reklama

Plnka do dobošky


reklama

Ahojte. Prosím vás o radu. Idem robiť plnku do dobošky: 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor a 100 g čokolády vyšľahám nad parou do zhustnutia, dám vychladiť, primiešam 2 polievkové lyžice kakaa. Vyšľahám 250 g HERY a postupne do nej zašľahám čokoládovú kašu.
Cesto idem robiť z 13 vajec okrúhle s priemerom 24 cm.
Ako mám urobiť tú plnku? Najskôr rozpustiť čokoládu a potom do nej pridať vajcia a šľahať? Alebo najskôr vyšľahať vajcia a potom pridať čokoládu? Nikdy som to nerobila, nechcem to skaziť. A bude mi stačiť táto dávka plnky na toto množstvo cesta? Alebo radšej dve dávky? Dakujem za odpovede. Zlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce


reklama


reklama

Ja by som radsej urobila 2 davky.Ja do dobosky davam falosny parizsky krem a je vyborna.Viem ze mi mnohe mozu oponovat,ale pre mna je dolezitejsia chut ako originalita.

Urob určite z 2 dávok, najskôr vyšľahaj vajcia s cukrom nad perou a potom pridaj roztopenú čokoládu a HERU.Nech sa vydaríPohodaTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

Irma, So, 23. 01. 2010 - 14:15

Keď celé vajíčka šľaháš nad parou a už pri ochutnaní cítiš že je teplé tak vtedy už môžeš dať čokoládu (ja zabalenú čokoládu párkrát tresnem o stôl a už je na márne kúsky rozbitá) ona sa sama rozpustí.
Na 24 priemer rátam menšie vajíčka 1 ks na korpus a plnku by som dala určite dvojitú dávku čo tu máš uvedené.
A "Doboška" je preto doboška, lebo sa robí podľa originálu,aj s karamelovým vrchom, ináč je to len chutné či menej chutné plnené piškotové cesto.

jujanta, So, 23. 01. 2010 - 16:06

dakujem, Zlomené srdceZlomené srdce cestá mám upečené, vyšlo mi ich 16 ÁnoÁnoÁno . Aj plnku som už ušľahala nad parou, práve sa chladí. Irma, prosím ťa, počula som už o tom karamelovom vrchu, ale vôbec neviem ako na to. PoraďTlieskamTlieskam

Irma, So, 23. 01. 2010 - 16:52

Z upečených plátov si vyberieš najrovnejšiu - najkrajšiu, ten bude poliatý karamelom.
Ja si všetko pripravým dopredu.
- Okrúhli "tortový označovač dielikov" natrem Herou, každý jeden.
- veľký ostrý nôž,
- Heru, do nej si počas rezania mastím nôž aby sa karamel neprilepoval.
Na panvicu dám cca 10 PL (polievkových lyžíc) kryštálový cukor, ktorý pri miernom ohni nechám rozpúšťať. Miešaním regulujem rozpúšťanie. Cukor má byť rozpustený krásnej "karamelovej" farby, nie prihoretý- tmavý.
Nalejem na pripravený plát a lyžicou upravujem vyliatu masu, aby bolo všade rovnomerne rozložená. Zoberiem natretý označovač, otlačím do karamelu natoľko, aby boli vydieť ryhy. Teraz natretým ostrým nožom už zarežem, prerežem plát kol dookola, dielik po dieliku.
Ja ukladám dieliky väčšinou kolmo na tortu, dielik sa opiera o plnkový pás.
Niet nad ten karamel aj s naplneným rezom. Mňam.
Musí sa pracovať veľmi ale veľmi rýchlo, pretože keď karamel začne tuhnuť už s ním nemôžeš nič robiť. Pri rezaní praská.
Neboj sa, určite sa ti to podarí.
Takto má vypadať originál Dobošova torta.

jujanta, So, 23. 01. 2010 - 19:42

wau TlieskamTlieskamTlieskam tak to je robota, dosť komplikované. Si fakt šikovná,TlieskamTlieskamTlieskam ja by som to asi nezvládla. Ale veľmi pekne ďakujem za receptík, ako na to. Možno raz nájdem odvahu vyskúšať to. Medzitým som už tortičku dokončila, obliala som ju celú čokoládovou polevou a dozdobila plnkou a cukríkmi. Zajtra si na nej určite pochutíme. Je pre môjho otca, zajtra má 58 rokov. Zlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce Pekný večer prajem

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama