Irma
Lahodná chuť dobošovej torty, ktorá sa nedá zameniť so žiadnou inou. Vycibrené chuťové kanáliky si to zapamätajú.
Cesto: | ||
7 | kusy | vajce |
2 1⁄2 | polievkové lyžice | voda vlažná |
160 | gramov | kryštálový cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
90 | gramov | hladká múka |
90 | gramov | polohrubá múka |
1 | štipka | soľ |
Plnka: | ||
6 | kusy | vajce |
300 | gramov | kryštálový cukor |
2 | balíky | vanilkový cukor |
300 | gramov | čokoláda na varenie |
500 | gramov | maslo |
Poleva: | ||
10 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
Na ozdobu: | ||
orechy nasekané |
Krém :
(plnku robím deň dopredu) Celé vajíčka dám do smaltovanej misy, ktorá potom vydrží byť aj nad parou. Pridám cukor s vanilkovým cukrom a šľahám, kým sa cukor nerozpustí (cca 10 min). Potom ho preložím nad vysoký hrniec kde je asi na dva prsty vody, ktorá vrie a šľahám ich tam cca 15 -20 min. Pridám rozlámanú čokoládu a šľahám ďalej cca 15 - 25 min. Občas stíšim plyn, aby sa po bokoch nevytvorili z cukru "hrudky". Má to byť hustá masa ale až po vychladený je hmota naozaj hustá. Čokoládovú hmotu nechám cca 1 hodinu chladnúť. Nádobu do robota naplním touto hmotou, nechám šľahať a pomaly pridávam na kúsky nakrájané maslo. Na najväčších otáčkach ju nechám vyšľahať do penista, odložím do druhého dňa keď ju natieram na pláty.
Korpusy:
Bielka + soľ pomaly šľahám (2min.), potom silnejšie, pridám 60 gr cukru a došľahám do tuha. K žltkám pridám zbytok cukru + vanilkový cukor + vodu a šľahám do zhustnutia (cca 8-10min.). K vyšľahaným žltkám pridám múku a pomaly, krúživým pohybom zapracuvávam. Nakoniec pridám po častiach vyšľahané bielka, rovnomerne rozmiešam (zbytočne veľa nemiešam).
Ja si ich pečiem tak, že z 2 tortových foriem (rovnakej veľkosti) priemer 26cm, zoberiem spodky, ktoré vysteliem papierom na pečenie, vymažem olejom a vysypem hrubou múkou. Na každy kruh dám toľko cesta(cca 1 1/2 PL), že keď prejdem veľkým nožom po povrchu, tak ho zarovnám (zbytok zotriem). Dám do teplej rúry piecť pri teplote 150 °C horkovzdušnej cca 6 - 7 min. (Cesto má byť upečené do bledučkoružova ).
Kým sa jedno pečie pripravím si druhú na pečenie. Upečenú vyberiem z rúry, nožom podvyhnem a vyberiem aj s papierom. Prevrátim na dosku a stiahnem papier. Cesto má byť tak hrubé aby sa pri stiahnutí papiera na pečenie bola hrubá 4 - 5 mm.
Postup opakujem, kým mám cesto. Najkrajšie upečené cesto si pripravím na poliatie karamelom. Položím na dosku, pod cesto dám čistý papier na pečenie. Pripravím si veľký ostrý nôž (na narezanie dielov), ceru, ktorou nôž potieram, aby sa horúci karamel neprilepil. Na rovnomernosť dielov mám takú okrúhlu pomôcku (dielovač) z umelej hmoty a tá má 16 zárezov, ktorú tak isto potriem cerou aby sa neprilepila na karamel keď ju otlačím.
Poleva:
do väčšej panvice (s neprilnavým dnom) dám cukor a pomaly miešam na miernom ohni kým sa úplne neskaramelizuje. Pomocou lyžice rovnomerne ju porozlievam po celom povrchu pripraveného cesta. Keď mám karamel dobre rozotretý, počkám kým začne tuhnúť (1-2 min) otlačím natretú pomôcku, ktorá mi zanechá zárezy, a natretým nožom dokonale oddelujem dielik po dieliku. Nôž zakaždým rýchlo pretriem cerou a zarezúvam. Treba dávať pozor, lebo vonkajšie okraje sú už stuhnuté a vo vnútri ešte môže byť tekuté a bude sa lepiť na nôž. Vykrojené dieliky nechám dobre vychladnúť.
D o k o n č e n i e :
Plát natriem studenou čokoládovou plnkou, uložím naň druhý plát, trochu pritlačím aby bol tesný, natriem a pokračujem kým mám pláty (6 - 7). Teraz zatriem plnkou aj okolo torty. Na najvrchnejší natretý plát si naznačím dieliky otlačením (dielovačom 16 ks). Do sáčku si dám zbytok krému a nasadenou ozdobnou trubičkou krúživým pohybom nanesiem na každý označený diel zo stredu smerom von krém. Nechám hodinu tuhnúť a potom šikmo (pololežato) medzi nanesené krémy uložím karamelové pláty (trojuholníky) tak, aby sa v strede dotýkali a boli uložené jedným smerom. Nakoniec okolo uložím opražené mandľové lupienky. Keď mám čas, tak po jednom vedľa seba. Keď nie, tak dávam nabratú hrsť lupienkou okolo pritlačením. Môžu byť aj posekané alebo zomleté orechy. Do stredu dávam marcipánové kvetinky s lístočkami. Najlepšie chutí na druhý deň.
O z d o b a :
mleté orechy nasypeme a zľahka pritlačíme k bokom
Irma
Irma
dakujeme za recept,
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
perfektné
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ahoj, tá torta vyzerá úžasne, prosím ťa, aká je vysoká?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
teraz by mi stačil aj maly kusok tej úžasnej torty
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
si zlatá ďakujem veľmi pekne určite vyskúšam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
..to je ozaj dopodrobna popísaný recept - paráda. Len sa chcem spýtať, do toho karamelu sa nepridáva nič na zvláčnenie, keď je to samý cukor, to bude tvrdé, či tak to má byť?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Irmuška veľmi pekne ďakujeme a v bez servítky si bola SUPROVÁ. Rád tú reláciu pozerám ale ti markizácke techtle mechtle mi začínajú vadiť. Určite tie "konflikty" nie sú také ako ich Markíza odvisiela. Mám pravdu?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aj ja dakujem za receptík.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Irmuska,krasny postup.To ozaj musi chapat kazdy tak to ma byt.Dakujem.skusim.
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Irmuška, ako vždy, recept od teba napísaný lopatisticky- každý chápe
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem
Kaga Torta je vysoká cca 10 cm, ešte som ju na výšku nemerala ani nevážila,
Korona Do karamelu ani vodu ani citrónovú šťavu, nič nedávam. Je tvrdšií ale aj dlhšie vydrží. Karamel totiž začne mäkknúť (strácať sa) rýchlejšie keď sme ho aj čo len trochu zriedili.
matulko74 Treba sa prihlásiť do súťaže potom len uvidíš a čakáš čo režisér nastrihá z celodenného natáčania. My sme boli posledná 30-tka, náš čistý vysielací čas relácie je 31 min. Pre veľkú sledovanosť sa vysielací čas zvýšil na 40 min. V Maďarsku ju vysielajú až 1 hodinu. Tam kde sa varí, tak u tej je jeden štáb od cca 7.3o - 21.oo ale boli niekde aj do rána. Druhý štáb je s ostatnými účinkujúcimi a potom sa príchodom spoja. Ďalej natáčajú obidve kamery naraz, a každá má určený uhol pohľadu.
marycka lydia Mnohých už odradilo od pečenia recept, napísaný na 5-6 riadkov, lebo chýbali najzákladnejšie informácie a koláč, torta ... sa im nepodaril. Tak to druhý krát už neskúšali. Škoda.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Irmuska,este by ma zaujimalo kolko moze stat taka torta.Lebo je dost narocna a myslim,ze aj draha.Uz ked mam opisovat ten recept uff aj somsa spotila a co az ho budem robit
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
,
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
marycka zrátam suroviny + 50%, napr. 15+15=30.-E, v tom je už zarátané všetko, elektrika, voda, všetko čo potrebujem k pečeniu, podnosy s baliacim papierom...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Irma uz som jurobila.No dala viacej roboty,ale bola dobra.Ten krem sa mi pacil chutovo .cesto robim aj ja tak podobne skoro tak isto,len doteraz som robila ako rezy na plech.Najprv som to ch cela robit na predaj ,ale ked som zistila aka je ta plnka dobra,tak som ju podarovala bratovi Jozefovi.Len ten karamel som mala trocha popraskany.Poslem foto.Irma dozvedela som sa,ze si robila s mojim synom vo Wolcvagene.On sa vtedy ucil za kuchara.Dokonca si mu nieco pomahala robit na skusky.Poznal ta vo vareni.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
konečne som to odpísala.dakujem za recept,vyskúšam.ja zbožnujem dobošku.čo by sa stalo,keby som vajíčka na cesto šľahala spolu?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
marycka, Dobošova torta je s karamelom OK. A že popraskala, nevadí. Najbližšie to bude lepšie. Pri práci s karamelom sa musí rýchlo pracovať. Teraz už vieš, čo ťa pri nej čaká. Poslala som ti mail.
maťa.m, neviem čo by sa stalo, ja ich robím oddelene. Skús, uvidíš.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
krasota musi bzt velmi chutna cau
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
paráda aj ja to skúúúsim...snad sa mi to pojde a ked nie tak aspon ten krem skusim.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem Vam za recept
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
uzasny recept odporucam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mnaam tak to znie fantasticky,ja milujem dobosku,mne nevdi sa s niecim "piplat" pokial to stoji za to. Ja sa iba obavam toho karamelu.S tym veru nemam ziadne skusenosti,ja neviem ani len plnku urobit bez toho,aby som tam nemala hrudky Ta tvoja torta je nadherna!!! Musim vyskusat este dnes! Dakujem za podelenie sa s receptom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
IRMUSKA pisala som ti meil potrebujem od teba poradit dakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Monika odpísala som ti
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super!pekne krasne si nam to pozjasnila,dakujeme za recept a postup!už som to skušala,je fantastická!moja buduca švagrina mna poprosila aby som jej na svadbu upiekla štvorposchodovu dobošovu tortu... no neviem,či to zvladnem,a či je to vobec realne...čo ty na to Irma, ako odbornik?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Keď si to skúšala a si to ako píšeš, zvládla tak sa ti určite podarí aj štvorposchodová je to len praxou ako všetko ostatné. Držím palce
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
bude to v auguste,budu horučavy...poviem pravdu,boim sa do toho pustíť,Boh vie ako to dopadne ale ked sa poschodia vystužia asi to vydrží.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja sa bojím či sa mi krém nesekne,nemusím maslo najprv vyšlahat?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
robila som tu vašu dobošovu tortu, len neviem prečo mi to veľmi nechcelo narásť. možno som dávala tenke pláty. ale na forme 24 cm, mi vyšlo 5 plátov. ale dufam, ze chutit bude, ten krem robim často aj ja, tak som zvedavá potom na odozvu. vdaka za receptik
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
robila som aj ja tortu podľa Vášho receptu..robila som pláty z 1 a pol dávky, lebo som mala tortu po naplnení veľmi nízku...pláty boli trošku tvrdé, ale predpokladám že po naplnení krémom by mali zmäknúť? nechutnala som ju, lebo bola do daru, tak snáď im chutila...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Však povedia tí čo ju jedli, že aká bola.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujeme