reklama

Pravá dobošová torta

Pridal/a Irma dňa 14. 03. 2010 - 15:55 - Recepty Irma
Pravá dobošová torta, Recepty na torty, Irma

Irma


reklama

Lahodná chuť dobošovej torty, ktorá sa nedá zameniť so žiadnou inou. Vycibrené chuťové kanáliky si to zapamätajú.

Ingrediencie
Cesto:
7 kusy vajce
2 1⁄2 polievkové lyžice voda vlažná
160 gramov kryštálový cukor
1 balík vanilkový cukor
90 gramov hladká múka
90 gramov polohrubá múka
1 štipka soľ
Plnka:
6 kusy vajce
300 gramov kryštálový cukor
2 balíky vanilkový cukor
300 gramov čokoláda na varenie
500 gramov maslo
Poleva:
10 polievkové lyžice kryštálový cukor
Na ozdobu:
  orechy nasekané
Postup

Krém :

(plnku robím deň dopredu) Celé vajíčka dám do smaltovanej misy, ktorá potom vydrží byť aj nad parou. Pridám cukor s vanilkovým cukrom a šľahám, kým sa cukor nerozpustí (cca 10 min). Potom ho preložím nad vysoký hrniec kde je asi na dva prsty vody, ktorá vrie a šľahám ich tam cca 15 -20 min. Pridám rozlámanú čokoládu a šľahám ďalej cca 15 - 25 min. Občas stíšim plyn, aby sa po bokoch nevytvorili z cukru "hrudky". Má to byť hustá masa ale až po vychladený je hmota naozaj hustá. Čokoládovú hmotu nechám cca 1 hodinu chladnúť. Nádobu do robota naplním touto hmotou, nechám šľahať a pomaly pridávam na kúsky nakrájané maslo. Na najväčších otáčkach ju nechám vyšľahať do penista, odložím do druhého dňa keď ju natieram na pláty.

Korpusy:

Bielka + soľ pomaly šľahám (2min.), potom silnejšie, pridám 60 gr cukru a došľahám do tuha. K žltkám pridám zbytok cukru + vanilkový cukor + vodu a šľahám do zhustnutia (cca 8-10min.). K vyšľahaným žltkám pridám múku a pomaly, krúživým pohybom zapracuvávam. Nakoniec pridám po častiach vyšľahané bielka, rovnomerne rozmiešam (zbytočne veľa nemiešam).

Ja si ich pečiem tak, že z 2 tortových foriem (rovnakej veľkosti) priemer 26cm, zoberiem spodky, ktoré vysteliem papierom na pečenie, vymažem olejom a vysypem hrubou múkou. Na každy kruh dám toľko cesta(cca 1 1/2 PL), že keď prejdem veľkým nožom po povrchu, tak ho zarovnám (zbytok zotriem). Dám do teplej rúry piecť pri teplote 150 °C horkovzdušnej cca 6 - 7 min. (Cesto má byť upečené do bledučkoružova ).

Kým sa jedno pečie pripravím si druhú na pečenie. Upečenú vyberiem z rúry, nožom podvyhnem a vyberiem aj s papierom. Prevrátim na dosku a stiahnem papier. Cesto má byť tak hrubé aby sa pri stiahnutí papiera na pečenie bola hrubá 4 - 5 mm.

Postup opakujem, kým mám cesto. Najkrajšie upečené cesto si pripravím na poliatie karamelom. Položím na dosku, pod cesto dám čistý papier na pečenie. Pripravím si veľký ostrý nôž (na narezanie dielov), ceru, ktorou nôž potieram, aby sa horúci karamel neprilepil. Na rovnomernosť dielov mám takú okrúhlu pomôcku (dielovač) z umelej hmoty a tá má 16 zárezov, ktorú tak isto potriem cerou aby sa neprilepila na karamel keď ju otlačím.

Poleva:

do väčšej panvice (s neprilnavým dnom) dám cukor a pomaly miešam na miernom ohni kým sa úplne neskaramelizuje. Pomocou lyžice rovnomerne ju porozlievam po celom povrchu pripraveného cesta. Keď mám karamel dobre rozotretý, počkám kým začne tuhnúť (1-2 min) otlačím natretú pomôcku, ktorá mi zanechá zárezy, a natretým nožom dokonale oddelujem dielik po dieliku. Nôž zakaždým rýchlo pretriem cerou a zarezúvam. Treba dávať pozor, lebo vonkajšie okraje sú už stuhnuté a vo vnútri ešte môže byť tekuté a bude sa lepiť na nôž. Vykrojené dieliky nechám dobre vychladnúť.

D o k o n č e n i e :

Plát natriem studenou čokoládovou plnkou, uložím naň druhý plát, trochu pritlačím aby bol tesný, natriem a pokračujem kým mám pláty (6 - 7). Teraz zatriem plnkou aj okolo torty. Na najvrchnejší natretý plát si naznačím dieliky otlačením (dielovačom 16 ks). Do sáčku si dám zbytok krému a nasadenou ozdobnou trubičkou krúživým pohybom nanesiem na každý označený diel zo stredu smerom von krém. Nechám hodinu tuhnúť a potom šikmo (pololežato) medzi nanesené krémy uložím karamelové pláty (trojuholníky) tak, aby sa v strede dotýkali a boli uložené jedným smerom. Nakoniec okolo uložím opražené mandľové lupienky. Keď mám čas, tak po jednom vedľa seba. Keď nie, tak dávam nabratú hrsť lupienkou okolo pritlačením. Môžu byť aj posekané alebo zomleté orechy. Do stredu dávam marcipánové kvetinky s lístočkami. Najlepšie chutí na druhý deň.

O z d o b a :

 mleté orechy nasypeme a zľahka pritlačíme k bokom

Doplňujúce obrázky
Pravá dobošová torta, Recepty na torty, Irma, 1

Irma

Pravá dobošová torta, Recepty na torty, Irma, 2

Irma

Výnos
1 torta
Celkový čas
1 hod, 7 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
7 minút
Priemer 5 (6 hlasov)

reklama


reklama

Kaga, Ne, 14. 03. 2010 - 20:36

ahoj, tá torta vyzerá úžasne, prosím ťa, aká je vysoká? Úsmev

mana1, Ne, 14. 03. 2010 - 21:08

TlieskamTlieskamTlieskamZlomené srdceZlomené srdce teraz by mi stačil aj maly kusok tej úžasnej torty Zlomené srdceZlomené srdceTortaTortaTorta

ela1, Po, 15. 03. 2010 - 10:22

si zlatá ďakujem veľmi pekne určite vyskúšamÚsmevSlnko

Korona, Po, 15. 03. 2010 - 10:50

..to je ozaj dopodrobna popísaný recept - paráda. Len sa chcem spýtať, do toho karamelu sa nepridáva nič na zvláčnenie, keď je to samý cukor, to bude tvrdé, či tak to má byť?

Irmuška veľmi pekne ďakujeme a v bez servítky si bola SUPROVÁ. Rád tú reláciu pozerám ale ti markizácke techtle mechtle mi začínajú vadiť. Určite tie "konflikty" nie sú také ako ich Markíza odvisiela. Mám pravdu?

marycka, Ut, 16. 03. 2010 - 06:47

Irmuska,krasny postup.To ozaj musi chapat kazdy tak to ma byt.Dakujem.skusim.TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam
.

lydia, Ut, 16. 03. 2010 - 06:54

Irmuška, ako vždy, recept od teba napísaný lopatisticky- každý chápe ÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

Irma, Ut, 16. 03. 2010 - 10:19

ÚsmevBozkávam ďakujemBozkávamÚsmev
Kaga Úsmev Torta je vysoká cca 10 cm, ešte som ju na výšku nemerala ani nevážila,
Korona Úsmev Do karamelu ani vodu ani citrónovú šťavu, nič nedávam. Je tvrdšií ale aj dlhšie vydrží. Karamel totiž začne mäkknúť (strácať sa) rýchlejšie keď sme ho aj čo len trochu zriedili.
matulko74 Úsmev Treba sa prihlásiť do súťaže Chichocem sa potom len uvidíš MrkámVeľký úsmevChichocem sa a čakáš čo režisér nastrihá z celodenného natáčania. My sme boli posledná 30-tka, náš čistý vysielací čas relácie je 31 min. Pre veľkú sledovanosť sa vysielací čas zvýšil na 40 min. V Maďarsku ju vysielajú až 1 hodinu. Tam kde sa varí, tak u tej je jeden štáb od cca 7.3o - 21.oo ale boli niekde aj do rána. Druhý štáb je s ostatnými účinkujúcimi a potom sa príchodom spoja. Ďalej natáčajú obidve kamery naraz, a každá má určený uhol pohľadu.
Úsmevmarycka Úsmev lydia Úsmev Mnohých už odradilo od pečenia recept, napísaný na 5-6 riadkov, lebo chýbali najzákladnejšie informácie a koláč, torta ... sa im nepodaril. Tak to druhý krát už neskúšali. Škoda.

marycka, Ut, 16. 03. 2010 - 22:20

Irmuska,este by ma zaujimalo kolko moze stat taka torta.Lebo je dost narocna a myslim,ze aj draha.Uz ked mam opisovat ten recept uff Chichocem sa aj somsa spotila a co az ho budem robitChichocem saChichocem sa

.

Irma, So, 20. 03. 2010 - 21:21

marycka Úsmev zrátam suroviny + 50%, napr. 15+15=30.-E, v tom je už zarátané všetko, elektrika, voda, všetko čo potrebujem k pečeniu, podnosy s baliacim papierom... ÚsmevÚsmev

marycka, Po, 22. 03. 2010 - 21:02

Irma uz som jurobila.No dala viacej roboty,ale bola dobra.Ten krem sa mi pacil chutovo .cesto robim aj ja tak podobne skoro tak isto,len doteraz som robila ako rezy na plech.Najprv som to ch cela robit na predaj ,ale ked som zistila aka je ta plnka dobra,tak som ju podarovala bratovi Jozefovi.Len ten karamel som mala trocha popraskany.Poslem foto.Irma dozvedela som sa,ze si robila s mojim synom vo Wolcvagene.On sa vtedy ucil za kuchara.Dokonca si mu nieco pomahala robit na skusky.Poznal ta vo vareni.Chichocem saTlieskamÁno

maťa.m, Ut, 23. 03. 2010 - 17:42

konečne som to odpísala.dakujem za recept,vyskúšam.ja zbožnujem dobošku.čo by sa stalo,keby som vajíčka na cesto šľahala spolu?

Irma, St, 24. 03. 2010 - 10:30

ÚsmevÚsmev marycka, Dobošova torta je s karamelom OK. A že popraskala, nevadí. Najbližšie to bude lepšie. Pri práci s karamelom sa musí rýchlo pracovať. Teraz už vieš, čo ťa pri nej čaká. Poslala som ti mail.
ÚsmevÚsmev maťa.m, neviem čo by sa stalo, ja ich robím oddelene. Skús, uvidíš.

hrdzka, Št, 15. 04. 2010 - 11:37

ÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁno paráda aj ja to skúúúsim...snad sa mi to pojdeHambím saHambím saHambím sa a ked nie tak aspon ten krem skusim.TlieskamTlieskamTlieskam

Faolan, Ne, 07. 08. 2011 - 09:29

mnaam tak to znie fantasticky,ja milujem dobosku,mne nevdi sa s niecim "piplat" pokial to stoji za to. Úsmev Ja sa iba obavam toho karamelu.S tym veru nemam ziadne skusenosti,ja neviem ani len plnku urobit bez toho,aby som tam nemala hrudky Smútok Ta tvoja torta je nadherna!!! Musim vyskusat este dnes! Úsmev Dakujem za podelenie sa s receptom. Kvietok

vikica, So, 07. 04. 2012 - 19:04

super!pekne krasne si nam to pozjasnila,dakujeme za recept a postup!už som to skušala,je fantastická!moja buduca švagrina mna poprosila aby som jej na svadbu upiekla štvorposchodovu dobošovu tortu... Prekvapenie no neviem,či to zvladnem,a či je to vobec realne...čo ty na to Irma, ako odbornik?

Irma, So, 07. 04. 2012 - 22:59

Keď si to skúšala a si to ako píšeš, zvládla Tlieskam tak sa ti určite podarí aj štvorposchodová TortaTortaTortaTorta je to len praxou ako všetko ostatné. Držím palce ÁnoÁnoÁnoTorta

vikica, Ne, 08. 04. 2012 - 13:58

bude to v auguste,budu horučavy...poviem pravdu,boim sa do toho pustíť,Boh vie ako to dopadne Mlčím ale ked sa poschodia vystužia asi to vydrží.

kolla19, Po, 07. 01. 2013 - 08:21

ja sa bojím či sa mi krém nesekne,nemusím maslo najprv vyšlahat?

robila som tu vašu dobošovu tortu, len neviem prečo mi to veľmi nechcelo narásť. možno som dávala tenke pláty. ale na forme 24 cm, mi vyšlo 5 plátov. ale dufam, ze chutit bude, ten krem robim často aj ja, tak som zvedavá potom na odozvu. vdaka za receptik ÁnoTortaTortaTortaTortaTortaHambím saHambím saHambím saHambím saHambím saHambím saHambím saTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

robila som aj ja tortu podľa Vášho receptu..robila som pláty z 1 a pol dávky, lebo som mala tortu po naplnení veľmi nízku...pláty boli trošku tvrdé, ale predpokladám že po naplnení krémom by mali zmäknúť? nechutnala som ju, lebo bola do daru, tak snáď im chutila... Úsmev

Irma, Po, 13. 04. 2015 - 23:24

TlieskamÁno Však povedia tí čo ju jedli, že aká bola. ÁnoTlieskam

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama