reklama

Marshmallow Fondant

Pridal/a Bohus_L dňa 04. 04. 2008 - 12:22 - Recepty Bohus_L
Marshmallow Fondant, Recepty na marcipán, fondant a iné, Bohus_L

reklama

Marshmallow fondant na poťahovanie aj ozdoby a kvietky.

Ingrediencie
1 čajová lyžička kyselina citrónová
170 gramov marshmallow
3 polievkové lyžice voda
55 gramov Cera
500 gramov práškový cukor
Postup

Haribo Dulcia Rubino : V obchodoch sa objavili aj Americké cukríky, sú biele a netreba ich umývať, Pozor!!! je to balenie 300 g takže k tomu treba prispôsobiť aj ostatné ingrediencie a treba pri rozpúšťaní cukríkov pridať aj 3 lyžice vody

Cukríky si umyjeme z ružového cukru, dáme do misky, biely tuk a kys. citrónovú a dáme na cca 2min do mikrovlnky rozpustiť, (pravidelne po 15 sek vyberať a premiešavať).

Vmiešame 400 g práškového cukru, vyklopíme na pocukrovanú dosku a v miesime ešte asi 100 g cukru, aby bola hmota tvárna ale držala tvar.

Farbí sa to bežnými potravinárskymi farbami. Pre sýty odtieň odporúčam farbu rozpustiť a pridávať už na začiatku pri rozpúšťaní cukríkov. Dá sa ňou poťahovať aj robiť ozdoby.

Skladovať v sáčku. Pre opätovné použitie treba na 10-15 sekúnd zohriať v mikrovlnke a premiesiť mokrými rukami. Pozor na vzduchu dosť rýchlo tuhne takže skladovať v sáčku a vybrať si vždy len také množstvo ktoré spotrebujete. Keď napr. robíte kvietky a vyvaľkali ste si placku tak držať pod fóliou.

Keď chcete vaľkať na poťah tak stále podsypávať práškovým cukrom zmiešaným so škrobom aby sa vám to nelepilo. Mne sa na prvý krát nikdy nepodarí vyvaľkať pekná placka a skoro vždy sa mi prilepí, ale keď to zhrčím a vyvaľkám na novo tak je to už lepšie. Niekedy je to OK až na 3krát. Pri modelovaní kvietkov a figúrok nepodsypávať ale podmasťovať Cerou.

Celkový čas
10 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 5 (2 hlasov)

reklama


reklama

Bohus_L, Pi, 04. 04. 2008 - 12:26

Zabudol som uviesť, že môžete pridať ľubovoľnú arómu.

Robila som podla receptu fondant pred mesiacom a podaril sa na moje velke prekvapenie na prvykrat. Potiahla som nim celu tortu a este som vyrobila aj farebne bodkz. Tortu som dala po rozkrojani na noc na balkon a rano som zistila, ze fondant sa akokeby pomaly roztekal.Zrejme to bolo vlhkom na balkone. Je potrebne tortu potiahnutu MMF specialne skladovat. Chcem o tyzden robit dalsiu a bojim sa, aby sa mi to neroztieklo este pred oslavou. Dakujem.

ercicka, Ne, 06. 03. 2011 - 09:49

potiahnutu tortu prikry igelitom a daj do tiena. na balkone je ovela chladnejsie ako v kuchyni, takze ked tas studenu tortu dovnutra, vyzraza sa na nej voda ako ked vytiahnes pivo z chladnicky. a ta vyzrazana voda sposobuje to roztekanie potahovej hmoty. tu tortu daj dovnutra v tom igelite a z igelitu ju vytiahni az ked sa trochu zohreje, asi za pol hodinu ... pozri sem ako som rozmrazovala tortu, je to ten isty princip:
http://foto.dama.cz/foto.php?f=779349

tania, So, 05. 03. 2011 - 16:27

Dakujem za rýchly lacný a výborný tip na poťah.hmotu,robila som ju teraz a na prvý krát mi vyšla:) Tlieskam a to som ju robila len z polovice sáčku cukríkov a lyžice masla!ostatné od oka:) ešte síce idem rozvalkať na tortičku ako poťah ale hmota je výborná velmi dobre sa s nou pracuje myslím že rozvalkať pôjde lahko.super nápad.môžem vedieť odkial ho máš?? Áno

tania, Ne, 06. 03. 2011 - 11:30

ešte sa chcem spýtať,ked budem poťahovať tortu (prvý krát) hmota musí ísť len na cesto a asi nie na plnku,inak by sa topila však? skušobne som potiahla bublaninu a tam kde bolo ovocia sa hmota do rána trošku stopila z toho usudzujem že asi na plnku hmota nesmie ísť.je to tak?

Bohus_L, Ut, 15. 03. 2011 - 20:24

Nie hmota práve má ísť na maslovú plnku, ale nie na ovocie.

pomoooooooc ja som zufala z tejto hmoty. je pravda ,ze sa to len ucim,ale ked niektorym zienkam vysla na 1x,tajne som dufala,ze aj mne . Ale zazrak a nekonal. Robila som predne podla postupu. Na 2 min do mikro a kazdych 15 sek. vybrat a miesat. Samozrejme miesala som to vareskou a skoro vsetka hmota mi ostaLa na nej nalepena. OK. Tak som to dal na dalsich 15 sek. a takto dookola az kym nedosli 2 min. Potom som to vybrala,dala tam cukor a v tom momente to skamenelo!!! Co som urobila zle?! Som z toho zufala. Nepouzila som tieto cukriky,ale tie od Jojo firmy. Ale myslim,ze to na tom az tak nezalezi. Ako viem ,kedy to je spravne roztopene? Ako to vyzera spravne roztopene? Mne sa to zakazdym len nafuklo a ked som to premiesala,tak to splaslo, strasne sa to tahalo. A potom som to take skalne hodila zas do mikro (uz aj s cukrom) a to ani nahodou nechcelo zmaknut.

PS: a este vec posledna. vsade sa pise,ze MMF hmota je krasna biela. Mne ostala ruzova po cukrikoch. To co je za zradu?

ajka120, Ut, 24. 04. 2012 - 12:30

To nieje zrada, že zostala ružová. Ak chceš bielu musíš tie cukríky prestrihnut a robit len s bielych alebo s tých čo sú na obrázku a ten červený cukor umyt a zostanú ti čisto biele cukríky. Tá hmota zostane takej farby ako sú cukríky ked robíš s ružových tak ružová a ked s modrých šmolkov tak modrá. Ja nie som až taká cukrárka a niektoré ženy písali, že im v mikrovlnke niekedy cukríky skaramelizovali tak ja som to preistotu ani neskúšala a cukríky si roztápam nad parou a zatial sa mi vždy podarila je to istejšie a nemusíš to každú chvílku vyberat s mikrovlnky. Ale aj ja túto hmotu používam len na potahovanie a na jednoduché ozdoby, na kvetinky a postavičky a písmená si kupujem hmotu lebo s tejto mi to nejako nejde ale na potiahnutie je skvelá. Dúfam, že som ti aspon trošku poradila i ked aj ja sama by som potrebovala v šeličom poradit Úsmev)) Chichocem saChichocem saChichocem sa

A toto staci na jednu tortu?Nenapisal si kolko sa z toho da spravit.

Bohus_L, Pi, 04. 04. 2008 - 13:18

bohate aj na poschodovú a ešte ti zostane aj na ozdoby.

mirocka, Pi, 04. 04. 2008 - 13:29

ja som to robievala, ale ma to blbu chut...niet nad marcipan

Spagi, Pi, 04. 04. 2008 - 13:37

Mne to tiez nechuti (a dcera nema este ani rok Veľký úsmev ). Ale robi sa s tym dobre Slnko

Bohus_L, Pi, 04. 04. 2008 - 13:40

Každému chutí niečo iné. Náhodou deti sa za tým idú utĺcť. A keď sa tam dá ten citrón tak to je také kyselkavé. Niekomu zas nechutí marcipán. Ja mandľovú arómu teda vôbec nemusím.
A skús potiahnuť tortu marcipánom bez faldov aby bola krásne ladučká a nebolá lesklá ako keby sa mala práva roztiecť.
MMF je krásne pružný a kde treba tam sa zmrskne a kde treba tam sa zase natiahne. A povrch má krásne zamatový.

ako potiahnem hmotu z MMF na tortu. Bez záhybou,idem robiť 1x. A dá sa to kombinovať s čokoládou?Napr. kruh v štvorcovej farbe a kraje čokoládove,alebo na celu coko.tortu kruh z MMF?

jujanta, Pi, 12. 06. 2009 - 19:27

Chcem sa spýtať, tá kyselina citronová v recepte má byť prášková? alebo môže byť tekutá, čo sa používa na prichucovanie čajov? alebo to môže byť citron? dakujem za odpoved.Úsmev

MaťaM, Ut, 16. 06. 2009 - 06:47

mala by byť prášková. tekutá ti to zriedi. ale ak inú nemáš, tak daj tekutú a trošku viac cukru a je to.

máš pravdu Bohuš robí sa s ňou veľmi dobré a aj dobré chuti,ak prídu deti od neteri k nám a sa mi zvyší tej hmoty tak ju tak jedia ,dobré že sa nezadrhnú ,lebo je to dobré ,ale každému chutí niečo iné

hanka13, Pi, 04. 04. 2008 - 16:25

ja som už skúšala robiť z tejto hmoty,ale poviem Vám,letela do košaChichocem sa ,niet nad marcipán a najnovšie,už som spohodlnela, K2.Asi je to otázka praxe,bo som začínala iba s marcipánom.Až na týchto stránkach som prišla na niečo nové a iné. Ďakujem Vám.BozkávamBozkávamBozkávam

bosorka, Ne, 07. 06. 2009 - 23:09

marcipán je nanič , K2 je super vec na poťahovanie s tou som sa už narobila tortičiek ale má chybu lebo ked sa zohreje nedá sa tvarovať a robiť ružičky aby držali tvar je umenie , tiež som robila aj hmotu len sušené mlieko a cukor s troškou vody ale nič moc na poťahovanie bieda a ružičky ? ked sa s tým nerobí velmi rýchlo tak sú zúbkaté, nič pekné s MMF treba trpezlivosť a nie hrr rýchlo ved ked chceme dosiahnuť pekný výsledok musí sa to robiť kvalitne a vystihnúť ten moment kedy je to akurát držím vám všetkým palce a prajem veeeellla trpezlivosti v dalšom skúšaní

Irma, Pi, 04. 04. 2008 - 18:40

Úsmev no uz sa tesim ale este neviem na co. Ja som doteraz kupovala hotovu marcipanovu masu, pekne sa z nej robia drobne veci ale nechuti mi. Uvidim co K2 alebo MMF. V januári som robila prvý krát Marlenku a prvé cesto letelo do koša, bolo tvrdé o drobilo sa. Druhé už bolo dobré. Ďakujem Bohušovi, že tak nezištne , pekne poradí.ÁnoÁnoÁnoZlomené srdce

Natasha, Pi, 04. 04. 2008 - 22:11

V poťahovaní tort som vyslovená začiatočníčka - poťahovala som nedávno 2 torty s MMF a je to vynikajúca hmota. Ako na poťahovanie, tak na ozdoby. Mne osobne aj mojej rodine chutí, marcipán mi nechutí ÚsmevAle ako píše Bohuš, každému chutí niečo iné. Tejto hmote dávam 1* Áno

chcela by som sa len opýtať že ked si potiahla tortu MMF zdobila si to tiež MMF...ako to mám prilepiť na tortu???dakujem za radu

Meggie, Pi, 08. 06. 2012 - 16:22

no máš viac možností. Buď bielkom, vodou môžeš len jemne lebo ti ho rozpustí alebo jedlým lepidlom. Pozro aj na krém, ktorý pod MMF dáš

Aja, So, 05. 04. 2008 - 18:02

ludia,neviem ako to robite ale moja MMF letela už 2x do košaChichocem saChichocem sa ked som do tej nahriatej zmesi dala cukor podla receptu tak to stvrdlo na kamen a nedalo sa to zmiesit davala som to naspať do mikrovlnky ale už to nebolo ono a bolo toho strašne malo ani na malinku tortu by to nestačilo nejako sa to scvrklo aky velky balik tach cukrikov ma byť? 250 ALEBO 500G?

Natasha, So, 05. 04. 2008 - 18:57

Aja - neroztopila si tie cukríky moc?
Tie cukríky treba dať do mikrovlnky na pár sekúnd. Keď sa začnú topiť a hmota začne trochu akoby kypieť, treba to vybrať, premiešať a znovu strčiť do mikrovlnky a toto opakovať, kým nie sú rozpustené. Keď sú v mikrovlnke dlho, cukríky začnú karamelizovať a to nie dobré. Keď sa hmota rozpustí, postupovať, ako píše Bohuš - pridať časť práškového cukru, premiešať a pridávať cukor a premiešavať, pokiaľ nie je hmota taká, že sa lepí málo. Na Pracovnú dosku dať kôpku cukru, rozhrnúť ho, do toho zhrnúť z taniera (misky) hmotu a spracovávať rukami. Ked sa dá veľa cukru, hmota sa drolí. Robila som z cukríkov Haribo dulcia rubino - také ružové pampúšiky, dostať v Lídli a v Kauflande - 175g v sáčku. Dúfam, že som na nič nezabudla.
Mne sa hmota vydarila na prvý krát, postupovala som podľa Bohušovho návodu.
A ešte - práškový cukor dobre preosiať.

danonka, Pi, 15. 01. 2010 - 13:30

Chcem sa ťa opýtať, či sa ti dobre umyli a bola hmota biela, lebo ja som si ich kúpila, a chystám sa urobiť MMf a potrebujem bielu hmotu , tak sa pýtam, či nebude náhodou ružová. diky.

jujanta, So, 16. 01. 2010 - 12:52

MMF je krásne biele, keď cukríky dobre umyješ, ide to veľmi jednoducho, oni sú tým cukrom len posypané Zlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce veľa šťastia
ÁnoÁnoÁnoÁno

danonka, St, 20. 01. 2010 - 17:20

TlieskamSlnkoĎakujem pekne, pracovalo sa mi s MMF veľmi dobre, a bola skutočne bielulinká tortička, toto by sa nedalo docieliť bielidlom pri marcipáne, super, som veľmi spokojná. ÚsmevÁno

ja to robím tak isto ,ale tu je asi ten moment v mikrovlnke,lebo ked sa celkom rozpustia tak je zle aj ked si urobím viac tej hnoty ,tak ju dám do mikrotenového sáčku a necham v chladničke

Bohus_L, So, 05. 04. 2008 - 19:12

Natasha úplne super si to popísala. je to presne tak. Ešte k tým cukríkom. Balenie od Jojo je polovičné ako od Haribo a tak treba balíčky dva. A ešte som sa stretol s tým ,že niekto tam roztápal gumové cukríky, lebo si myslel, že sú z marschmellovs, bolo to však veľmi tuhé.

Ahojte vsetci, este by som sa chcela spytat ci sa to da pripravit dopredu alebo tesne pred pouzitim? Ja som to raz skusala ale neuspesne asi som tie cukriky velmi roztopila ako pisala Natasha.

Bohus_L, Št, 10. 04. 2008 - 08:39

Samozrejme, že si to môžete pripraviť dopredu, ja si bežne skladujem zvyšky roznych farieb a potom z toho robím kvietky. Pre opätovné použitie stačí máličko cca10sekúnd zohriať v mikrovlnke a prehnietiť mokrými rukami.

Aja, Št, 10. 04. 2008 - 22:55

dakujem za rady skusim znova raz to musi vyjsťÚsmevÚsmevSlnkoSlnko

jarka22, Pi, 11. 04. 2008 - 12:07

ahojte šikulky,čitala som vaše rady a recepty na ružičky z cukrikov,ale prvy pokus nevišiel,dlho som ich mala v mikrovlnke....druhy pokus višiel,podarilo sa mi vytvarovať celkom pekne šip.ružičky len neviem ako ich spojiť ked som prikladala lupienky nedržali spolu...poradite mi prosim niekto?

Bohus_L, Pi, 11. 04. 2008 - 12:48

zober štetec a vodu. Stačí jemne potrieť a krásne sa zlepia.

jarka22, Pi, 11. 04. 2008 - 12:53

no dik to ma nenapadlo....je to naozaj dobry recept len sa netreba bať a skušat stale niečo nove.

aj ja som dnes skúšala. podarilo sa mi to na prvý šupÁno , len som mala málo času na ružičky (ach tie deti). odložila som si hmotu a večer budem modelovať. uvidím, čo z toho vznikneChichocem sa

Bohus_L, So, 12. 04. 2008 - 14:39

Som rád že sa podarila. Som zvedavý na výsledok určite sa pochváľ.ÚsmevÚsmevÚsmevTlieskamTlieskamTlieskam

Edka, So, 12. 04. 2008 - 15:30

Ja som dnes kúpila tie cukríky , čo z toho dokážem ?! Dozviete sa !Chichocem saChichocem saChichocem sa

m_onika, So, 12. 04. 2008 - 18:32

Robila som už z Jo-Jo cukríkov...ružové kvetinky a podarilo sa to na prvý krát.Včera som robila modré kvetinky zo šmolkových cukríkov.Tie sú trocha inej kvality ako naše jo-jo.ALe tiež sa mi to podarilo a dobre sa s tým pracovalo.Chalanom chutilo...

Edka, Ne, 13. 04. 2008 - 13:05

Tak som vyskúšala tie cukríky Dulcia Rubíno ! Myslím si , že sa mi hmota podarila , hoci som tam musela pridať trochu viac cukru ako 3/4 kg. Ešte som s tým nepoťahovala tortu ale kvietky som vyskúšala aj poslala .Veľký úsmev Dobre sa mi s tým robilo akurát že je trochu lepkavá hmota , treba posypovať pracovnú dosku s cukrom alebo so Solamylom. Možno som niečo robila nesprávne, neviem!Slnko

mona, Ne, 13. 04. 2008 - 20:44

Tak aj ja som skusala tu hmotu z cukrikov dobre sa mi s tym robilo ,hmota je dobra len to tvarovanie sa este musim vela,vela ucit. Poslem obrazok na zhodnotenie.KvietokKvietok

Bohus_L, Po, 14. 04. 2008 - 07:05

Edka:
to množstvo 3/4kg je orientačne pár gramov hode dole. Podsypávala si správne.ÚsmevÚsmev

maca, Po, 14. 04. 2008 - 10:23

Ako mám tie cukríky umyť? Pod tečúcou vodou? Mám ich potom osušiť?Poradte mi prosímSmútok

Bohus_L, Po, 14. 04. 2008 - 10:47

umy ich pod tečúcou vodou. Ja umývam v teplej a neosušuj nič. potom pridaj len 2lyžice vody a postup už dalej vieš.ÚsmevÚsmev

ercicka, Pi, 21. 05. 2010 - 10:50

Ahoj, Bohus prosim ta, na aku hrubku valkas ak robis potah?

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama