tý , pretože z bokov torty steká.Torta nemôže byť pod fondánom potretá krémom, pretože na krém sa nedá natrieť.Potierať treba aspoň 3-krát . Je to pracné. Treba skúsiť.

Ahojte dievcata, prosim Vas viete mi prosim napisat presne, ktory z tychto dvoch receptov je na veterniky??? myslim na vrch - malo by to byt taky krasny ruzovucky :-!) Hambím sa

Kisko, St, 27. 10. 2010 - 12:25

Recept je dobry,iba ja na miesto medu dávam glukozovy sirup,a tak je vysledok pekne biely

Lea 106, Ne, 30. 09. 2012 - 11:34

ahojte všetci potrebujem radu babka má 70 tku už som piekla veľa tort raz aj s marcipánom ale nikdy s fondánom a preto by som sa rada spýtala či sa dá fondán miešať s jedlími potravinárskymi farbami ? a ked tak nejaký internetový obchod kde ich kupiť dakujem LEA :))
ObjímamHambím sa

Lea 106, Ne, 30. 09. 2012 - 11:34

ahojte všetci potrebujem radu babka má 70 tku už som piekla veľa tort raz aj s marcipánom ale nikdy s fondánom a preto by som sa rada spýtala či sa dá fondán miešať s jedlími potravinárskymi farbami ? a ked tak nejaký internetový obchod kde ich kupiť dakujem LEA :))
ObjímamHambím sa

nnell25, Št, 29. 11. 2012 - 11:56

Ahoj, dakujem za super recept, dnes som ho robila a uvidime ako sa s nim bude dat pracovat zajtra. Chcem sa spytat ako to mam vyvalkat aby nebolo vidiet spoje ale iba cisty rovny plat. Snad som tie suroviny vsetky dala spravne a islo mi tam omnoho viac cukru ako je v recepte.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama